Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:57Вторник

  16 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Медицинските сестри искат по-високи заплати

  04-12-2017 0 1546

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

           Месец след националния протест, поисканото от медицинските сестри   увеличение на заплатите все още е мираж. Ако не работят на две-три места, повечето от тях живеят с не повече от 600 лева месечно. Тези пък, които се трепят на няколко места, са на прага на силите си. Отделно сестрите не стигат и работещите са принудени да вземат допълнителни смени. Така, пред липсата на ясна перспектива, мълчаливото им недоволство и натрупаното напрежение остават да тлеят.

           „Решихме да дадем кредит на доверие до месец март на новия здравен министър, който междувременно встъпи в длъжност. Ще проведем и анкета сред колегите за нагласата им за нови протестни действия. Тези решения бяха взети на Националния съвет, който проведохме в столицата тази събота“, заяви за вестник „Черноморски фар“ Радостина Димитрова – председател на Регионалния съвет на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Бургас. Какво предстои да се случи и ще има ли нови протести, зависи от това дали ще се предприемат промени в сектора, който в момента ври и кипи. Проблемите са много и чакат своето решение.

           Единият от тях е кадровият дефицит. Повечето лечебни заведения в Бургас страдат от сериозно текучество на медицински сестри. Картината е една и съща от няколко години. Обяви, че се търсят такива кадри, ще срещнете от повечето местни болници. „Почти никое от лечебните заведения в града не може да се похвали с ниско текучество. Колкото и малко колеги да са останали, търсейки по-добри условия на труд и по-добро заплащане, те се местят от лечебно заведение в лечебно заведение“, споделя Димитрова.

           В бранша признават и феномена: работа на две-три места и рискът, който крие. За всички е ясно, че освен доста изтощително за самите сестри, това може да доведе и до фатални последици за пациентите. „Ти не си в състояние да си пълноценен в работата си. Можеш да издържиш месец-два-три, а после? „Бърнаут“ е най-малкото, което може да ти се стовари на главата“, откровена е медицинска сестра, пожелала анонимност.  

           От Бургаска област в браншовата организация членуват около 1600 специалисти по здравни грижи. В тази бройка влизат основно медицински сестри, но също акушерки, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори.

           Най-дефицитни са именно медицинските сестри. Това се дължи основно на условията на труд и заплащането – от една страна, а от друга -  недостатъчните бройки в тази специалност във Факултета по обществено здраве в града. „Така се стига до недостиг и до невъзможност да се покрият нуждите на лечебните заведения. Има и друго - след дипломирането си немалка част отиват в чужбина или изобщо не работят по специалността си“, посочват от асоциацията.

           Истината е, че парите, които получават тези специалисти, без които нито едно медицинско звено в което и да е здравно заведение не може, са нереално ниски. Това прави ценната професия недостатъчно атрактивна и желана. „Наскоро ми звъннаха колеги от други общини, чиито заплати са 560-570 лв. И това не е заплащане за начинаещ колега. Нямаме актуализиране на заплащането според браншовото споразумение за отрасъл „Здравеопазване“ от преди няколко години. Няма и подписани Колективни трудови договори, единствено имам информация, че Община Бургас е подписала КТД за работещите в сферата на здравеопазването към общината“, коментира Димитрова.

           Мнението, което продължават да отстояват в бранша, е увеличение на заплатите, така както бе записано в отвореното писмо, изпратено преди месец от Асоциацията до институциите. „Това, на което държим, е минималната сестринска заплата да бъде обвързана с минималната заплата за страната“, категорични са специалистите по здравни грижи. В началото на следващата година те дори ще се сблъскат с парадокса да са с едни и същи или дори с по-ниски заплати с тези на санитарите. „Защото санитарите са на минимални заплати и те се актуализират всяка година с промяна на минималната заплата, понякога и два пъти на година. А на сестрите и на работещите в областта на здравните грижи няма никаква актуализация“, обяснява Радостина Димитрова. Очакванията са от януари 2018 г. минималната заплата да се повиши от 460 на 510 лв.

           В  отворено писмо до управляващите в края на октомври всички вкупом поставиха ребром въпроса да бъдат заложени допълнителни средства в бюджета за следващата година. Конкретното им искане е за стартова заплата, равна на 3 минимални заплати за страната. Освен това, настояват и за диференцирано заплащане на труда им, съобразно придобитата квалификация. Третото им искане е да се приемат стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти. Той да е съобразен с броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури.

           Медицинските специалисти искат осигуряване на условия за участие в задължителните форми на продължаващо обучение - гарантиран отпуск и финансиране. Те искат да се осигурят възможности за привличане на повече млади хора към тях.

           От Асоциацията напомнят, че 15 000 специалисти по здравни грижи са напуснали страната ни от началото на здравната реформа. За функционирането на здравната система са необходими още 35 хиляди специалисти - медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти, пише в откритото писмо.

           Изчисленията им са безкомпромисни: над 80% от завършилите студенти в направление „Здравни грижи" няма да упражняват професията си. Причините  - мизерно заплащане, неблагоприятни условия на труд, неуважение и прояви на насилие при изпълнение на служебния дълг, своеволия от страна на работодателите и липса на ясни критерии и стандарти за качествено изпълнение на здравните грижи, така необходими на българското общество. Така идваме до нерадостната статистика за средната възраст на медицинските сестри в страната, която в момента е 53 години.  

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder