Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:13Събота

  20 Януари 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Музеят „История на котвата“ разказва за корабоплаването в древността

  19-07-2016 0 808

  Снимка: Татяна БАЙКУШЕВА

   Монети, керамика, оръдия и корабни камбани са част от експозицията
  Татяна БАЙКУШЕВА
  Музеят "История на котвата" в Ахтопол се намира на около 250 метра от пристанищния кей в града. Разположен е в двора, на първия етаж в ресторант "Музея", и на втория етаж, който е изцяло за музейната експозиция.
  Първите предмети, които слагат основа на сбирката, са откупени от основателя на музея-инж. Петър Кънев- член на Сдружение „Кръг Будител”. Това са два антични оловни щока, които притежателите им били подготвили за претопяване. За случая се разчува и след консултация с Центъра по подводна археология в Созопол, следват спасителни откупки на заплашени от унищожаване адмиралтейски котви от XIX век.
  Жители на Ахтопол и Царево проявяват инициатива и започват да даряват извадени от морето при риболовни и водолазни дейности котви, котвени части и елементи от потънали кораби. Така, за по-малко от година се оформя една от най-големите музейни експозиции, която позволява да бъде проследена историята на котвата в продължение на няколко хилядолетия. Някои образци се откриват за първи път по Българското Черноморие, а други изглеждат уникални за морската археология на средиземноморския свят.
  През януари 2012 г. се създава сдружение „Черноморска Странджа” с общественополезни цели. Една от основните задачи на организацията е да насърчава и подпомага развитието на музейна експозиция "История на котвата". За най-ценните и уязвими железни котви се полагат специални консервационни грижи, а с оловни щокове са направени реконструкции.
  В музей "История на котвата" посетителите могат да се запознаят с любопитни подробности за древното корабоплаване. Там са изложени множество предмети, свързани с морския живот в миналото. Има корабни оръдия, монети, керамика, корабни камбани, намерени сред останките на турски, гръцки, френски, руски, византийски и римски кораби и всякакво друго корабно оборудване. Сред експонатите са и множество стари карти, включващи Черно море и Странджа, образци на европейската картография още от римско време. По стените има стари фотографии и гравюри, запечатали историята на Ахтопол и околностите на града.
  „Експозицията прави един преглед, който обхваща период от над четири хилядолетия. Повечето от находките, 99 процента, са открити в зоната от Маслен нос до река Резовска, където има множество потънали кораби. Оказва се, че това е най-опасната отсечка за корабоплаване в Черно море. Мине ли корабът Маслен нос, той няма къде да се скрие и единственият му шанс е да стигне до Мидия. И в тази зона сме регистрирали най-много корабокрушения“, разказва уредникът на музея д-р Атанас Орачев. „Когато в музея дойдат професионални моряци, те веднага усещат какво има тук. И буквално започват да ходят на пръсти. Защото разбират, че всяка една от находките е свързана или с трагедия, или с щастливо избавление“, споделя още той.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво очаквате от 2018-та?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.59594
  gbp Британска лира GBP 2.21335
  chf Швейцарски франк CHF 1.6634
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.