Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:14Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаска музикантка пази писма от примата Кабаиванска

  01-10-2018 0 524

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Група ентусиасти от Бургас,  сред които Петя Великова, сегашната организаторка на Лятната академия на изкуствата, заедно със съпруга си, музикантката Благовеста Рядкова, преподавател в музикалното училище, семейства Чулуян и Кирови, бизнесмени и още интересни личности, решават преди години да доближат местната култура до тази на Виена и Австрия, като организират Виенски бал. „В началото на инициативата за „Дни на австрийската култура в Бургас”, сдружение „Приятели на Австрия в Бургас” имахме решение да организираме „Виенски бал”, връща се назад във времето музикантката Благовеста Рядкова.

  „Спомням си, че установихме връзка с администрацията на Общината във Виена. Времето бе, точно когато България беше  приета в Европейския съюз. Вниманието към нас беше голямо и желанието, този процес да се ускори и улесни, също беше впечатляващо. От виенската община имахме уверението, че ще получим сценарий за провеждането на това събитие, тъй като то е с патент, също така „малките подаръчета”, които се даряват на посетителите на бала, щяха да са осигурени и дарени от виенчани.

  Указания и помощ при подготовката получихме от външната фирма, която организира там бала.  Аз лично имах среща с представителите на тази фирма, които бяха много отзивчиви и много се радваха на нашата инициатива“, разказа Рядкова. Церемониалмайсторът – най-важната фигура при провеждането на бала - също е обещан от австрийците. От бургаска страна се иска да се определи благотворителната цел на бала и лицето на бала – два задължителни атрибута.

  В предварителната подготовка се включва и тогавашното културно аташе Лотър Яшки, който посещава двете места, където евентуално ще се състои изисканото събитие – Държавната опера, и атриумът на Бургаския свободен университет. „Като влязохме в атриума на университета, Яшки подсвирна от възхита, явно си представи онези танцуващи двойки и феерията на бала, които идеално се вписваха в интериора“, спомня си пианистката.

  Виенските балове задължително се организират до Заговезни и се кани лице на бала. Решението на бургазлии е било единодушно и категорично: на първия Виенски бал в Бургас това да бъде оперната прима  Райна Кабаиванска.

  Изпращат писмо до оперната прима, с настоятелна покана тя да присъства на първия Виенски бал в Бургас и да бъде негово лице.

  „Тези две писма са кореспонденцията, която се проведе, докато подготвяме  отдалече събитието. За съжаление, инициативата не се реализира, а и самата Кабаиванска  изрази съжаление, че не може да се включи, заради претоварен график. Но тези две писма пазя като много скъпа реликва, защото са написани лично – на ръка от нея“, показва с гордост кореспонденцията Рядкова.

  Едното писмо е от 8 февруари 2007 година, а второто е от 4 септември същата година. С елегантен почерк Кабаиванска приветства инициативата и сърдечно благодари за поканата и ласкавите думи, с които бургазлии се обръщат към нея.

  „Аз лично съм свързана  с грамадната музикална австрийска традиция в лицето на маестро Караян и многобройните спектакли във Виена и Залцбург.

  За съжаление, моят календар отдавна е изчерпан във вашия период. Аз съм в България само през септември за моя майсторски клас с НБУ.

  Съжалявам много, че не мога да присъствам лично на Вашия празник, но Ви изпращам най-искрени пожелания за успех тази година и за годините в бъдеще“, пише Кабаиванска в писмото от февруари.

  В септемврийското  писмо тя благодари за материалите, които бургазлии са й изпратили и отново пожелава успех, извинявайки се, че не може да дойде в Бургас.

  По редица причини, сред които и опитът да се направи пролетен бал в града, идеята на сдружение „Приятели на Австрия в Бургас” не се реализира на практика, поне до този момент. За сметка на това остава споменът от топлите контакти, един от които с оперната прима.                                           

  „Хубавото е, че Райна Кабаиванска вече за втори път, с концерт от майсторския си клас, който провежда в НБУ, гостува и на Бургас“, категорична е Благовеста Рядкова.

   

   

   

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder