Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:29Вторник

  20 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Наплив на бургазлии с ТЕЛК за новите помощи

  05-02-2019 0 1004

  Снимка: Борислав Пенков

  Подават заявления на четири гишета в социалните служби

  През април трябва да минат комисия за освидетелстване и да получат индивидуална оценка на потребностите

  Ина ПЕТРОВА

  Влезлите от 1 януари промени в Закона за хората с увреждания, за които се бореха с палаткови лагери и продължителни протести, се оказват немалко изпитание за самите тях. В основата е нова финансова помощ, която ще изплаща Агенцията за социално подпомагане, а не НОИ, както беше досега.

           За да я получат, част от пенсионерите с ТЕЛК се налага да подадат заявление в социалните служби, за други това не е нужно. За кои групи се отнася изискването, какъв е срокът, как ще се промени размерът на помощта – въпроси, които така и не всички успяха да разберат.

           Заради промените голяма част от възрастните, получавали досега пенсии от НОИ по Кодекса за социално осигуряване, получиха писма, че частично пенсиите им се прекратяват. Това предизвика тревога и притеснения у някои. И потвърди, че не всички са наясно с условията и критериите на новата помощ. Резултатът – наплив пред социалните служби в Бургас.

           „На ден обслужваме между 100 и 150 души, които подават заявления, за да получават финансова помощ, според новия Закон за хората с увреждания“, съобщиха от Дирекция „Социално подпомагане“ - Бургас. Напливът бе по-сериозен в първите седмици на януари. Всъщност новият вид помощ заменя досега изплащаните на лицата месечни добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, изплащана от НОИ към друг вид пенсия. Размерът й зависи от степента на увреждане и се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, която за 2019 година е 348 лв.

           Социалните служители разясниха кои групи трябва да подадат и кои няма нужда да подават заявления при тях. „Хората с трайни увреждания, които към момента получават месечна добавка за социална интеграция от Дирекция „Социално подпомагане“ ще получат новата финансова подкрепа, без да е необходимо да подават нови заявления при нас“, посочи Ана Тодорова – началник-отдел „Хора с увреждания“ в Дирекция „Социално подпомагане“ - Бургас. Тя допълни, че изискването да дойдат и входират заявления до службите се отнася до лицата, които са получавали прекратената от 1 януари социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, но не получават месечна добавка за социална интеграция. Добавката се дава под формата на парични суми за ползване на транспортни средства, лекарства, телефон,    общински наем. Бургазлии трябва да имат предвид, че подалите до 31 март ще получат месечната финансова помощ, считано от 1 януари 2019 година.

           След подаване на заявленията, следва част втора на започнатите промени. До края на март размерът на помощта ще зависи от вида и степента на увреждането, а от началото на април, след изтичане на срока на ТЕЛК, хората трябва да се явят първо пред комисия за освидетелстване, а след това да им се изготви индивидуална оценка на потребностите, на базата на която ще им се дава подпомагането. Дотогава трябва да е разработена нова методика за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите и правилник за прилагане на Закона за хората с увреждания. Как ще се променят сумите, не може да се каже със сигурност. Това, което категорично казват социалните работници е, че хората няма да бъдат ощетени. Самият министър обяви, че ще се изплаща по-благоприятният размер за лицата, ако сборът на досега получаваните добавка и пенсия е по-голям от определените в Закона за хората с увреждания размери.

  От Социалната дирекция в Бургас предоставиха параметрите, на чиято база ще работят – хората, имащи от 50 до 70,99% степен на увреждане ще получат помощ в размер 7 на сто от линията на бедност;  тези от 71 до 90%  – в размер 15 на сто от линията на бедност. Тези над 90% степен на увреждане – в размер 25 на сто от линията на бедност; над 90%, но с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване,  трудова злополука или професионална болест – в размер 30 на сто от линията на бедност; а над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност – в размер на 57 на сто от линията на бедност. Според това в коя от въпросните пет групи ще попаднат хората с увреждания могат да получат от 24 до 198 лева месечна помощ.

  Важно е да знаят и друго - няма да я получат както досега от НОИ в настоящия месец, за който се отнася.  Социалните служби ще я предоставят не в текущия, а в следващия помощта месец. Така, първите изплатени суми ще са у хората след 15 февруари за обработените заявления, подадени до края на януари. Хората сами определят как да я получат – чрез пощенските клонове или по банков път.

           Заявления се приемат на три разкрити гишета в служба „Социално подпомагане“ в комплекс „Братя Миладинови“, бл. 57, вх. А. Точно там в някои от дните се виеха дълги опашки. Допълнително гише е разкрито и в социалната служба в комплекс „Лазур“, бл. 89. Към заявлението трябва да се приложи и копие от решението за ТЕЛК, напомнят служители. 

                             

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.