Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:06Сряда

  26 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Лабораторията за въздух ще го измерва на 5 точки в града целогодишно

  11-01-2019 0 406

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Независимата лаборатория, с която общината трябва да сключи договор за мониторинг на въздуха в града, ще измерва показателите му на 5 точки в Бургас и целогодишно. Това заяви заместник-кметът Руска Бояджиева в отговор на гражданин, който пожела малко повече информация.

  „Тук ще става въпрос не само за мониторинг на качеството на въздуха, а за мониторинг, който да е представителен за цялата територия на града, т.е. на няколко места едновременно. Ние смятаме, че той трябва да е целогодишен, защото качеството на въздуха се влияе от много фактори, сред които и сезонността. Ще предложим минимум 5 точки за целогодишно и постоянно измерване в града. Това са места, които ние сме преценили спрямо опита ни и сигнали на гражданите. Няма как да покрием целия град с датчици“, обясни тя.

  Бояджиева добави, че друг много важен момент в цялата работа е да се намери и кой компетентно да разчете данните след това.

  „Ще се търсят и необичайните замърсители. Освен това ще става въпрос и за това да се направи компетентен анализ и оценка на риска. Ние и сега имаме постоянни станции в Долно Езерово и Меден рудник и един OPSIS в Лазур, но те измерват замърсяването с фини прахови частици. Очевидно гражданите се оплакват от други замърсители, които ние трябва да идентифицираме. Трябва да намерим и някой компетентен, който да каже в резултат на измерванията дали има, или няма риск за човешкото здраве“, коментира още тя.

  Заместник-кметът каза и че ще е най-добре лабораторията, която се избере да е с възможност за разчитане на данните след това. В момента общината изготвя техническо задание за избора на такава лаборатория. Помагат им експерти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Бояджиева изрази желание във втората половина на 2019-а фирмата да е вече избрана и да започне работа. С решение на ОбС-Бургас пък до 31 март трябва да бъде обявена обществената поръчка за избора на независима лаборатория.

  Гражданин пожела повече информация за лабораторията и попита Бояджиева дали общината предвижда работа с доброволци. Тя отговори, че такъв проект вече има в Европа, който включва и България. Това са хора, които измерват чистотата на въздуха с дрегери.

  „Аз я разглеждам постоянно платформата. В Бургас са 4-5 такива дрегера, но най-много са в София. Общината е отворена към едно такова партньорство. Единственият проблем, който не е малък, е калибрирането и надеждността на информацията, които тези дрегери предоставят. И ще Ви дам пример. Тези дни наблюдавах платформата и един от дрегерите, който е в „Братя Миладинови“, освен че показва нивото на ФПЧ, мери и температурата – показваше 17 градуса. Количеството ФПЧ показваше 340 микрограма, което веднага ме навежда на мисълта, че е поставен на комин. Лошо няма, но трябва да си даваме сметка, че това не е шега работа. Ако създаваме такава мрежа, то тя трябва да се подчинява на определени правила – да успеем да я съвместим с нормативната база“, поясни тя.

  Иначе в края на разговора заместник-кметът отправи покана към младежа, както и към негови евентуални съмишленици за разговор с администрацията.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.18277
  chf Швейцарски франк CHF 1.75995
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.