Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:26Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Митницата задържа десетки хиляди фалшиви летни стоки

  27-07-2018 0 1055

  Снимка:

  Митницата задържа десетки хиляди фалшиви летни стоки

  Контрабандисти опаковаха етикети на Мондиала в Русия като наркотик, хванаха ги на Малко Търново

   

  Камен КОЛЕВ

   

  За много от тротоарните търговци лятото е сезонът на ментетата – евтини стоки с бърза печалба. Десетки хиляди фалшиви летни дрехи, обувки и аксесоари обаче няма да достигнат до пазарите по Черноморието. 32 650 фалшиви и контрабандни летни стоки са задържани от Митница Бургас в рамките само на пет месеца. Общо над 100 000 фалшиви и контрабандни летни стоки са задържали българските митнически служители от януари до май  2018 година, съобщиха за „Черноморски фар” от Агенция „Митници”. Това всъщност е периодът на основните доставки на едро за летния сезон. За сравнение, през цялата 2017 година, задържаните фалшиви летни стоки са около 150 000. Или общо над 250 000 фалшиви летни стоки са задържани за около година и половина от митниците.

  Откъде идват ментетата

  Най-често фалшивите стоки идват от Китай, Хон Конг, а за България и от Турция, която е съседна държава с голям търговски оборот. Част от стоките достигат до територията на Европейския съюз през пристанищата в Гърция, в Холандия. Най-общо те се произвеждат в Азия, където и цената на труда е много ниска и влизат в Европа през големите пристанища, тъй като морският транспорт е най-евтин. У нас най-големи количества фалшиви и контрабандни стоки се задържат на митниците Бургас, Варна и Столична, където се проверява и основния карго поток. На митница „Аерогара - София“ също има често реализации. На митническите пунктове „Дунав мост - 1“ и „Дунав мост - 2“ митническите служители задържат основно транзитни пратки към Румъния и Западна Европа, уточни говорителят на Агенция „Митници“ Тамара Влайкова.
   

  Каква е цената на „марковите“ стоки

   

  Реалната себестойност на фалшивите стоки е много ниска, защото техните производители си спестяват много разходи и ползват безплатно чужд интелектуален труд. Подобни производители са по-склонни да нарушават правата на работниците, както и да се опитват да спестят данъци, показва практиката. Но ако достигне до търговската мрежа, тази фалшивата стока се предлага почти на пазарни цени. Точните реплики на оригиналните стоки се продават като оригинали – на същите или много близки цени, а имитиращите продукти се продават на цена по-ниска от тази на оригинала, но и по-висока от подобни продукти без марка. Целта на производителите и търговците е да реализират голяма печалба, но все пак на цена по-ниска от оригиналната стока.

   

  Какво се случва със заловените фалшификати

   

  Когато се задържи една стока, за която има съмнение, че е фалшива, митниците уведомяват правопритежателя на търговската марка. Ако той предяви претенции, стоката се задържа до решаване на търговския спор между вносителя и собственика на марката. Финално стоките се унищожават при условия, договорени между двете страни - собственикът на марката и нарушителят, които поемат разходите, организират и присъстват на унищожаването. Самото унищожаване се извършва под контрола на митническите власти и при спазване на всички екологични норми и предписания, поясни Тамара Влайкова, говорител на Агенция „Митници“ .

  Как да разпознаваме дрехите-менте

  За разпознаване на дрехите-менте има сигурни белези, по които могат да се ориентират потребителите. Първият съвет на митническите експерти е да не купуваме от съмнителни търговци и да четем внимателно етикетите. Обикновено некоректните търговци не обръщат особено внимание на детайли като етикета. Оглеждайте елементите по самата стока - копчета, шевове, ципове. Например при марковите дрехи дори вътрешната част на облеклото е изработена абсолютно чисто, без стърчащи конци, криви ръбове. Ако една стока има подобни дефекти, то най-вероятно е фалшификат или реплика. Бъдете внимателни, когато пазарувате в интернет. Сравнявайте предлаганите стоки и ценови оферти с тези в сайтовете на официалния представител или производител. Изключително ниската цена, особено за по-луксозните стоки, често е индикация, че артикулът е фалшификат. Основният проблем, според закона, е нарушаването на интелектуалното право, което обаче за потребителя е малко абстрактно. Истинският проблем, от гледна точка на потребителите, е липсата на гаранция за фалшивите стоки. Те най-често са с неизвестен производител и могат да бъдат опасни и за здравето.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder