Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:12Събота

  22 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Момченце от Бургас е с коклюш

  24-04-2019 0 3027

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

   

           Почти забравен, коклюшът отново напомни за себе си. Малко момченце от община Бургас е хоспитализирано с диагноза „Пертусис“, известен още като   „коклюш“ и „магарешка кашлица“. Информацията потвърдиха от Регионалната здравна инспекция.

           Става дума за момченце във възрастова група 1-4 години. Дали на детето е приложена първа ваксина срещу опасното заболяване не е ясно. Според  задължителния имунизационен календар у нас първата доза се поставя на втория месец след раждането. В рамките на първата година има още три приема на ваксината, след което се поставя отново на 16-месечна възраст. Реимунизацията е на 6 години.

           Епидемиолози посочват, че срещу някои инфекциозни заболявания, сред   които е и коклюшът, не се изгражда доживотен имунитет, дори и човек да ги е преболедувал в детска възраст. Коклюшът е силно заразна инфекциозна болест, като един болен може да зарази 17 други. Причинява се от бактерия, предаваща се по въздушно-капков път. Характеризира се с продължителна, силна кашлица. Освен с мъчителна кашлица, е съпътствана с треска, посиняване и очни кръвоизливи. Кашлицата може да продължи четири-пет седмици, като през това време болният е пряк източник на зараза за околните. Болестта се овладява с антибиотици, но при малки деца под 5 години, особено кърмачета, може да има и летален изход.

           Междувременно от РЗИ потвърдиха, че в статистиката на болните от морбили в Бургас официално има четвърти случай. Потвърдена е диагнозата при малко момченце от община Бургас, което се разболя преди две седмици със съмнение за опасното заболяване. Резултатите от референтната лаборатория в столицата са потвърдили, че се касае за морбили.

           Във връзка с нарастващите случаи в страната, от понеделник у нас е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили. Към момента са засегнати 11 области, като най-много са болните в София-област – 165 заболели, Благоевград – 136, София-град – 134, Пазарджик и Перник – по 6 заболели. Общо със заболяването са над 460 души. Данните нареждат страната ни на шесто място по брой болни в Европа.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.