Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:09Вторник

  21 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Литър прясно мляко на цената на шише лимонада

  13-07-2019 0 851

  Снимка:

  Дона МИТЕВА


  Средната изкупна цена в момента на кравето мляко за цялата страна е 0.56-0.58 лв. У нас се плаща на физически литър. Цената се формира по специална методика. Цената на литър мляко е почти такава, каквато е и на литър лимонада за добавка към виното.

  Около 300-350 ферми у нас са така наречени средни. В тях се отглеждат от 100 до 300 животни. Това, разбира се, не обвързва броя на животните с млеконадоя. Почти всички собственици на тези ферми са членове на Говедовъдния съюз, защото сами са стигнали до извода, че не се ли съюзят не могат да отстоят проблемите като на липсата на работна ръка, административната тежест и другите битки, които не са само за този бранш.

  „С един литър мляко фермерът трябва да може да си купи два килограма и половина зърно. Това не сме го измислили ние. В момента килограм зърно е около тридесет-тридесет и две стотинки – това е цената на царевицата. Ако осемдесет стотинки без ДДС е изкупната цена на млякото – нещата се случват. Това не е само мое мнение, а на всички, които се занимаваме с отглеждане на крави. Така може да се плащат харчовете. Като сложим и субсидиите, които се дават не за да подкрепят печалбата на фермера. Мнозина мислят, че в селското стопанство се наливат едни пари, което не е така. Субсидията се дава за подкрепа дохода на фермера, за това, че е забит в селото, за да може да инвестира в стопанството“, коментира Господин Иванов, който е член на УС на Националния съюз на говедовъдите в България и съпредседател на Областната комисия по животновъдство.
  Затова хората, които се занимават с отглеждане на крави за мляко искат да се спазва това правило, защото в момента те продават на загуба. Единственото нещо, което покрива тези загуби са субсидиите. Но това се случва за сметка на фермерите. Те не могат да влагат тези средства в обновления на фермите и развиване на стадата. При овцете е също така.

  В Северозападна България изкупната цена на млякото, където фермите са по-малки, е 0.40-0.42 лева. В североизточната част на страната тя варира около 0.50 лв.

  Около 3000-3500 фермери играят на пазара с млякото, където влизат и тези със средните ферми. Има малък брой големи ферми и останалото са хора, които отглеждат по 80-100 крави. Цената на тяхното мляко също е около 0.50-0.52 лв.

  Очакванията за другия месец са средната изкупна цена да се повиши с 2-3 стотинки.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.