Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:52Събота

  22 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Младите на Айтос: Да превърнем парка в ботаническа градина!

  17-04-2019 0 993

  Снимка: НП

  Втора поредна кампания за засаждане на дръвчета от самоорганизирани млади хора, срещна одобрението на стотици айтозлии в мрежата. С доброволческото участие на младежи, с организаторския талант на Милен Георгиев, с експертното мнение на Добрина Колева, с машинката на озеленителя Чайко Чайков, с подкрепата на общинари и кмета, и с активното участието на най-малките доброволци - Милен и Мими, на 7 април в парк „Славеева река" бяха засадени уникални дървесни видове. Идеята на ентусиастите бе не просто да засадят поредната партида дръвчета, а в годините напред да превърнат парка в ботаническа градина.

  Някои от младежите са в инициативата, защото харесват идеята да направят нещо заедно, други - защото вярват, че след време, техните деца ще играят под сенките и сред красотата на дръвчетата, които ще засадят. Трети като Мариана Павлова, която горещо подкрепя идеята, но не успя за присъства на втората акция, изпрати по щерка си шест лешникови дръвчета. Общината пък откликна с компетентна помощ за правилното място, на което да бъдат засадени уникалните видове, с техника за експресно издълбаване на дупките и разбира се - с участие в засаждането, в което се включи и лично кметът Васил Едрев.

  Ще е трудно да запомните точните екзотични названия на новозасадените дръвчета в парка, пък и не е нужно. По-важно е желанието на младите хора да оставят следа, да покажат своя различен почерк в общата ни грижа за парка. Почерк цветен, запомнящ се с оригиналност и модернистична представа за бъдещето на айтоската забележителност. В центъра на това похвално за града ни събитие отново беше Милен Георгиев, на който младежите неведнъж са се доверявали, разчитали за съвети и организиране на прояви, като тази за първото факелно шествие на 19 февруари тази година в памет на Апостола на българската свобода.

  Следваме Георгиев и младежите по централната алея с парка и разговаряме за това, как се е родила идеята преди година. „Всъщност не аз бях организаторът, а група младежи, приятели на Ивка. Те се свързаха с мен, те решиха да направят нещо за града", разказва айтозлията, който не страда от амбицията да бъде водач, пък било то и на младежка инициатива. „Просто, видях, че това са деца, които искат подкрепа и горят от желание да направят нещо полезно. Така започнахме, дадох им идеята да залесят парка по един невероятен, неповторим начин с екзотични дръвчета. Отглеждаха ги и ги поливаха, сега искрено се радват на разцъфналите дръвчета до входа на парка. По този начин им вменяваме как трябва да живеят, да се социализират, как да пазят природата и създаденото от тях", искрено се радва на резултатите Георгиев.

  За втората поредна инициатива на младите, тази година доставили редките дървесни видове по куриер. Милен Георгиев се надява залесяването напролет да се превърне в традиция, и с 10-годишно постоянство, паркът ни да се превърне в ботаническо чудо. „Хареса ни идеята на Добрина Колева - ландшафтен архитект, да направим легенда на редките растителни видове, защото крайната цел е паркът да се превърне в дендрариум, като всяко уникално растение в него има своя табелка с надпис. Това, разбира се, ще стане след години. Важното в случая е, че младите хора искат да разчупят стереотипите и имат цел, която в годините напред ще събира още и още привърженици", коментира за „Народен приятел“ Милен Георгиев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.