Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:01Вторник

  18 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ментета в туризма развиват луд бизнес по морето

  28-07-2018 0 1536

  Снимка:

  Дона МИТЕВА
  Примката около шията на лицензираните туроператори и турагенти това лято още по-здраво се затяга. Нелоялна конкуренция атакува техните продукти от няколко страни, което прави работата им все по-трудна и неблагодарна.
  И това лято апартхотелите и отдаването им за почивка на „наши хора“, най-вече от руснаци, продължава да е сериозна тема, която занимава туристическия бранш. Турагенти и туроператори твърдят, че  нищо не се е променило от миналата година. Те чакат нова наредба, която по някакъв начин ще класифицира тези места за настаняване и ще озапти собствениците им да не правят бизнес на черно.
  Достатъчен е и един бегъл поглед в специализираните сайтове за руснаци,  където най-често се срещат обяви за квартири на хвърлей място от морето, за чието ползване можете да се уговорите на лични. 
  Към онези, които правят дъмпинг на работата на туроператорите,  трябва да се добавят и съмнителните микробуси с българска регистрация, наредени в Слънчев бряг от хотел „Кубан“ по алеята към „Хелена парк“,  отдясно срещу поликлиниката, с опънати картони, като бабите на гарата, които  продават екскурзии.
  От трета страна, са чуждестранните туроператори, които на място си обслужват туристите и си сключват договори с хотелите. Това са туристически фирми от Прибалтика, Чехия, Словакия. Те  идват на Българското Черноморие  със свои автобуси и представители, правят си свои трансфери и се чувстват като у дома си – без да плащат данъци и такси. Пак със същите автобуси си правят мероприятия като например „Българско село“ или пък организират екскурзии из България. „С други думи, те си стават туроператори. Това е една много жестока тенденция, която през последните две години сериозно се задълбочава по нашето Черноморие. Такова нещо не се допуска в нито една друга туристическа държава. Вземете например Турция или пък Гърция. А тук, в България, сме притиснати  от много страни“, казва Иван Кирязов, управител на туроператорска фирма, която работи с туристи от Източна Европа. 
  От българския туристически бранш твърдят, че сделките и самото плащане на ползването на апартаменти в апартхотелите в повечето случаи се извършва извън България, а ключовете често се предават направо на летището, когато едната смяна си заминава, а другата току-що е пристигнала. Естествено обясненията, ако изобщо се стигне до такива са, че това са роднини, приятели, съседи, които безплатно идват на гости. Видно е, че Министерството на туризма изпитва сериозни трудности с разрешаването на проблема с нелоялната конкуренция във връзка точно с този вид почивка по нашето Черноморие.
  Темата с апартхотелите бе повдигана и от бургаските депутати Димитър Бойчев (ГЕРБ) и Петър Кънев („БСП за България“) като питане към министъра на туризма Ангелкова в началото на юни.
  От отговора става ясно, че всички са „длъжни да се категоризират“, защото останалото говори за сив сектор, който вреди на родния туризъм. Промените в наредбата за категоризация и прекатегоризация явно дават напредък, но това не е достатъчно.
  Петър Кънев, който е председател на Комисията по икономическа политика и туризъм вчера намерихме в чужбина и той лаконично  коментира, че няма промяна в ситуацията с апартхотелите.
  „Толкова са много онези, които въртят ключове на апартхотелите и си  плащат на ръка още в чужбина, че дори вече не ми се иска да ги гледам, за да не се ядосвам“, споделя Йоана Демирева, турагент в Свети Влас.
  „Руснаците си правят свои сайтове, където си купуват туристите или  клиентите за почивка. Настаняват ги. Оперират с някакви цени, които са притеснително конкурентни“, допълва Кирязов и продължава: „Тези хора не плащат абсолютно нищо тук у нас. Освен такса поддръжка в апратхотела, която е за всеки, който има собственост на такова място“. Бургазлията предлага, ако някой реши да се занимава с туризъм да си открие фирма и да си  праща – така както го правят лицензираните туроператори и турагенти у нас, което звучи прекрасно, но на този етап е почти фантазия.
   Да припомним, че още като встъпи в длъжността си на вицепремиер, Валери Симеонов обеща да се заеме с апартхотелите и това, че те стоят встрани от закона. Той предлага да се въведе нов  годишен данък за частните имоти в курортите, което да въведе форма на регулация.
  От туристическото министерство и експертите изпитват на този етап остра трудност да намерят обаче дефиниция на апартхотелите, което донякъде спъва и опитите да се регламентира и плащането за тях.
  А докато се търси компромисно решение, чужденците навлизат и в други сфери на туризма. Една част от тези, които пребивават по-дълго през  лятото у нас, организират и екскурзии. „Уговарят се отново през социалните мрежи и пътуват както из страната, така и в Турция например“, коментира Демирева. Цените са по договаряне и се плащат на ръка. Няма естествено и документ за плащането. Пътуването обикновено е с миниван или с автомобил и отново минава под девиза: „Да покажа на моите приятели, които са ми на гости!“
  Стига се до там, че дори трансфери от летището до Слънчев бряг или до други курортни градчета се правят по същия начин.
  „Всеки развива туризъм под своя си  форма без да се  съобразява с нищо. Ние, туроператорите, вече си задаваме въпроса: какво правим? Станахме просто един букинг – само резервираме хотели и нищо повече, а „партньорите“ си правят обслужване и всичко останало. Да, но ние имаме служители, осигуряваме работни заплати, плащаме данъци и в един момент защитата от държавата я няма никаква. Все пак това е среден български бизнес и се мъчим да го развиваме“, описва картината Кирязов.  
  Туроператорът предлага да се направи една разходка от „Кубан“ към „Хелена парк“ и да се видят поне родните пишман туроператори, които не притежават никакви лицензи и правят екскурзии до Варна, Созопол, Велико Търново и къде ли не и работят на смешни цени и поне те да бъдат изловени, защото ако за апартхотелите и отдаването им за почивка е трудно, то това е лесно. „Нашите представители раздават официални предложения, програми, той обаче обяснява, че се е разходил наоколо и е видял други цени, далеч по-ниски. Към това трябва да добавим, че в Слънчев бряг има едни такива картонени кутии - странни туристически бюра, които не отговарят на Наредбата. Там също стои един човек и продава някакви екскурзии. Тези псевдобюра са поставени по ъглите на алеите. Миналата година ги  провериха – оказа се, че не отговарят на изискванията, но тази година отново ги има. И от там също има дъмпинг. АД-то си взема наема от тези картонени бюра, но ние страдаме и то от много  страни“, завършва картината Кирязов.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72457
  gbp Британска лира GBP 2.1758
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder