Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:51Неделя

  23 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Между футбола и Пожарната: Огнеборец и негови колеги пазят от голове вратата

  24-01-2020 0 1613

  Снимка:

  „Двете се съчетават идеално, тъй като ти трябва добра физическа подготовка“, казва Али Пехливан

  Филантропската му природа го тласва към призваната професия

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Обикновено на тази страница всеки петък представяме на Вас – нашите читатели, хора, работещи интересни професии, или занимаващи се с нестандартни хобита. Не са много случаите обаче, когато можем да Ви представим две в едно. Наш герой този път е Али Пехливан – пожарникар от Айтос. Когато не спасява хора  и имоти от пожари, той се раздава със същата любов и желание на футболния терен. Огнеборец е едва от три години, но страстта към коженото кълбо е още от 4-и клас.

  „Имах едно леко прекъсване, когато ме удари пубертета към 7-и клас. Дори и тогава обаче аз си спортувах активно и ритах за удоволствие с приятели. Впоследствие стана така,  че старата любов към футбола отново се запали. В отбора на „Вихър“ Айтос съм вече над 10 години, на приливи и отливи, защото съм играл и на други места – „Планиница“, „Добра поляна“. Тази година първия полусезон го изкарах в „Череша“, но за втория пак се връщам в Айтос. Имах нужда от разнообразие, но по-добри от айтозлии няма“, заяви той пред „Черноморски фар“.

  Али обяснява, че не иска да прозвучи лудо, но смята да се раздава на терена, докато го държат краката и докато го слуша главата.

  „Без футбола, като част от живота ми, няма как да стане. По някакъв начин все ще гледам да съм част от него. Може отстрани да помагам, но пак ще съм там. Предпочитам да играя, вместо да наблюдавам обаче. Удоволствието не е същото. Като стъпиш на зеления терен, изключваш всичко и мислиш само за топката“, каза айтозлията.

  Първоначално позицията му е десен бек. През годините обаче казва, че се е превърнал в нещо като универсален играч – айтоският Ивайло Йорданов. Освен по крилото, Али се е адаптирал и в игра в центъра, бил е дори последен в защитата и халф. Флангът обаче остава любимата му позиция. По думите му играта там е по-проста, с по-малко докосване до топката и по-бързо отработване.

  Всички знаем, че на повечето момченца мечта им е един ден да станат пожарникари или полицаи. Това са силови професии, помагащи на хората и вдъхновяващи детските умове с постиженията си. Попитахме и Али дали при него е било така.

  „За да започнеш в Пожарната, минаваш през 3-4 етапа, като последният е интервю с големите началници. Там ми зададоха същия въпрос и ще Ви отговоря, както отговорих и на тях – честно. Не ми е било мечта, но обичам да помагам на хората като цяло и това е нещо, което ме влече. Съжалявам само, че преди години, когато имаше конкурс не участвах, защото бях решил да диря късмета си в чужбина. Е, все пак всичко се нареди след време и вече трета година работя това, което обичам“, отговори огнеборецът.

  Интересното е, че в отбора на „Вихър“ се оказва, че не само Али е част от системата на МВР. От тази година още един пожарникар се е присъединил към редиците на „вихрушките“. Вратарят на отбора също е огнеборец. Един от ветераните в пожарната, който е над 40-те, също играе, а освен тях има и полицаи в защитата. Така излиза на практика, че МВР брани айтоската врата от голове. Не че случаят е уникален, особено в аматьорските нива, но е крайно любопитно, че цялата защита и вратарят са от системата на Вътрешното министерство. Друг подобен случай в Бургаска област е отборът на Свети Никола, който бе познат като „полицейския отбор“, защото играеха предимно полицаи. Сега обаче и те развиват школа и разчитат на младото поколение.

  Млади надежди влизат и в Пожарната. Али обясни, че след него, който е на 33 години, още две-три момчета са се присъединили към айтоския колектив. Как ги посрещат ветераните и има ли приемственост?

  „Вкъщи, ако прекарвам 8 часа, там съм 24 часа с тези хора. Половината ти живот минава с тях. Няма как да не те приемат. Винаги където има много хора, има и много мнения, но когато стане въпрос за работа, всичко се оставя настрани и се върши работа и правиш това, за което си там“, посочи пожарникарят.

  Футболът и пожарникарската работа се съчетават идеално според него. За да си огнеборец ти трябва добра физическа подготовка, както и за футбола, бил той и аматьорско ниво.

  „Гледам да ги съчетавам. Даже понякога, когато съм на смяна ми е криво, че изтървам мач примерно. Звъня по телефона да ги питам как се развива мачът, как е завършил – първо полувреме, второ полувреме. Не ми се е случвало да играя мач и да ми се наложи да се отзовавам на пожар. Бъдете сигурни обаче, че стане ли, веднага ще поискам смяна и ще отида. Макар и да не съм на дежурство, може да се случи да ме извикат. Миналата година, когато едни камиони горяха, бяхме цялата служба там“, поясни Али.

  Като всеки огнеборец и той е изложен на опасност по време на служба. За краткото време в Пожарната казва, че само земетресение не е видял. Отзовавал се е на наводнения, катастрофи, случаи на починали хора в домовете си. Тук изненадващо внася уточнение, че е искал да помогне и на наш репортер, когато къщата му в Айтос претърпя голям пожар. Тъкмо бил сдал смяна, когато разбрал за пожара от приятелката си.

  „Дойдох веднага да питам колегите дали им трябва помощ, те обаче вече бяха овладели положението. За да си пожарникар, трябва да имаш сърце, да ти идва от вътре. Не, че сигурно пак няма да ти се получават нещата, но аз съм на мнение, че човек трябва да обича това, което работи. Затова съм готов винаги и на всеки да помогна, както беше в случая“, категоричен е той.

  Тук Али анализира работата си и признава, че все пак се случва да попадат и на неблагодарни хора, имащи нужда от помощ, дори наскоро имал такъв случай.

  „Не знам, то може би ни е народопсихология. Все да гледаме лошо на нещата, все да съдим. Иначе в повечето случаи хората са благодарни. Мога да кажа, че в 90% от случаите е така. Наскоро една баба, на която изчистихме комина, 10 минути ни изпраща с благодарности, не можем да си тръгнем“, обяснява през смях пожарникарят. Котка от дърво все още не е свалял, но бил готов – срамно и смешно в това нямало, а просто работа.

  Естествено, семейството му и приятелката му се притесняват за него, докато е на смяна. Али дори признава, че макар и не много удачно се шегувал с избраницата си, че ако му се случи нещо, ще го изпратят с почести като по филмите. Тя пък му отвърнала, че тогава вестниците ще я пишат, че е единствената, която е успяла да убие мъртвия си мъж.

  За да затвърди филантропската си природа, Али редовно взима участие в благотворителния турнир в помощ на деца на загинали служители от системата на МВР, който бургаският клуб „Свети Никола“ организира.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.