Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:34Понеделник

  09 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  На последна инстанция: Обявиха комисията за преместваеми обекти за нелегитимна

  02-12-2019 0 802

  Снимка: faragency.bg

  Търговци ще искат разпускането й от кмета Димитър Николов

  Георги РУСИНОВ

  На последна инстанция Върховен административен съд е потвърдил решение на Бургаски административен съд от юли миналата година, с което комисията по чл.56 се обявява за нелегитимна. Това обявиха търговци от дребния бизнес в Бургас на пресконференция. Николай Димитров обясни, че битката за правата на малкия човек продължава като успешно на две инстанции са оборили Общински съвет – Бургас за това дали комисията може да взима решения от правен характер.

  Според последното решение на ВАС, комисията се явява помощен органи нейните решения трябва да са подпомагащи на администрацията.

  „Ние ще призовем кмета да разпусне комисията, защото съдът реши, че те нямат право да взимат решение. Този чл.56, по който работи е регламентиран от Закона за устройство на територията и гласи, че тя е непостоянна. Всеки път ние показваме, че не са прави да взимат решение. Всеки път едно и също нещо“, обясни той.

  Във връзка с работата на комисията от последния мандат на местния парламент са пострадали много лоялни търговци, заради приетия й вътрешен правилник, с който раздаваха обекти на търг.

  „Ние обаче не можехме да го жалим, защото не е нормативен акт. Сега засегнатите тепърва ще решават дали да съдят общината за обезщетения. Ако зависи от нас, това няма да се случи, защото тези пари ще ги плащаме всички бургазлии. Резултатът в съда вече е 16:0 за нас. 16 пъти осъждаме работата на тази комисия, но досега не сме усвоили нито една стотинка от присъдените обезщетения“, добавиха търговците.

  Димитров поясни още, че общината страда от грешните решения на комисията и че Общински съвет – Бургас упорито отказва да работи с тях – търговците за разработване на нови правила.

  „На една предизборна среща кметът дори заяви, че има резон в исканията ни, защото ще има прогнозируемост на приходите“, уточни Димитров.

  Затова той и колегите му за пореден път отправят предложение към местната администрация и Общински съвет за разработване на нова наредба, която обаче да дава сигурност на колегите им търговци за направените от тях инвестиции. Иначе разиграването чрез жребии според тях отваряло вратите за големите, които ще изядат бизнеса им. 

  „Може комисията да е помощен, но не решаващ орган. Това и съда го казва. Затова нямаме против да има комисия, но кмета да я назначи по закон и да работи в помощ на администрацията“, завърши той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.