Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:07Сряда

  18 Септември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  "Кумица" избраха на Цветница в Несебър

  21-04-2019 0 584

  Снимка:

  Както  всяка година на Лазаровден и Цветница улиците на Несебър бяха огласени  от народни песни и танци. Вчера и днес в отбелязването на пролетните празници участие взеха над 100 деца  от  Обединена общинска школа по изкуствата. В съботния ден, пременени в народни носии, младите лазарки преминаха по улиците на новата и старата част на Несебър, като пееха обредни лазарски песни, с които благословиха за здраве, щастие и плодородие.

   В края на своята обиколка, малките възпитаници на  школа се събраха заедно на площад „Жулиета Шишманова”, където пред  жителите и гостите на града представиха лазарски песни и хора. Сред  гражданите бе и кметът на Община Несебър Николай Димитров.

  Празничната атмосфера продължи и на Цветница, когато песните и игрите на децата отново огласиха Несебър. Изпълнителите се събраха на пл.  „Месамбрия”, откъдето тръгна шествие до църквата „Св. Успение Богородично“. Там от сутринта се стичаха вярващи, за да запалят свещ за здраве и да си вземат осветена върбова клонка. Сред миряните, които спазиха традицията на Цветница бяха кметът на Несебър Николай Димитров и семейството му. Обичая спазиха и възпитаниците на ООШИ, като  огласиха двора на храма с песни и танци. След  още един кратък танц на   крайбрежната улици в Стария Несебър, децата се отправиха към моста на река „Хаджийска“, за да изпълнят ритуала „кумичене“ – хвърляне на върбови венчета в реката. Според народните вярвания, момичето, чийто върбов венец изпревари всички останали, се избира за „кумица“. В духа на традициите, децата огласяха с песни и танци моста над реката. След това отново се отправиха към площада в Новия Несебър, където с последното изиграно хоро поставиха край на пролетните празници.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.