Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:38Понеделник

  27 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Над 60 тату-ателиета открити за Лято `2019

  23-08-2019 0 574

  Снимка:

  Риск за до 70 нежелани реакции крие рисуването върху кожата –

  най-често заради микробиологично замърсяване, вредни вещества в продуктите или съмнителни хигиенни условия

   

  Ина ПЕТРОВА
   

              Тату-манията, която се развихря на пълни обороти през лятото, освен да ни направи оригинални и атрактивни, може да ни докара до 70 нежелани реакции, предупреждават дерматолозите. И ако преди години рисковете са били свързани със заразяване заради недобра хигиена при манипулациите, съвременните предизвикателства са от съвсем друг характер. Ранните нежелани реакции обикновено са безобидни и са свързани с инфекции, хематоми и алергия на самото място на убождането. Но някои последици се проявяват месеци по-късно и са доста тежки, като грануломи и дори рак.  Как се развива тази дейност по морето и какъв е контролът, така че да се чувстваме спокойни, ако решим да си правим тату, това се опитахме да разберем от отговорните институции.

           В нашата област в момента има 82 регистрирани ателиета за татуировки. Толкова присъстват в регистъра, който се поддържа от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Бройката обаче драстично спада през зимата, когато три четвърти от тях хлопват кепенци. Това са временни обекти, отворени по курортите специално и само за летния сезон. Всъщност цифрите говорят съвсем категорично – само 14 са студиата в град Бургас, които работят целогодишно.  57 се пръкват на територията на община Несебър, от които 48 в Слънчев бряг.

           Съгласно Закона за здравето всеки, който открие такъв обект е длъжен да уведоми за това Регионалната здравна инспекция не по-късно от деня на започване на дейността, като посочи адреса, видовете дейности, които се извършват в него, както и името и постоянния адрес на лицето, което упражнява дейността. „След извършване на физическа проверка в обекта, при която се проверяват документите, свързани с дейността, осъществявана в обекта, и при условие, че същият отговаря на здравните и хигиенните изисквания, се извършва вписване в Регистъра на обектите с обществено предназначение“, информира д-р Арман Кацахян, началник-отдел “Държавен здравен контрол“ в РЗИ. На място се проверява какво е хигиенното състояние на обекта, на проверка подлежат и нормативни документи, свързани с използваните в обекта продукти като мастила за татуировки (бои), бижута, които се поставят върху човешкото тяло (при пиърсинг), почистващи и дезинфекционни средства, козметични продукти и други.

           „Предвид метода за татуиране и за осигуряване на безопасност при работа и ограничаване на риска от заразяване с инфекции, предавани по кръвен път, се изисква използването на еднократни игли. Собственикът на фирмата, извършваща дейността в студиото, има задължения правилно да събира и съхранява опасните отпадъци от работата в обекта и да ги предава за третиране чрез лицензирани фирми, за което се изисква представяне на договор и други документи, съгласно Закона за управление на отпадъците“, коментира още д-р Кацахян. За дезинфекция в обекта трябва да се използват биоциди с издадено Разрешение за пускане на пазара от Министерство на здравеопазването и отговарящи на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и еврорегламент относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди.

           Въпреки всички тези мерки рискове съществуват, защото от там нататък отговорност на татуиста е да купува и използва качествени и безопасни бои и материали.  Дерматолози отбелязват, че дори къната, която повечето смятаме за безвредна, може да се окаже рискова. Избралите да им нарисуват картинка с черна къна са по-уязвими, заради вещество в нея, което дава силна алергия. Малко по-безопасна е червената къна, казват експерти. Този вид татуси у нас се правят предимно по морето. Те са с временен характер и много по-лесно после се заличават. Но често хората решават да си махат и трайни татуировки, което се оказва скъпо удоволствие. Подлъгани, че те лесно се свалят с лазер, бързат да се изрисуват по морето. Разходите после за премахването на татусите обаче са до 20 пъти по-високи, отколкото за поставянето им, свидетелстват запознати. Често са нужни над 10 процедури, за да се заличи дадена рисунка. Процедурата се оскъпява, ако пациентът е с гранулом, защото тогава първо се подлага на лечение с кортикостероиди, а чак след това влиза в действие лазерът, който чисти боята.

           Запознати разказват, че в САЩ се предлагат специални бои, чието качество е много добро за имплантация в кожата, а резултатът е абсолютно автентична татуировка, която по нищо не се различава от обичайните у нас. В  същото време те могат само с една лазерна процедура да се заличат. Една фирма в света произвеждала тази боя,  но у нас татуси с нея не се правели.

           И нека не забравяме - татуировките може да представляват риск за човешкото здраве в резултат на микробиологично замърсяване, наличие на вредни вещества в самите продукти или татуиране при съмнителни хигиенни условия. Затова от РЗИ-Бургас декларират, че стриктно следят дали се спазват изискванията за хигиена и дезинфекция при самия процес на татуиране, както и проследява съответствието и безопасността за употреба на продуктите за татуиране в ателиетата за татуировки, разположени на територията на Бургаска област. През този летен сезон са извършени 10 проверки, при които не са констатирани нарушения и няма съставени актове и предписания. Работи се по сигнал за неспазване на здравните и хигиенни изисквания в ателие за татуировки на територията на община Несебър, препратен от Здравното министерство до РЗИ - Бургас. Към момента проверката още не е приключила.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.