Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:57Събота

  22 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Кръстьо Дъбов: Зоопаркът в Бургас е една моя сбъдната мечта

  19-04-2019 0 2008

  Снимка: Кръстьо Дъбов, Фейсбук

  Михаил КОЛЕВ

   

  Утре предстои официалното откриване на зоопарка в бургаския квартал „Черно море“. За да се сдобие Бургас със зоологическа градина, основна заслуга има Кръсто Дъбов, собственик на обекта. Да има свой зоопарк е била негова детска мечта, признава той пред вестник „Черноморски фар“. Идеята за подобна атракция в морския град се е зародила преди 5 години. Тогава Дъбов и семейството му са горди притежатели на около 300 пауни от 29 вариации. Това по негови думи,  не се среща никъде другаде в Европа и Азия и до ден-днешен.

  „Станахме туристическа атракция, бяхме на трето място по посещаемост в града. Получихме предложение за зоопарк от общината, защото освен пауни, отглеждахме и други животни. Кметът Димитър Николов ни позволи да използваме името Бургас. Така започна изграждането на зоологическата градина. Нашето местоположение позволяваше това да се случи, защото сме далеч от населени места. Няма на кого да пречим. Разполагаме със 100 дка собствена площ. Условията бяха перфектни. На мен малко ми трябваше някой да ми даде старт“, спомня си мъжът, който по образование е биолог.

  Официалният си лиценз „Зоо Бургас“ получава на 13 март тази година, лично подписан от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Преди това – през декември 2018 година е пристигнала специална комисия, която е била единодушна, че обектът трябва да бъде лицензиран, защото създадените условия за животни и посетители са перфектни. Дъбов държи да успокои всички хора, които си мислят, че сега след взимането на лиценза ще започне да получава субсидии, защото се е натъкнал на подобни коментари.

  „Сертификатът е просто е доказателството, че зоопаркът отговаря на всички условия за животни и хора, но не дава право на никакви парични или каквито и да е било облаги. Това бе една награда за всичко, което сме свършили до момента, морално признание за труда ни. Както сме се издържали досега, продължаваме по същия начин – чрез самоиздръжка“, казва още той.

  Мечтите му за развитието на атракцията са много, но всичко зависи от средствата. Преди няколко години силно е желал да има камила – вече имат бяла двугърба женска. Това го амбицира да продължава да следва желанията си. 

  Винаги е вярвал, че ще успее да изгради зоокъта в квартал „Черно море“. Никога не е мислил да се откаже, защото с каквото се е захващал през живота си, всеки път го е докарвал докрай. Признава, че ако трябва сега тепърва да се нагърби със създаването на зоопарк – много би се замислил. Проблемите винаги са били финансови. Пред медията ни той разкри, че с парите, които е вложил в туристическата атракция, спокойно е  можел да вдигне два хотела. Но не съжалява за нищо. Категоричен е, че животните никога няма да ги остави гладни и жадни. Старае се да им създаде перфектни условия, каквото и да му коства това.

  В самия зоопарк работят пет души постоянен персонал, като през лятото биват наети и още хора. Във всички процеси се включват и Кръстьо, жена му и дъщеря му, като тя играе и ролята на мениджър на обекта. 

  „Няма срамна работа, каквото и да се наложи да се направи – правим го всички. Навсякъде съм с работниците“, допълва Дъбов.

  В момента в „Зоо Бургас“ има над 600 животни от 70 вида. Най-новите обитатели са лемури и маймуни, които са получени като подарък от софийския зоопарк.

  „Документацията на едно животно не е да отидеш и да го вземеш. Предварително се изпраща информация, начин на транспортирането, в какви условия ще бъде настанено. Това всичко се уговаря, след това се оправят няколко папки с документи, чипове, ваксини. Всяко едно животно си има досие“, коментира Дъбов.

  Всички животни в зоопарка са му на сърце и еднакво любими. Както контактува с птиците, така и с хищниците. Но тези, които му идват най-присърце, са лемурите.

  „Те са с толкова мили очи, толкова безобидни. Никога няма да наранят някого. Като вляза при тях и ме гледат с едни нежни очи, подаваш им нещо, а те съвсем нежно го взимат от ръката ти. Това животно те разтоварва, нямам думи просто“, не крие симпатиите си Кръстьо Дъбов.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.