Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:22Неделя

  27 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  „Мамите на Бургас“ с конкретни искания към общината

  12-02-2018 0 1058

  Снимка: bTV

  След  анкета с 917 души настояват за по-малко деца в групите, камери и иновации в градините 

   

  Ина ПЕТРОВА

   

  Темата за агресията над деца, повдигната след случая „Брезичка“ в Бургас продължава да нажежава страстите. След протеста в морския град в събота, на който отново се чу гласа на родителите, с вчерашна дата основните им искания бяха официално внесени в общината. Те са оформени в документ след анкета, проведена в една от най-големите местни фейсбук-групи „Мамите на Бургас“. В нея са се включили 917 родители.

  Четири са критичните точки, които следва да претърпят промяна, за да има безопасна, здравословна и сигурна среда в детските градини, смятат участниците. Под номер едно е поставено искането им децата в групите да не са повече от 22-24, а в яслите максимум 18-22. Ако, по някаква причина броят им завишен трябва да има повече учители на смяна, считат майките.   Възлов за тях е и момента с видеонаблюдението. Въпреки условностите пред това нововъведение, те остават на искането си за камери в помещенията. Да се помисли и за нови методи на възпитание, настояват още майките от Бургас. И дават пример с община Габрово, където за тази учебна година за децата в първа група е въведен методът Монтесори.

  От 917 участници в анкетата, всичките, без изключения са се обявили за по-малко деца в групите. Темата за монтиране на камери е подкрепена от 85% от родителите.  Други 5 на сто дори настояват да имат достъп до кадрите при проблем. Повече от половината от анкетираните настояват да се извършват периодични психотестове на учителите. 13% са категорични, че директорите трябва да има мандатност. А едва 10 на сто са се обявили за увеличаване заплатите на преподавателския състав.

  Искането на майките е входирано вчера до община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов и ресорния зам. кмет Йорданка Ананиева, както и до председателя на Общинския съвет Константин Луков.

  Междувременно стана ясно, че прокуратурата е разпоредила да бъде образувано досъдебно производство по случая „Брезичка“, но засега то е срещу неизвестен извършител. От общината пък излязоха с идея за провеждане на Родителски съвет с участието на майки и татковци, с помощта на които ще се нищят въпроси, свързани с образованието. Срокът за предоставяне на имената на желаещите родители изтече вчера. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.