Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:48Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Кухи паралелки няма да се отварят, категорична е инж. Илиева

  03-08-2018 0 983

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Съвещание с директорите на професионалните гимназии свиква инж. Виолета Илиева, началник на Регионално управление на образованието в Бургас днес.

  „В тези гимназии паралелките са с ученици над 18 до 26 и има възможност да се поемат още деца, затова и насочваме вниманието си към тях“, мотивира  работното съвещание инж. Илиева.

   В момента има 138 деца в Община Бургас, които в просветното управление са извадени поименно от училищата, където са завършили седми клас. Те не са подали документи никъде за продължаване на образованието. „Именно това ще  коментираме с директорите – тези ученици, една част от които не се знае къде са, а другите имат поправителни изпити през септември, да бъдат приети в паралелките, където това е възможно“, обясни инж. Илиева. Тя допълни, че такива ученици не биха могли да бъдат насочени към математическа или езикова гимназия, защото със сигурност успехът им не отговаря, а и там отдавна местата са запълнени.

  „Ще предложим на директорите за запълване на местата във всички професионални паралелки, в които броят на учениците е по-малко от максимума, да потърсят тези ученици. Същевременно ще активираме и директорите на основните училища, където те са били - също да си проверят децата и да им подготвят документите.“, коментира Илиева.

   Ако се запълнят всички професионални паралелки с по 26 ученици и останат още неприети седмокласници, ще се използва и възможността за 10% увеличение. „Това ще бъде само за професионалните паралелки. Направили сме изчисленията – за всяко дете теоретично има място. Въпросът е сега тези деца да бъдат намерени и да се наместят по училищата“, направи уговорката Илиева. По нейни предположения тези 138 деца са същите, които от просветното управление са обхождали по Механизма за обхват и задържане в училище.

  „Кухи паралелки няма да се отварят“, категорична е Илиева.

  Да припомним, че след второто класиране тези паралелки, които нямат бъдеще бяха закрити. В Община Бургас това са три профилирани и 6 професионални.

  В другите общини има готовност да се разкрие паралелка. Такъв случай е в Община Руен. „Разкриването на паралелка се съобразява и с липса на транспортна схема“, категорични са експертите.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder