Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:59Понеделник

  27 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Летни вируси атакуват край басейна и морето

  01-09-2019 0 711

  Снимка: Борислав Пенков

  Най-застрашени са децата, обезводняване след повръщане, диария и висока температура – основна причина за постъпване в болница

  Ина ПЕТРОВА   

  Малко след пика на лятото случаите на стомашно-чревни вируси не секват, а тяхна жертва основно са децата. Най-чести, според педиатрите, са ентеровирусите, които включват коксаки, EСHO-вируси и полиомиелит. Пикът е е през юли и август, а в момента най-голям е броят на заболелите след посещение на басейни и при завърнали се от морето летовници.

           Ежеседмично в Бургаски регион се регистрират между 20 до 30-40 такива случаи, но реално те са повече. Отделно e бройката на заболeлите във вътрешността на страната, след завръщането им от морските курорти. За предходната седмица в РЗИ официално са отчетени 25 ентероколити, отделно върлуват ротавирусни гастроентерити, колиентерити, кампилобактериози – всичките в групата на чревните инфекции.

           Заразяването става по два начина – фекално-орален, откъдето идва и изразът „болест на мръсните ръце“, и по въздушно-капков път. Човекът е единственият „резервоар“ на ентеровирусите, като входната врата за инфекцията е устата. Времето от заразяване до поява на първите симптоми е от 2 до 10 дни. Най-често атакувани от тях са деца от 1 до 5-годишна възраст. Ентеровирусите могат да протекат като грипоподобно заболяване - с висока температура, отпадналост, общо неразположение, болки по ставите и мускулите, конюнктивит. Може да има също повръщане, диария, придружена с болки в корема.

           Ако се намеси ECHO-вирус, след 1 до 3 дни е възможна появата на обрив – ентеровирусен екзантем. Той продължава от 7 до 10 дни и е особено неприятен за болния. По лигавицата на мекото небце се появяват везикули, които преминат в афти. Херпангината е друга изява на ентеровирусната инфекция, а причинителят е група „А“ коксаки вирус. Към общите симптоми тук имаме и болки при преглъщане. 

           „Това лято е относително спокойно. Най-често при нас търсят помощ деца с коксаки вирус. Заразяването е свързано с ходенето на плаж, ползване на байсен и тук искам да призова да се спазват хигиенните навици, най-вече често миене на ръцете“, сподели педиатърът от Бургас д-р Сийка Караджова. В своята  практика ежедневно тя преглежда около 20-ина малчугани с подобни оплаквания. По думите на лекаря инфекцията обикновено протича леко, в някои случаи се стига до по-тежки диарии, повръщане и обезводняване. „Идват и деца с ушни възпаления, които отново се асоциират с ползването на басейни и правене на водни бани“, посочва още педиатърът.  

           Специалистите акцентират и на друга изява на коксаки вируси от група „А“. Това е известният синдром „ръка, крак, уста”. И тук се появяват афтозни изменения по букалната лигавица, както и обриви по дланите и ходилата. Ентеровирусите, макар и рядко, могат да доведат до невроинфекции, като менингит и енцефалит, миоперикардити. Някои ентеровируси предизвикват инфекции на горните дихателни пътища, които в разгара на лятото могат да ви докарат дори бронхити, бронхиолити и пневмонии.

           Повечето летни инфекции преминават до седмица, но има ситуации, при които трябва потърсим консултация с лекар. Кои са те и какво трябва да правят родителите при поява на първи симптоми?

           Лекарите са категорични, че при тази група заболявания най-честата причина за болнично лечение е обезводняването. То идва като следствие от повръщане, диария и висока температура, които могат да причинят дехидратация и клиника на мозъчен оток или невроинфекция. Най-застрашени са кърмачетата и малките деца с такива симптоми, при които подлежат на задължителен преглед от лекар.

           Педиатрите съветват, при първите симптоми детето да си остане вкъщи. Запомнете, то не бива да се насилва да се храни, защото липсата на апетит е защитен механизъм. От значение е да се даде покой на храносмилателната система, тъй като в хода на вирусната инфекция силите на организма са мобилизирани да се борят с нея, а храненето иска концентрация на енергия там.

           За да се избегне дехидратацията е добре да се дават повече течности. Много полезно е да се мине на чай. В продължение на 6-8 часа на децата може да се дава само чай или вода. Кърмачетата, които са на естествено хранене, остават на кърма. Тези, които са на изкуствено хранене, през този период да приемат диетични адаптирани млека. На по-големите се препоръчва въглехидратно-абсорбираща диета, която включва сухари, бисквити, банани. Изключват се храни, богати на животински белтъци, с цел профилактика на хранителните алергии. Диетичният режим се прилага до пълното възстановяване на детето, подчертават лекарите.

           Не е редно да се прибягва до самолечение, не разчитайте и на антибиотици, те не влияят на вирусите, само ще натоварят допълнително стомашно-чревния тракт, съветват още педиатрите. Дори и да има температура, това не означава включване на антибиотик. До тях се прибягва само при усложнено протичане, както и при деца с придружаващи заболявания. Друг важен момент, който майките все повече прилагат, е да не дават веднага температуропонижаващ медикамент. Това следва да става при температура над 38 градуса.

           Съветите за профилактика на специалистите е да се спазва стриктна лична и обществена хигиена. „Основното е редовното миене на ръцете, особено преди хранене. Добре е често, когато сме навън да ползваме антибактериални влажни кърпички“, съветва д-р Караджова. Педиатрите препоръчват на родителите да избягват да водят на басейни и плаж деца до 2 години. Разходка в парка под сенките е много по-полезна, казват те. Не бива да се забравя, че събирането на много хора на едно място е опасно, а водата, храната, пясъкът и морето по принцип са източник на зарази.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.