Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:24Неделя

  20 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  „Мамите на Бургас“ с конкретни искания към общината

  12-02-2018 0 1367

  Снимка: bTV

  След  анкета с 917 души настояват за по-малко деца в групите, камери и иновации в градините 

   

  Ина ПЕТРОВА

   

  Темата за агресията над деца, повдигната след случая „Брезичка“ в Бургас продължава да нажежава страстите. След протеста в морския град в събота, на който отново се чу гласа на родителите, с вчерашна дата основните им искания бяха официално внесени в общината. Те са оформени в документ след анкета, проведена в една от най-големите местни фейсбук-групи „Мамите на Бургас“. В нея са се включили 917 родители.

  Четири са критичните точки, които следва да претърпят промяна, за да има безопасна, здравословна и сигурна среда в детските градини, смятат участниците. Под номер едно е поставено искането им децата в групите да не са повече от 22-24, а в яслите максимум 18-22. Ако, по някаква причина броят им завишен трябва да има повече учители на смяна, считат майките.   Възлов за тях е и момента с видеонаблюдението. Въпреки условностите пред това нововъведение, те остават на искането си за камери в помещенията. Да се помисли и за нови методи на възпитание, настояват още майките от Бургас. И дават пример с община Габрово, където за тази учебна година за децата в първа група е въведен методът Монтесори.

  От 917 участници в анкетата, всичките, без изключения са се обявили за по-малко деца в групите. Темата за монтиране на камери е подкрепена от 85% от родителите.  Други 5 на сто дори настояват да имат достъп до кадрите при проблем. Повече от половината от анкетираните настояват да се извършват периодични психотестове на учителите. 13% са категорични, че директорите трябва да има мандатност. А едва 10 на сто са се обявили за увеличаване заплатите на преподавателския състав.

  Искането на майките е входирано вчера до община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов и ресорния зам. кмет Йорданка Ананиева, както и до председателя на Общинския съвет Константин Луков.

  Междувременно стана ясно, че прокуратурата е разпоредила да бъде образувано досъдебно производство по случая „Брезичка“, но засега то е срещу неизвестен извършител. От общината пък излязоха с идея за провеждане на Родителски съвет с участието на майки и татковци, с помощта на които ще се нищят въпроси, свързани с образованието. Срокът за предоставяне на имената на желаещите родители изтече вчера. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder