Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:22Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Намаляват паралелки в училищата, за да се съобразят с капацитета на сградите

  10-01-2018 0 1988

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

   От учебната 2020-2021 година трябва да се премине на едносменен режим на обучение във всички училища. В момента приемът така се конструира, че да бъде съобразен именно с тези изисквания. Училище, което прави прием в първи и в осми клас, трябва в следващите години да си намали броя на паралелките така, че те да бъдат съобразени с капацитета на сградата. „ В Регионалното управление на образованието имаме по нотариален акт всички параметри на наличните класни стаи. Приемът оттук нататък се съобразява и това, че децата от 1 до 4 клас трябва да бъдат на целодневен режим на обучение. Целта е плавно да започне процесът на освобождаване на пространство и не такава голяма плътност на ученици в училище. Например училища, които миналата година са правили пет и шест паралелки прием, сега заявяват три, защото ръководството има точно това предвид. Ясно е и това, че точно след две години този процес няма да се финализира като по конец, но поетапно ще се случи. За нас е важно да видим, че има предприети действия за постигането на тази цел.“, категорична е инж. Виолета Илиева, началник на РУО - Бургас.

  Във връзка с конфликтните сгради, където в момента се помещават по две гимназии, като например Немска и Английска, или пък Математическа и Гимназията по Романски езици, в момента не могат да се предложат кардинални решения, обобщават от инспектората. Причината е в това, че от министерството не е изготвен още стандартът за физическа среда.

  От няколко години упорито се говори, че сградата на двете езикови училища е много отесняла. Освен това тя е и доста стара. Предходната учебна година имаше идея, че едното от двете езикови училища ще бъде преместено в сградата на училище „Йордан Йовков“ в „Изгрев“. Тогава родители, ученици и учители от въпросното училище изразиха шумно и публично несъгласието си с това. Така и не бяха предприети повече никакви действия за каквото и да било разместване на ученици, в очакване на норматива.

  „Преди два-три месеца имахме искане от Немската гимназия, което беше конкретно за това, че те са иновативно училище. И във връзка с иновацията им са необходими допълнително една-две класни стаи. В отговор на това конкретно питане за иновативната дейност в Немската, от инспектората отговорихме, че преди да се предприемат действия за иновация, свързана с организацията на работа, всичко трябва да е предвидено, планирано и съгласувано. Вторият ни пункт бе, че когато излезе стандартът за физическа среда – колко кубатура, колко квадратура на едно дете ще е необходимо, тогава ще може точно да се каже в кое училище учениците са повече и в кое колко са по-малко“, категорична е Илиева. От думите й става ясно, че в момента се работи без параметри. Това важи и за другите училищни сгради, в които се помещават по две училища.

  Много настояват учители и родители от двете училища да бъдат разделени. Трябва да преценим къде точно едното ще бъде преместено и да не попречи на режима на малките ученици, заяви зам.-кметът Ананиева. От общината са поискали становище на Районното управление по образование в Бургас.

  При посещението на образователния министър в Бургас, инж. Илиева е отнесла искане до МОН, в което се подчертава, че броят на учениците в областта и в частност в община Бургас е такъв, че са необходими поне две нови училищни сгради.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder