Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:17Петък

  22 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 23° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Намаляват паралелки в училищата, за да се съобразят с капацитета на сградите

  10-01-2018 0 1858

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

   От учебната 2020-2021 година трябва да се премине на едносменен режим на обучение във всички училища. В момента приемът така се конструира, че да бъде съобразен именно с тези изисквания. Училище, което прави прием в първи и в осми клас, трябва в следващите години да си намали броя на паралелките така, че те да бъдат съобразени с капацитета на сградата. „ В Регионалното управление на образованието имаме по нотариален акт всички параметри на наличните класни стаи. Приемът оттук нататък се съобразява и това, че децата от 1 до 4 клас трябва да бъдат на целодневен режим на обучение. Целта е плавно да започне процесът на освобождаване на пространство и не такава голяма плътност на ученици в училище. Например училища, които миналата година са правили пет и шест паралелки прием, сега заявяват три, защото ръководството има точно това предвид. Ясно е и това, че точно след две години този процес няма да се финализира като по конец, но поетапно ще се случи. За нас е важно да видим, че има предприети действия за постигането на тази цел.“, категорична е инж. Виолета Илиева, началник на РУО - Бургас.

  Във връзка с конфликтните сгради, където в момента се помещават по две гимназии, като например Немска и Английска, или пък Математическа и Гимназията по Романски езици, в момента не могат да се предложат кардинални решения, обобщават от инспектората. Причината е в това, че от министерството не е изготвен още стандартът за физическа среда.

  От няколко години упорито се говори, че сградата на двете езикови училища е много отесняла. Освен това тя е и доста стара. Предходната учебна година имаше идея, че едното от двете езикови училища ще бъде преместено в сградата на училище „Йордан Йовков“ в „Изгрев“. Тогава родители, ученици и учители от въпросното училище изразиха шумно и публично несъгласието си с това. Така и не бяха предприети повече никакви действия за каквото и да било разместване на ученици, в очакване на норматива.

  „Преди два-три месеца имахме искане от Немската гимназия, което беше конкретно за това, че те са иновативно училище. И във връзка с иновацията им са необходими допълнително една-две класни стаи. В отговор на това конкретно питане за иновативната дейност в Немската, от инспектората отговорихме, че преди да се предприемат действия за иновация, свързана с организацията на работа, всичко трябва да е предвидено, планирано и съгласувано. Вторият ни пункт бе, че когато излезе стандартът за физическа среда – колко кубатура, колко квадратура на едно дете ще е необходимо, тогава ще може точно да се каже в кое училище учениците са повече и в кое колко са по-малко“, категорична е Илиева. От думите й става ясно, че в момента се работи без параметри. Това важи и за другите училищни сгради, в които се помещават по две училища.

  Много настояват учители и родители от двете училища да бъдат разделени. Трябва да преценим къде точно едното ще бъде преместено и да не попречи на режима на малките ученици, заяви зам.-кметът Ананиева. От общината са поискали становище на Районното управление по образование в Бургас.

  При посещението на образователния министър в Бургас, инж. Илиева е отнесла искане до МОН, в което се подчертава, че броят на учениците в областта и в частност в община Бургас е такъв, че са необходими поне две нови училищни сгради.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69512
  gbp Британска лира GBP 2.23856
  chf Швейцарски франк CHF 1.70131
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.