Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:58Сряда

  20 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Млад учител заменя сухи уроци с видеопрезентации

  01-11-2019 0 1312

  Снимка:

  Михаил КОЛЕВ

   

  През последните години тенденциите показват, че има голяма криза в търсенето на учители в България. Но съвсем естествено се намират и преподаватели, които тепърва навлизат в професията, търсейки реализация и възможност да дадат на децата по-добро развитие и познания. Един от тях е Райна Петкова, която от два месеца е учител в бургаското иновативно училище „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Там тя преподава по български и език и литература на ученици от пети и шести клас. По нейни думи се чувства истинска късметлийка, защото в живота си винаги е имала шанса да избира професията си осъзнато, а не поради външни обстоятелства.

  Преди да стане учител Петкова е работила на различни позиции в медиите. Започнала е като репортер, после идва интересът й към мултимедията и последно е работила като видеомонтажист в „Канал 0“. Решила е да се насочи към педагогиката, защото е усетила, че трябва да се развие и усъвършенства.

  „Всички около мен одобриха идеята, подкрепиха ме и ми казаха, че мога да намеря своето място като педагог. Откакто съм учител, осъзнах, че много малко хора си дават сметка, колко е трудно да отговориш на всички предизвикателства в тази професия. Много често ми се случва да губя увереност. Всеки ден срещаш някаква нова ситуация, която е непланирана и с която трябва да се справиш. Понякога дори 24 часа не ти стигат, за да се подготвиш достатъчно и да се почувстваш уверен, че ще се справиш“, казва тя.

  Райна върви по стъпките на своите майка, баба и дядо, които също са били учители

  Както при повечето учители, така и при нея, най-голямата мотивация са децата, които обучава.

  „В един момент усетих, че контактът с деца ми носи голямо удоволствие. Мисля, че всички ще са съгласни, че детската усмивка е най-зареждащото и заразно нещо, също както и детският ентусиазъм и щастие. Това е в основата на моята мотивация. Другото нещо, което ме мотивира е това, че тази професия ми дава възможност да комбинирам нещата, за които съм се обучавала, по един доста творчески начин и така се чувствам пълноценна“.

  Макар и от два месеца като учител Райна Петкова вече е успяла да спечели обичта на своите ученици

  За това помага и фактът, че усеща подкрепата както на своето семейство, така и на ръководството на Коджакафалията, своите колеги и дори учениците.

  „Повечето мои близки смятат, че това е моето място. На този етап съм щастлива, че работя като учител, преоткрих себе си. Аз прекарвам доста време с децата и в извънкласната стая. Имаме време за отдих, което прекарваме заедно, говорим си за много неща, чувствам се  приятел с тях. Работата ми дава това усещане, че се развивам и се усъвършенствам всеки ден. Дава ми и усещането, че всичко, което съм учила, е имало смисъл и би могло да се приложи по един творчески начин“, казва още Райна Петкова.

  Най-голяма трудност, която среща в работния процес, е когато трябва да оценява. Споделя, че й е много неприятно, когато трябва да оцени някое дете със слаба оценка, а вече е имало такива моменти в нейната практика.

  Тъй като е учител в иновативно училище, това й помага в начина на преподаване. Тя, както и всички нейни колеги в „Александър Георгиев-Коджакафалията“, работят на електронни дъски и ползват видеопрезентации.

  „Това определено впечатлява децата, както и самата мен. Имаш възможност с всички модерни средства да предадеш по подходящ начин учебния материал. В началото, когато стартирах, реших да направя анкета сред учениците в пети клас, тъй като те идват от други училища. Това, което установих от техните отговори е, че децата бяха изключително впечатлени от средата в училище, както и от отношението на учителите към тях. Стараем се да им даваме възможност в работата по проекти, които са свързани с техните интереси. Тенденциите в образованието също са такива“.

  Срещам голяма подкрепа от ръководството и колектива на училището, категорична е преподавателката

  За нейна радост успя да приложи и хобитата си в училищния процес. Едно от нещата, с които обича да се занимава в извънработно време е уебдизайн. Създала е собствен блог, в който учениците имат възможност да се изразяват и да казват всичко, което ги вълнува и от което имат нужда. Не е задължително да е свързано само с български език и литература, предметът по който им преподава, но може да обхване и всеки един аспект от живота. В началото им е било малко трудно да разберат идеята, но Райна смята, че вече са осъзнали, че това е тяхната трибуна и могат да я използват по начина, по който искат. Това им позволява да достигнат до аудиторията, да бъдат чути. За момента пишат по зададена от Петкова тема. Веднъж обаче нейна ученичка, която е пети клас, й  „подарява“ за блога своя стихосбирка. Беше много щастлива, че те бяха публикувани в сайта, допълва Петкова.

  Другата й страст е видеомонтажирането. Правя много видеопрезентации по време на часовете и учениците много се впечатляват. Всичко, свързано с технологиите, много вдъхновява съвременните деца и им дава съвсем нова светлина на цялата учебна програма. Просто се вижда при тях, поднесено по този начин, въпреки че има и преподаватели, които отричат съвременните технологии като метод на обучение.

  Няма как на днешния ден да не подминем и темата за народните будители. Напоследък все повече българи смятат, че съвременните будители са именно учителите. С това се съгласява и самата Райна Петкова.

  „Със сигурност учителят трябва да бъде съвременният будител в българското общество. От него, самият учител, може да се каже, че зависи бъдещето на всички ни. Промените, които искаме да видим в света, семенцата, се засяват точно от нас, учителите. Приемам това като голяма отговорност. Категорично да – учителите са съвременните будители“.

  Въпреки че е от два месеца учител, тя вече се радва на успехите на децата, които обучава. Неин възпитаник е спечелил първото място на Националния конкурс „Стоян Михайловски“ в Русе.

  Освен това някои деца са спечелили и екипна награда за журналистика, посветена на Леонардо Да Винчи.

  „Много съм доволна, тъй като спечелиха второ място на този конкурс. На конкурса на читалище „Фар“, който също е национален, две деца, които обучавам, спечелиха съответно първо и второ място със своите домашни работи. Едната работа беше на тема „Часът по български език и литература“ и за мен беше голямо удовлетворение, усетих плодовете на труда си. Но наградите са изцяло тяхна заслуга. Вярвам, че успехи ще има и занапред, защото учениците, с които работя, наистина го заслужават. Смятам, че в основата на добрите резултати стоят добрите взаимоотношения между учител – ученик. Основното нещо, което искам да покажа на децата, са хоризонтите. Според мен това е възможно най-мотивиращото нещо за всяко едно дете – да види докъде може да стигне само, да чувства вдъхновение и да следва пътя.“

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.