Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:53Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Кметът Васил Едрев:Инвестираме 6 млн. лева за реконструкция на водопроводната система в община Айтос

  28-06-2018 0 1955

  Снимка:

  Кметът подписа договор с ДФ „Земеделие" за финансиране на общински проект

   

  Инвестираме близо 6 млн. лева за реконструкцията и рехабилитацията на водопроводна система в община Айтос. Това е добрата новина, която съобщи кметът на Община Айтос Васил Едрев на 27 юни т.г., ден след като подписа в София договора за финансиране на общински проект по Програмата за развитие на селските райони с Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков.

  Точната сума, одобрена по проекта и записана в договора, е 5 863 738.23 лева. Подобна инвестиция за водоснабдяването в община Айтос не е правена със сигурност от повече от 30 години.

  Трите обекта, включени в проекта, са „Външно водоснабдяване - село Чукарка" и подмяна на уличната водопроводна мрежа в селата Карагеоргиево и Мъглен. „Най-спешен е този проект за село Чукарка. Селото се водоснабдява изключително от местни водоизточници, чийто дебит в последните години е драстично намалял. През лятото хората са много притеснени, селото е на воден режим. Проблемът с липсата на питейна вода е изключително сериозен и чака решение от 70-те години. С този проект, проблемът ще бъде решен", коментира пред НП кметът Васил Едрев.

  НП научи, че през 70-те години на миналия век е било възложено проектиране за подаване на питейна вода към селото от деревация „Камчия". Десет години по-късно е изпълнен само част от проекта до село Кликач, а през 2004 година трасето е продължено до село Соколово и е завършен строежът на помпена станция „Соколово".

  „Деревация „Камчия" минава на границата между Соколово и Чукарка. Технически възможно е да бъде изградено отклонение към Чукарка. Предвижда се изграждане на водопровод от помпена станция „Соколово" до водоема над селото. Общата дължина на трасето е около 5 км на териториите на две общини - Айтос и Карнобат. Трасето на водопровода ще мине по обслужващи селскостопански пътища", каза за НП инж. Иван Биделев, директор на Дирекция „ТСУС" в Община Айтос.

  Що се отнася до уличната водопроводна мрежа в най-голямото населено място на общината - село Карагеоргиево, тя е стара и амортизирана. Частично изградена е преди десетилетия от азбесто-циментови тръби, които подлежат на цялостна подмяна. По проекта, изграждането на ВиК- мрежата ще се извърши с полиетиленови тръби с висока плътност. Ситуацията в село Мъглен е аналогична. Там водоснабдяването е проектирано с два главни клона, с главен пръстен и 27 разпределителни клона, които по проекта трябва да бъдат напълно обновени", каза още инж. Биделев.

  Реализирането на този проект е от изключителна важност за ежедневните потребности на над 4000 жители на общината. Крайната цел е Чукарка да получи вода от „Камчия" за първи път в своята история, а уличната водопроводна мрежа и домовите отклонения в двете най-големи населени места на общината, Карагеоргиево и Мъглен, да бъдат изцяло подновени.

  „Създаването и обновяването на ВиК-мрежата ще подобри качеството и количеството на водата в тези населени места, и ще ограничи възможностите за поява на аварии в мрежата. Ще бъде решен основният проблем на хората - неритмичното водоподаване и честите спирания на водата. В голяма степен ще се подобри санитарното състояние и охраната на каптажите и резервоарите. Администрацията има готовност с проекти за подмяна на уличната водопроводна мрежа и в други населени места," каза още кметът Васил Едрев.

  След подписването на договора и осигуреното финансиране, предстои Общинската администрация в Айтос да обяви обществена поръчка за изпълнител. Градоначалникът се надява процедурата да приключи до края на тази година, а реализацията на проекта - през 2019 година. Какви ще са сроковете и другите параметри по изпълнението на проекта ще стане ясно при обявяване на обществената поръчка.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder