Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:50Понеделник

  20 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Министър Вълчев за дрескода в Английската: Да се обсъди с учениците

  10-03-2019 0 634

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ, архив

  Въвеждането на униформи е училищна политика, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни, че "униформите са полезни, защото създават отношение, култура към училището и намаляват усещането за различие между учениците".

  Повод за коментара му беше въведеният в Английската гимназия в Бургас задължителен дрескод, което доведе до недоволство сред възпитаниците й. Със заповед на директора в училището може да се ходи само в четири цвята, без нарязани дънки, надписи и щампи по дрехите.

  По думите на министъра МОН няма намерение да предлага задължителни униформи във всички училища, една такава политика е полезна, но тя трябва предварително да бъде обсъдена с родителите във всяко училище. Когато се предвижда въвеждането на униформи в гимназиите, трябва те да се обсъдят и със самите ученици, защото са големи, отбеляза Вълчев.

  На въпрос дали трябва да има изисквания за "дрескод", за да не ходят учениците със скъсани дънки в училищата, министърът каза, че "за всички - и за учениците и за учителите, облеклото трябва да е благоприлично и да съответства на това, че са ученици, а на учителите - да съответства на служебното им положение, защото училището е образователна институция и е нормално да има правила".

  По повод едносменния режим на обучение в страната Вълчев обясние, че близо 300 са училищата, в които сега се учи на две смени, като тези училища са в 65 общини. За да се премине на едносменен режим на обучение в училищата, е необходимо в най-големите градове да се построят допълнително училища, както и в някои по-малки градове. Всички училища в страната са около 2400. Столичната община започва проект за строежа на четири нови училища. Някои училища ще се достроят, ще има и опция за преразпределение на приема.

  Приемът на ученици след седми клас е свързан с избора на профили и професии от учениците и МОН иска да насочи седмокласниците в по-голяма степен към профили и професии, които са свързани с техниката, математиката и природните науки, обясни министърът, цитиран от БТА.

  По думите му това преструктуриране на приема не е свързано с фаворизирането на тези учебни дисциплини, а защото се очаква у нас да има най-голям недостиг на технически кадри, на студенти и специалисти с инженерно-техническо образование и на кадри от природните науки, необходими са също педагогически и аграрни специалисти.

  Затова сме взели мерки за преструктурирането на приема, за отпускането на допълнителни стипендии и на допълнително финансиране на професионалните гимназии и висшите училища, които обучават в тези професионални направления, отбеляза министърът.

  В отговор на въпрос министър Вълчев каза, че не е запознат защо Испанската гимназия в София ще приема с една паралелка по-малко след седми клас, но предположи, че е заради едносменния режим.164-та Испанска гимназия в София е в една сграда с основно училище. Ако в гимназията приемът е с една паралелка по-малко, това не би трябвало да повлияе на развитието на училището, заяви образователният министър.

  Министър Красимир Вълчев присъства днес урок на второкласници в 109-то Основно училище "Христо Смирненски". 

   

  Източник: Dnes.bg

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75065
  gbp Британска лира GBP 2.23281
  chf Швейцарски франк CHF 1.73343
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder