Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:50Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Маруся Любчева - бивш евродепутат: Повторението не е майка на знанието...

  12-07-2018 0 672

  Снимка:

  Периодичното умъртвяване на животни, предизвикано от опасността да се разпространят в широк мащаб зарази по животните, не е Странджански специалитет. Но повторението му на територията на Странджа изискваше и изисква по-сериозни мерки за предотвратяване. Законодателството трябва да се спазва, но то трябва и да се познава достатъчно добре и ако е необходимо, да се търси промяна, която да защити региона и хората.

  Не е нормално проблемът с разпространение на зарази по животните в Странджа да се възобновява от инцидент на инцидент. Хората от региона помнят 2013-2014 г., когато се избиха стотици животни. Задължените да направят проучване и предложения пред ЕК за промяна  и защита чрез европейското законодателство тогава не направиха достатъчно. И проблемът с повторението идва пак.

  Факт е, че европейското законодателство в тази сфера е динамично, правят се промени в Регламента (РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/429 за заразните болести по животните... - последните са направени 2016 година) . Полезното в тези промени е, че освен страните-членки, като територия са въведени и „зони“, което се отразява върху въздействието, включително икономическото.  Върнах се в архивите и си припомних изказването си от този период, което за съжаление звучи актуално и днес... Но тогава, за да направим предложение за промяна на законодателството, се отзоваха единствено кметът на Малко Търново г-н Янчев и областният управител  г-н Павел Маринов. Много усилия трябват, за да се защити интересът на страната ни, за да се защитят и други региони от нашата територия. Невинаги всичко се случва на 100%, но има възможности. А за всички ни е ясно, че Странджа е регион със значение за националната сигурност.

  Ето и самото изказване:

   

  „Уважеми г-н Председател,  Г-н Комисар, Колеги,

  Настоящият регламент има няколко много важни цели, свързани с осигуряването на здравеопазването на животните  чрез  профилактика   на заболеваемостта, подкрепа на селското стопанство и икономическия растеж  на селските региони. От съществено значение е също осигуряването на свободно обръщение и пропорционално движение на животните.

  Крайната цел е здравето и сигурността на хората.

  ЕС трябва да обезпечи средства и инструментариум за реагиране при заболявания, включително трансграничен пренос на зарази и болести, които засягат граничните европейски региони. Това изисква действителна готовност за извънредни ситуации и за ранно реагиране при болести по животните и зоонози, включително използване на ваксини, опростяване на процедурите по вземане на решения и интегрирани действия за третиране на животните в случай на такъв трансграничен пренос, за да се сведе  до минимум  умъртвяването на животни и икономическите и социални загуби на стопаните.

  ЕК трябва да отдели сериозно внимание на трансграничния пренос на различни зарази през българо-турската граница, която е външна за Съюза, защото периодичното умъртвяване на животни след трансгранична зараза  не може да бъде единственото решение на проблема в този регион.“

  Проф. Маруся Любчева, евродепутат от ПЕС в периода 2007-2009 и в периода 2013-2014.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder