Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:48Събота

  15 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Лабораториите потвърждават: Чума по дребния преживен добитък е заболяването

  05-07-2018 0 880

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

   Наличието на чума по дребния преживен добитък е потвърдено вече от българската лаборатория в София, и от независима лаборатория във Франция, коментира депутатът от ГЕРБ Иван Вълков. „Това ни беше казано на срещата с директора на БАБХ и с ресорните отговорници в министерството на земеделието и храните“, допълни депутатът.

  „Съгласно законодателството би трябвало цялата Бургаска област в момента да е под карантина, но това не е така. Понеже нашите области  са много големи е постигнато споразумение, само определени общини да са под карантина. След преговори с европейските институции е предприето спасяването на здравите животни. Това се прави и в момента“ обясни депутатът.

  Млекопроизводителите от Бургаски регион, които бяха засегнати от временните забрани за обработка на продукцията им също ще бъдат компенсирани за оставащото време до края на юли месец. Поминъкът им ще бъде гарантиран.  Вълков е категоричен, че карантинния период за тях в никакъв случай няма да е 6 месеца и първо ще бъдат обезщетени овцевъдите на пазарен принцип за животните и второ, ще бъдат обезщетени и за млякото.

  По думите на Вълков млякото на другите животни от  фермите в района може да се преработва. На противно мнение бе Стоян Иванов, овцевъд от Веселие, който пред медиите обяви  преди дни обяви, че от началото на месеца са спрели да изкупуват млякото му, въпреки, че неговото стадо не е изследвано за болестта.

  „Ако има някакъв ограничителен режим, то той е в сила само за общините Царево, Малко Търново, Созопол и Приморско. За останалите в нашия регион няма никакви извънредни мерки“,  заключи Вълков и допълни: „Животновъдите няма да останат сами в тази трудна за тях ситуация, защото усилията им заслужават подкрепа и уважение“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder