Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:16Понеделник

  17 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, в която всеки лекар мечтае да работи

  И всеки пациент мечтае да бъде лекуван

  16-10-2019 0 638

  Д-р Цветан Градинаров, началник на клиника по Анестезиология и Интензивно лечение:
  Снимка:
  Интервю на Интервю на Миглена АНДРЕЕВА

  Д-р Цветан Градинаров придобива специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ в МУ - София. Работи от 2004 година в УБ Лозенец – София и УМБАЛ „Света Марина“ – Варна в областта на сърдечната хирургия. Ръководил последователно структурите по Анестезиология и интензивно лечение към кардиохирургия в УМБАЛ „Света Анна“ – София, УМБАЛ „Света Марина“-Варна, УМБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен. Специализация по анестезия при коронарна реваскуларизация на биещо сърце в Leuven, Белгия; анестезия и интензивно лечение при TAVI процедури във Франкфурт, Германия. Асистент към катедрата по Анестезиология и интензивно лечение в МУ – Плевен. Към настоящия момент д-р Градинаров ръководи клиниката по Анестезиология и интензивно лечение“ към МБАЛ „Сърце и Мозък“ - Бургас.

  16-и октомври – Международен ден на анестезиологията

  Родината на анестезиологията е САЩ, където на 16 октомври 1846 година в масачузетската обща болница хирургът Уилям Томас Мортън дава първата анестезия пред аудитория, при вадене на зъб.

  У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 - 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 година.

  Далеч преди него, през 1876 година, бъдещият създател на организираното българско здравеопазване и пръв председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Моллов защитава в Москва докторска дисертация по общото обезболяване с хлороформ. А първата обща анестезия с апаратура е осъществена от бъдещия проф. Янко Добрев в Пловдив през 1949 година.

   

   

  Д-р Градинаров, Честит професионален празник! Защо избрахте лекарската професия и как се насочихте към анестезиологията?

  Не съм израснал в семейство на лекари. В юношеските години, изборите ни често се определят от мечти и романтика. В този смисъл и моят случай не е изключение. Лекарската професия е странна смес от свобода, отговорност, предизвикателство и сигурност. Смятам, че в годините интересът към нея у младите хора остава един и същ, независимо от промените, които се случват в обществото. Малко преди да завърша медицина, точно в периода на лутане, в който всеки човек попада по пътя си -  един мъдър човек ми каза: „Защо изобщо да ставаш лекар, ако не си селски лекар в Родопите“. Често си спомням за това. Анестезиологията не е детската ми мечта. Изборът на специалност в моя случай бе плод на разум и рационалност. Най-стойностните хора, които срещнах на професионалния терен на медицината, бяха представители именно на тази специалност. Впечатляваше ме спокойствието и увереността в критични ситуации, които бяха придобили, както и поливалентността им в медицината.

  Вярно ли е твърдението, че анестезиологията и реанимацията са най-тежките звена в медицината?

  Това е труден въпрос. Без съмнение обаче това са едни от тежките и сложни звена в медицината. Хирургията, от една страна, и анестезиологията и реанимацията от друга - са изключително тясно свързани. Първата е невъзможна без втората и обратно. В този смисъл най-голямата трудност в нашата специалност според мен е осигуряването на плавно и безопасно преминаване на пациента по трасето - здравословен проблем – интервенция-здраве. В това виждам и основните предизвикателства пред нас.

  Адреналинът в реанимация е много висок. Кое е най-голямото предизвикателство, което срещате в професията си?

  Нивото на адреналина е високо в много професии и за жалост е устойчиво високо в ежедневието ни като цяло. Стресът в работата на анестезиолога се диктува от самата същност на тази професия. От нас като реаниматори се изисква да реагираме адекватно в сложни и критични ситуации. Затова действията ни са строго протоколни и навременни. Анестезиологията не е меката на тежките лекарски консилиуми, обсъждания и сблъсъци на тези и контратези. Анестезиологът обича действието.

  Към настоящия момент сте началник на клиниката по Анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Сърце и Мозък“ - град Бургас. Какво Ви мотивира да изберете новооткритата болница?

  Бургас е прекрасен град, аз като варненец, се чувствам като у дома си. Екипът ни е изключителен. Изградихме колектив от млади и опитни лекари с отлична професионална експертиза. Перспективите пред нас са големи. Бях част от екипа на УМБАЛ „Сърце и Мозък“ - град Плевен, където нивото на професионализъм и академичност надхвърлиха всичките ми очаквания. Когато бях поканен да oглавя клиниката по Анестезиология и интензивно лечение на новата структура от веригата – нямах никакви колебания. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е събирателен образ на болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван.    

  Само за три месеца работа през вратите на болницата минаха стотици хора. Разкажете ми за специфичен случай, който ще запомните?

  Наистина обемът ни от работа е много сериозен. Очаквам в близките години да се увеличава още. Регионът, който обслужваме също е голям. От друга страна - българите сме от нациите с най-висока честота на сърдечни заболявания. Значителна част от работата ни като анестезиолози и интензивисти е свързана с лечението на усложнения, където в хирургията често се възприемат от хората като синоним на лекарска грешка. В действителност усложненията са най-често предварително известен и възможен неблагоприятен сценарий на развитието на една болест, лекувана хирургично. В този смисъл всеки случай е специфичен. Ако всяка оперативна намеса преминаваше гладко, ние щяхме да останем без работа. Основната част в нашата специалност - именно изкуството на интензивното лечение се състои в извеждането до успешен край на целия процес – диагностика – хирургия – консервативно лечение, въпреки собствената логика и съпротивителни сили на болестта.

  В основата на анестезиологията са – анестезия, аналгезия, амнезия и релаксия, а какво стои в основата на добрия анестезиолог?       

  Имате чудесни познания в областта. Поздравления! Добрият анестезиолог е сплав между знания, практически умения и характер. За да бъдат придобити всички тези качества е нужно преди всичко– желание и опит.       

  Специалността Ви е с много висока интензивна натовареност, как я съчетавате с ръководните Ви функции в отделението? Какво Ви помага да сте добър и в двете?

  Тук, в „Сърце и Мозък“ - град Бургас съм в обкръжението на изключителни специалисти – анестезиолози, хирурзи и кардиолози. Екипът е сплотен и работи като един организъм. Специалистите по здравни грижи в структурата също. Ръководството на болницата е отзивчиво и адекватно спрямо всякакви ситуации, които ежедневно изникват. Когато подкрепата на ръководството е безапелационна, административните задължения не са тежест. За мен е чест да бъда част от веригата „Сърце и Мозък“ и е огромна привилегия да оглавявам клиниката по Анестезиология и интензивно лечение.

  Нараства броят на специализантите във Вашето отделение. Какъв съвет давате на бъдещите анестезиолози и каква добавена стойност носи МБАЛ „Сърце и Мозък“ в развитието на младите лекари? 

  Специализантите по анестезиология и интензивно лечение в „Сърце и Мозък“ - град Бургас наистина се увеличават. В следващите три години броят им най-вероятно ще се утрои. Очакваме разгръщането на новата ни структура – имам предвид новата високоспециализирана болница, която ще отвори врати и нуждата ни от млади лекари ще се увеличи. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е прекрасно място за работа и обучение. Съчетанието със сърдечна хирургия и в съвсем близко бъдеще на много други области на хирургията – коремна, гръдна, ортопедична, урология и други - дава възможност за всеки избрал да продължи професионалния си път при нас - да се превърне в отлично подготвен анестезиолог-реаниматор, и обратно – при наличен специфичен интерес към определена хирургична област - да се развива предимно в сферата на своите интереси. И всичко това на фона на отлична материална база и най-съвременна медицинска апаратура, значително надхвърлящи условията, които биха предложили други центрове.

  Каква е успешната формула за справяне със стреса?

  - Стабилното семейство! И не забравяйте своето хоби!

   

   

  За записвания на прегледи в МБАЛ „Сърце и Мозък” и повече информация, позвънете на телефон: 056/703003

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.