Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:52Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Между Великден и Гергьовден цената на марулята тръгна нагоре

  17-04-2018 0 786

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

   Ако по Великден можеше в Бургас да се купят марули за 0.80 – 0.90 лв., то сега бегъл преглед на пазара на „Краснодар“, а и на други места в града дава друга картина. Марулята вече се продава на левче, а и на цената на автобусното билетче. Дори в големите вериги магазини, където промоциите задължително свалят цената много надолу, сега мезето за ракията гравитира пак около лев.

  „Аз продавам марули на производител, затова държа и малко по-ниска цена“, казва Ваня, която има магазин за плод-зеленчук и допълва, че въпреки това е наясно, че цените на дребно са се вдигнали, защото и на борсата има повишение. Нейното обяснение е, че реколтата от марули се е пообрала в региона и това предизвиква реално вдигането на цената.

  От Системата за агропазарна икономика-клон Бургас, са категорични, че средната цена на едро на марулите в момента е 0.80 – такава, каквато е била за Великден.

  На сайта на Нова борса-Бургас, където цените се актуализират всеки ден, справката сочи, че цената на салатата варира от 0.70 до 1.00 лв. Графиката на цените на зеленчука сочи, че например на 23 март е била 0.50 – 0.70 лв. На 10 април максималната цена е била 0.70 лв., докато сега, само 6 дни по-късно, е един лев.

  Зеленият лук излиза от борсата на цена от 0.30 до 0.45 лв., докато на сергиите се предлага някъде за по 60 стотинки. За сметка на това тази седмица той е на промоция в една голяма верига магазини и може да бъде купен на половин цена.

  Венета Димитрова, управител на „Нова борса“ - Бургас, обясни, че местните марули са се изчерпали по време на празниците и сега зареждането става от Пловдив, Пазарджик и други места, които са отдалечени от Бургас. Това съответно оскъпява продукцията. Тя не скри и това, че от производителите все по-често чува оплаквания за липсата на работна ръка.

  Надеждата е, че за следващия голям пролетен празник Гергьовден, местните производители на зелената салата ще извадят позакъснялата заради студеното време в региона продукция. Ако ли не – понеже пазарът не търпи вакуум, ще се намерят и вносители от съседна Гърция. На каква цена ще е мезето обаче, само може да се гадае.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.16989
  chf Швейцарски франк CHF 1.73297
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder