Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:45Четвъртък

  21 Март 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Когато концесионерът не спазва правилата, да се отнема концесията

  • Вече има 100% достъпни плажове, но и такива – без никаква промяна

  14-06-2018 0 810

  Грета Аспарухова:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

   

  Грета Аспарухова е от хората с каузи. Винаги има активна обществена позиция и не спира да се бори срещу несправедливостите, които ни заобикалят. Голямата й цел е хората с увреждания да се върнат в обществото, и то като пълноправни граждани на България. Самата тя е на инвалидна количка. И често, както и хората със сходна съдба, се чувства ограничена и изолирана. Една от битките, която поведе миналата година бе за достъпност на плажните ивица за хората с увреждания. След серия от нейни писма до премиера Бойко Борисов и до министъра на туризма Николина Ангелкова и последвали обещания решихме да проверим има ли промяна и „отворени“ ли са това лято плажовете за хората с двигателни проблеми. Своеобразна инспекция е направила и самата Грета и ето какво е установила.

  Грета, ходихте ли вече на плаж? Има ли промяна от миналото лято, когато алармирахте за проблеми с достъпа на хората с увреждания?

  На плаж все още не съм ходила, но отидох да проверя как стоят нещата на близките дестинации. Промяна има само там, където са проявили желание за това. На бургаския плаж няма никаква промяна. И обратното - плажът в Крайморие е направен на 100% достъпен. Имаме уговорка с Министерството на туризма, че ще участвам в проверките на тези 44 плажа, които имат анекси за достъпна среда. Очаквам датите за инспекциите и се надявам да присъствам, защото понякога представата за достъпност на някого не означава, че такава наистина е осигурена.
  Разкажете ни по-подробно на кой плаж ходихте, как стигнахте до пясъчната ивица и морето?
  Един от тези плажове е бургаският, където има инсталация, която стига доникъде. В края на тази „инсталация“ има 3 чадъра в доста стеснено пространство. С други думи - и  унизително, и гротесктно, и нефункционално. Новият „Палм Бийч“ е изцяло недостъпен. Плажът в Крайморие обаче е направен така, че човек с увреждане да може да стигне до всяка една комуникативна точка: бар, ресторант, тоалетна. Така трябва да изглежда достъпен плаж.

  Има ли оплаквания и за други места със затруднен достъп?

  Не мога да кажа, засега нямам такава информация, защото плажовете не са инспектирани. След участието ми в проверките ще мога да съм по-конкретна.


  Министърът на туризма пое ангажимент след серия Ваши писма. Явно нещо е направено, но не докрай. Как ще реагирате този път, ако нещата останат без промяна?

  От страна на Министерството има заявена добра воля и желание за съдействие, към момента работим заедно по въпроса за установяването на нередности. Надявам се, те като контролен орган, да реагират на нарушенията с цялата сила на закона и те да бъдат отстранени още в началото на сезона, за да може морето да бъде за всички.
  Заплашиха със солени глоби неизрядните стопани на плажове, но това определено няма да реши проблема, поне не за това лято. Какво трябва да се направи?
  Според мен е редно да има регламент и когато не се спазват правилата, да се отнема концесията и да се дава на друг, който ще се отнася съвестно. Трудна задача е да се промени мисленето на българина и отношението му към хората с увреждания, защото концесионерът не мисли за нас като за икономически полезни консуматори, и дали ще дойдат двама, трима или никой, за него е все едно. Предпочита да плати глоба, която после ще избие на гърба на туриста, отколкото да създаде достъпна среда. А тази среда ще бъде полезна не само за нас, а и за майките с деца и всички останали туристи да се чувстват по-добре на един подреден и красив плаж.

  Хората с увреждания проведоха не един и два протеста от началото на годината. Как мислите, защо не се чува техният глас?

  Защото, за разлика от плажовете, където не беше нужна законодателна промяна, тук се изисква една много сериозна и коренна промяна, която всъщност ще премахне  изцяло зловредните политики към хората с увреждания. Става въпрос за огромна реформа, която би позволила на хората с увреждания да бъдат функционална част от обществото, да бъдат част от социалния и икономически живот. Към момента има някакви зачатия на комуникация и ние силно се надяваме да успеем с тази промяна, защото тя ще бъде полезна не само за нас, но и за всички  останали хора. Така ще могат хората да ни видят и опознаят, да разберат, че ние не сме чак толкова различни, че можем да работим и да бъдем полезни за обществото, че имаме същите нужди и желания, че имаме същите чувства и усещания - ние обичаме, страдаме и се радваме по същия начин. 

  Решенията, които трябва да се приложат според Вас, в социалната политика, за да се приобщят в обществото хората с увреждания?

  Това, което трябва да се направи, е пълна промяна на досегашната система, защото тя наистина ни убива! Много хора вече не са сред живите заради порочната и зловредна система. Необходимо е приемането на Закон за личната помощ, гарантиращ активен и независим живот на хората с увреждания. Премахването на тези безумни програми за лични асистенти, защото те са разхищение с нулева ефективност. Личните асистенти и потребителите се подлагат на ежегодни кандидатствания и молби за тези недействащи програми, които в крайна сметка дори не помагат, защото един личен асистент получава по-малко от 200 лева. Срещу това, ако има късмет потребителят, ще получи 4 часа помощ. Представете си един външен човек, който не е в семейството, да се съгласи да полага грижи за човек с увреждане за тази сума. Получаването на лични помощни средства е огромно изпитание, а помощните средства в повечето случаи увреждат още повече човека, отколкото помагат. Всяко увреждане има специфична нужда, количка или проходилка, или специални обувки, или друго средство. Уврежданията не са унифицирани. За да бъде увреждането контролирано, намалено или подобрено, от изключителна важност е помощното средство. Ние желаем да излезем от стигмата „социално слаб”, защото сме поставени в тази позиция от държавата. Темата е много обширна, основното е, че ние желаем да излезем от геноцидната си изолация от държавата и да бъдем пълноправни граждани на България.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7176
  gbp Британска лира GBP 2.25716
  chf Швейцарски франк CHF 1.72945
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder