Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:38Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  На Голяма Богородица съдиевци правят събор

  09-08-2018 0 2849

  Снимка:

  На 15 август, на Голяма Богородица, Съдиево традиционно ще празнува събора на селото. Според двете истории с автор Връбчо Станев, Съдиево е едно от най-старите селища на територията на общината. По данни от археологически разкопки, предания и разкази, Съдиево на няколко пъти е сменяло местоположението си, за последно през 1612 година. Сменяло е и името си -  Колибите сред блатата, Кадъ, Къдиево, Къдъкьой. Основател, пръв съдия и водач бил Връбчо - местен човек, отличаващ се със сила и мъдрост. Той умело изпълнявал функциите на пръв военачалник, защитавайки селото от набезите на шайки и качаци, черкези и цигани, пише още Връбчев.

  Благодарение на дългогодишните неуморни усилия на краеведа, бивш офицер от Военноморските сили, село Съдиево има своята пространна история. От нея става известно, че на 15 август т.г., селото ще чества 406 години от своето създаване.

  В същото време, от публикация на изтъкнатата българска историчка проф. Бистра Цветкова за соларството по българските земи през ХV в. пък става ясно, че село Къди в кааза Айдос, е съществувало още по това време, което означава, че има и друга версия -  историята на Съдиево да е с един век по-стара. В приложен към статията списък са посочени имената на соларите, превозвали сол от солниците в Анхиало за вътрешността на страната, в който фигурира и село Къди от Айтоска кааза. Статията на проф. Цветкова е поместена в известния на музеите от Югоизточна България - т. 4-5 от 1982 г.

  Друга легенда разказва, че по време на османското владичество, на един от хълмовете се е намирал турският съд, където кадията решавал граждански спорове и съдел криминални престъпници. Оттам селото е взело името си, което по турско време е било Къди Кьой. След освобождението името на селото е преведено на български, и оттогава се казва Съдиево.

  На 400, на 500 или на повече години е Съдиево - историците ще решават. Така или иначе, кметство село Съдиево и кметът Щерион Щерионов подготвят празник на селото на 15 август т.г.. На събора съдиевци ще посрещат гости в храм „Света Богородица" и в параклиса на Аязмото в покрайнините на селото, построен над извор с минерална вода, за която се твърди, че е с лечебни свойства.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder