Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:37Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Лидерът на ДПС и кметът на Руен припомниха завета на Левски за братство и единство

  18-07-2018 0 3530

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и кметът на Община Руен Исмаил Осман припомниха завета на Васил Левски за братство и единство. Това стана по време на откриването на бюст-паметника на Апостола в селото, в деня на рождението му.

  На тържеството присъстваха още президентът на България Румен Радев, който заедно с кмета откри паметника, депутати, общински съветници от Бургас, Айтос и Руен, представители на инициативните комитети за построяването на паметника и скулпторът изградил бюста Иван Бахчеванов.

  В речта си Карадайъ заяви, че Левски е от онези велики личности, от които се учи всяко следващо поколение. „В израз на преклонение всяко поколение издига паметници, защото преклонението пред идеите и саможертвата няма давност. И днес за нас е въпрос на чест и морална отговорност да се обърнем към всички за съхранение на идеите на Левски за чиста и свята република, за братство и единство, за свобода. Прекланяйки се пред паметта на Левски не трябва да забравяме какво ни е завещал – братство всекиго без да гледаме вяра и народност“, каза той.

  Карадайъ изтъкна, че за да сме равни с другите европейски народи зависи изцяло от нашите усилия. „Да помним и да знаем, че между думи и дела трябва да има единство, че само обединени от обща национална кауза, която не дели хората по етнос и религия, политическа принадлежност, лично и социално положение, можем да градим мирното си бъдеще. В разбирателство и заедност, под знамето на чистата и свята република, осъзнали отговорностите на свободата, намерили достойното си място в региона, Европа и света“, допълни още лидерът на ДПС.

  Речта си Карадайъ завърши с думите, че е време за градеж, а не за разрушение. „Време е за обединителен патриотизъм, а не за разединителен национализъм, защото времето ни зове. Защото времето е в нас и ние сме във времето“, поясни той.

  Кметът на Община Руен Исмаил Осман също засегна завета на Апостола за свобода, братство и единство. „За мен е огромна чест като кмет на Община Руен да открия първия в историята на селото паметник и то паметник на велика историческа личност като Васил Левски. Изключително знаменателни и значими са думите на Апостола изписани на паметника, които искам да повторя: „Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение, било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение“. Тук в Община Руен населението чувства в най-пълна сила думите на Апостола, защото ежедневно съжителстваме различни етноси, но равни във всяко отношение. Това е доказателство, че неговите надежди днес са жива реалност в Община Руен“, каза градоначалникът.

  След тези думи обаче Осман се обърна към президента и му каза, че за съжаление не навсякъде в България е така. „Не е така, защото има политици, които ежедневно насаждат етническа и религиозна омраза, използвайки трибуната на парламента, възползвайки се от постовете си в изпълнителната власт използват обидни думи по адрес на малцинствата в България. Това е недопустимо“, поясни той.

  На тези, които Осман не назова отговори със стихотворение на Реджеб Кюпчу, роден в село Куклен през 1934-а, живеещ в Бургас от 1956-а и починал през 1976-а. В написаното от автора с турски корени става ясно, че той не се чувства чужденец в България.

  „Високата чест, която ни оказахте, г-н президент, и вашето присъствие, г-н Карадайъ, прави днешното събитие толкова вълнуващо за всички присъстващи. Този паметник завинаги ще остане в историята като стремежа на местните към почитането на историята и да не забравят никога своите корени“, завърши Осман.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.16989
  chf Швейцарски франк CHF 1.73297
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder