Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:54Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Нашите сувенири достигат до различни точки на света

  В социалното предприятие работят хора с увреждания и самотни майки

  25-06-2018 0 812

  Ваня Петрова, директор на „Морски знаци":
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Петя Добрева

  Ваня Петрова е родена на 31 май 1978 година в Добрич. Завършва средното си образование във Френската езикова гимназия, а висшето в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", специалност „Българска филология". Дълги години работи в частния сектор. След това започва работа като главен специалист в отдел „Култура" в Община Бургас, а от 2012 година ръководи социално предприятие „Морски знаци", което е създадено по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

   

  - Г-жо Петрова, много или малко са тези шест години за утвърждаването на „Морски знаци"?

  - Вече шеста година работим. Не мога да кажа, че са много, но не мога да кажа и че са малко годините. През тези пет пълни години, през които предприятието работи, постигнахме много неща. Започнахме от нулата през 2012 година. Дотогава такова предприятие не съществуваше, а към момента то работи с пълен капацитет. Произвеждаме голям обем от сувенири и развиваме добра търговска мрежа, като се опитваме да излизаме извън рамките на Бургас чрез пътуващи изложби. През тази година наши сувенири бяха продавани в „Музейко" в София, в Историческия музей в Шумен, а сега заедно с изложбата „Риби" гостуваме във Велико Търново.

  - Колко такива социални предприятия има в страната?

  - Не мога да назова точна цифра, защото в страната няма приет закон за социалните предприятия. Няма и ясен регламент, какво точно е социално предприятие и съществуват различни организации, които сами се наричат социални предприятия. Те изпълняват различни дейности и в повечето случаи предоставят услуги, докато нашата дейност е свързана с производство и търговия.

  - Хората, които Ви разпознават и си купуват сувенири от Вас не знаят, че имате и социална функция. Колко души работят в „Морски знаци" и колко от тях са с някакви увреждания?

  - Общо работят 13 души, като девет от тях са от две целеви групи. При нас не работят само хора с увреждания, имаме и самотни майки.

  - Хората, с които започнахте да работите преди години, все още ли са при Вас?

  - Към момента екипът не е променян драстично. Хора не са напускали. Заедно с Бюрото по труда предоставяме възможност чрез различни програми да наемаме хора с увреждания. Оттам я има промяната.

  - Помните ли първия сувенир, който изработихте?

  - Първият ни сувенир беше текстилна рибка. Тя беше по-голяма като размер и постепенно проектът за нея претърпя промяна и рибката се превърна в магнит, след това - ключодържател. След това продължихме да изработваме различни сувенири на морска тематика.

  - Кой е сувенирът, който най-много се продава?

  - Всички сувенири се продават. Търсене има на всички наши продукти. Най-продаваният ни продукт е магнитът, след него се нарежда ключодържателят.

  - Вие бяхте избрани да изработите част от сувенирите за българското председателство на Съвета на ЕС. Откъде дойде поканата за това?

  - Да, така е. Изработихме една част от сувенирите за българското европредседателство. Преди неговото начало научихме, че Министерството на труда и социалната политика има идея да възложи изработването на част от сувенирите на такъв тип социални предприятия като нашето. Решихме да изпратим мостри за участие. Бяхме приятно изненадани, когато разбрахме, че от Министерството са се спрели на част от нашите сувенири и ни възложиха да им изработим конкретна бройка.

  - В Бургас се проведе инициативата „Европейски морски ден". Десетките участници в нея получиха рекламни материали, които бяха поставени в ръчно изработени от вас текстилни несесери. Имате ли вече обратна връзка за реакцията на чуждестранните участници във форума, до които достигнаха те?

  - Обратна връзка все още нямаме, но разчитам, че хората са харесали това, което са получили. Ние направихме два варианта на несесера, единият беше с апликация.

  - Споменахте, че вече излизате извън Бургас. А какви са опитите Ви да излезете извън пределите на страната?

  - На този етап това все още е сложно. Правили сме сувенири за участници в различни делегации и проекти, при които има чуждестранни партньори. При нас са идвали представители на различни организации, които работят по програми и са си поръчвали сувенири за своите чуждестранни колеги. За една испанска организация изработихме магнити във формата на сърце. Това беше тяхното желание. Обикновено при нас идват с български представител, който работи с организация в Европа, и така ни поръчват изработване на сувенири. Но засега нямаме огромни поръчки за чужбина.

  - Кой проект, по който сте работили, е бил най-голямото Ви предизвикателство?

  - Най-голямото ни предизвикателство беше математическото състезание, което се проведе в Бургас преди няколко години. Трябваше да изработим за всички участници сувенири. Поръчката беше за 1000 бройки. Все още не ни познаваха, не знаеха нашите възможности, защото бяхме ново предприятие, но успяхме в срок да предадем сувенирите. Така те стигнаха до различни точки на света.

  - Освен морските сувенири, вие изработвате и такива, свързани с българските традиционни празници. Как измисляте проектите, за да бъдете различни всеки път?

  - Идеите са на дизайнера ни, но при реализацията се включват всички. Като се има предвид, че сувенирите са ръчно изработени, един с един не си приличат, независимо, че използваме един и същи шаблон, но те преминават през ръцете на хората. Така че всички са различни.

  - С кое се работи по-трудно - с текстила, с кожата, рисуването върху стъкло?

  - Различно е. Едни рисуват, други работят с текстил, трети режат. Всеки се занимава с това, което умее. Така всеки си има конкретна задача. Този, който умее да рисува, му е трудно да шие и обратно.

  - Вие сте общинско социално предприятие, но се различавате от общинските предприятия, които имат десетки служители и реализират големи печалби. Хората правят ли разлика между Вас и другите общински дружества?

  - На хората им е трудно да разберат каква е разликата. На хората не им е ясна структурата ни. Ние сме създадени с решение на Общинския съвет, ние не реализираме печалба и всички приходи, които постъпват от продажба на сувенирите ни, отиват в бюджета на Община Бургас, откъдето пък към нас идват средства за нашата дейност. Но за хората тези подробности не са важни, а са важни продуктите, които предлагаме.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder