Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:50Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Млад учен, свързан със Созопол, покори академичните среди в САЩ

  11-06-2019 0 1377

  Снимка:

  За първи път българин е сред спечелилите престижната стипендия за млади учени на американската фондация “Херц". Само на 23 години, докторантът по теоретична физика в университетa "Харвард" Александър Атанасов успява да се пребори с над 800 кандидати за финансирането. Той ще получи 250 хиляди долара в продължение на 5 години. Стипендията се  връчва веднъж годишно на най-изтъкнатите докторанти от САЩ в сферата на приложните науки, математиката и инженерството, пише общинското издание"Созопол".

  Александър Атанасов завършва с отличие бакалавърска и магистърска степен по математика в университета в "Йейл". Интересува се от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле. "По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена", споделя той.

  Александър се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2-годишна възраст. Българинът е роден в София, но на 2-годишна възраст емигрира със семейството си в САЩ и израства във Вашингтон.  От малък е свързан и със Созопол, където живее и твори баща му, известният художник арх. Благой Атанасов. Бъдещият учен летува всяка година в Созопол и спомените от магията на хилядолетния град  прави българските му корени още по-здрави. Очаква се и това лято да прекара ваканцията си на морския бряг сред лодките и аромата на смокини в Созопол.

  "Моята майка е професор по балканска история, а баща ми е архитект и скуптор. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика и по физика", каза още Атанасов. Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията "Херц". "Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари", сподели докторантът. Мечтата на българина е да стане професор по физика - като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.

  Фондацията съществува от 1957 г. Основана е от син на емигранти, а целта ? е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро. Дейността на фондация “Hertz” е посветена на развитието на иновативната приложна наука с реални ползи за човечеството. Всяка година екипът й разглежда научните разработки на над 800 докторанти.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.