Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:38Неделя

  25 Март 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Над 52 тона рециклирани отпадъци от Айтос за две години

  09-10-2017 0 809

  Снимка:

  От две години, „Екопак България“ АД управлява дейностите по разделното събиране в град Айтос и селата Карагеоргиево, Мъглен, Пещерско, Пирне и Тополица. Дружеството подмени старите контейнери за разделно събиране в града и селата с нови, тип „Иглу". Новият модел контейнери е по-ефективен и екологосъобразен – в него трудно се изхвърлят битови и строителни отпадъци и се ограничава до минимум рискът от замърсяване около тях.

  Необходимо е всички отпадъци от опаковки да бъдат предварително сгънати или намачкани, за да могат лесно да влязат през отворите на контейнерите. По този начин контейнерът може да събере по-голямо количество отпадъци. Новите модерни контейнери са в познатите три цвята: сини – за събиране на хартиени и картонени опаковки; жълти – за пластмасови и метални опаковки и зелени – за стъклени опаковки.

  Цветните контейнери са поставени в близост до контейнерите за обща битова смет, за да е максимално удобно изхвърлянето на всички видове отпадъци от домакинствата. Всеобщата тенденция обаче е цветните контейнери да остават празни, за сметка на тези, предназначени за битови отпадъци. Малко са служителите на търговски обекти и заведения, които си правят труда да сгънат картонените кутии и кашони и да ги поставят на определените места. Свидетели сме на масово изхвърляне на кашоните, ведно с битовите отпадъци.

  За тези, които все още не знаят - извозването на отпадъците се извършва по определен седмичен график - жълт и син цвят се обслужват два пъти в месеца в гр. Айтос, а в селата, веднъж месечно. Зелените контейнери се обслужват веднъж на три месеца, тъй като количествата от стъклени опаковки са значително по-малки. Камионите, обслужващи разделното събиране, са снабдени с GPS-система за контрол и проследяване в реално време от страна на общинските инспектори и експертите на „Екопак“. С един курс на камионите се вдига само един цвят контейнери, което гарантира, че няма да има смесване на разделно събраните суровини. Отпадъците от цветните контейнери се транспортират, до сортираща инсталация, където се сортират по видове. След това се балират и се подготвят за извозване до Заводите за рециклиране. Отпадъците се сортират на площадка за сортиране на пластмаса и хартия с адрес град Каблешково,, ул. „Черно море“ 2А,  а за стъкло - в София, в с. Равно поле.

  За две години от цветните контейнери в Айтос са събрани и рециклирани следните количества: добити и рециклирани отпадъци след сортирането от жълтите контейнери - 18 080 кг, от сините контейнери - 30 280 кг и от зелените са рециклирани 4070 кг.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде да бъде паметникът на кан Тервел?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58418
  gbp Британска лира GBP 2.24074
  chf Швейцарски франк CHF 1.67122
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.