Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:39Сряда

  24 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Нация без духовност е... стадо!

  Когато салоните са пълни, това ни дава стимул за работа)

  15-01-2019 0 744

  Тончо Токмакчиев:
  Снимка:
  Интервю на Димитър Илиев

   

  Тончо Токмакчиев е роден в Бургас, на 2 май 1963 година, зодия „Телец“. Като дете свири на пиано и рисува. Син е на известния художник Ненко Токмакчиев. Завършва средно образование в Политехническа гимназия  „Г. С. Раковски“. След това куклено-актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Николина Георгиева. През 1990 започва работа в Бургаския куклен театър. После заедно с Камен Воденичаров стават основатели на студентското предаване „Ку-ку“ в Българска национална телевизия. През 1992 година постъпва в трупата на Първи частен театър „Ла страда” и шоуспектакъла „Улицата”. През 1989-90-а е сред основателите на федерацията на независимите студентски дружества. От 2007 до 2017 година е в актьорския състав в „Шоуто на Канала” и негов продуцент. Сега е актьор на свободна практика. Гостува с театрални постановки почти във всички градове в страната.

  Женен. Съпругата му Нели също е актриса и преподавател в НАТФИЗ. Работата й е свързана с театрални проекти. Имат една дъщеря и двама внуци. Дъщеря им завършва журналистика и бизнес администрация в областта на медиите в Барселона. Той е един от известните верни фенове на ЦСКА. 

  През този сезон е на гастрол в бургаския театър с постановките „Мрак” от Антон Страшимиров и „Женитба по обяви” от хърватския драматург Миро Гавран.

  - Г-н Токмакчиев, за шести пореден път получавате покана за гастрол в бургаския театър. По-комфортно ли се чувствате на сцената в родния си град?

  - Чувствам се добре. Бургаският театър е като театрален феномен, явление, за което ще се говори още дълго време. Тук се е диктувала модата в българския театър. Това е театър с добра репертоарна политика. Трупа с дух и творческа атмосфера. Среда, в която няма как да не се чувствам комфортно.

  - Бургаската публика ще има възможност да Ви гледа в две различни по жанр пиеси – „Мрак” и „Женитба по обяви”.

  - „Мрак” не е точно драма, по-скоро е черна комедия. Когато през 1903 година пиесата излиза на бял свят критиката я определя като неуспешен опит за комедия, но тя е изключителна. За първи път се срещам с драматургията на Антон Страшимиров и Миро Гавран, която дава широко поле за изява. Иска ми се да вярвам, че работата с Борислав Чакринов и Валентин Танев бележи един нов етап от творческата ми кариера. Тези две роли се оказаха много важни за мен.

  - Драми или комедии предпочита да гледа бай ти Ганя днес?

  - Българската публика цени театъра. Дали е драма, или комедия, няма никакво значение, стига да е поставена добре и да грабне зрителя. А бай ти Ганя много-много не си пада по театъра. Той обича да гледа повече засукани представления и търси повече келепира. Не се е променил и до днес. Сменил си е само костюма. Може би сега обича да слуша повече чалга, знам ли (смее се).

  - Имате ли обяснение защо публиката започна да се връща към театъра, както виждате, салоните продължават да са пълни?

  - Театърът още от времето на Възраждането е бил важен за българите. Както операта за италианците.  Той е в кръвта ни, закодиран в гените. Но в годините около и след демократичните промени се почувства известен отлив. Имаше период на идеологизация. В института ни учеха, че ние ще бъдем идеологически единици, важни за идеологията на партията. Театралният дух беше сринат, унищожен и публиката се отдръпна. Слава богу, сега това е минало. Публиката се завърна, а това ни дава стимул за работа, зарежда ни с положителна енергия.

  - След напускането на Кукления театър в Бургас, стоеше ли пред Вас дилемата – театър или шоубизнес?

  - Дилема… не! Има актьори, които са дали на телевизионния екран, дали са в киното, театъра, или в шоубизнеса те винаги са на ниво и се защитават. Тодор Колев и Георги Калоянчев бяха навсякъде. Те са моите духовни учители. Дилемата стои пред хора, които не могат. Добрият актьор трябва да умее всичко.

  - Студентското предаване „Ку-ку” изигра ли  своята положителна роля в зората на демокрацията? Битка за какво водихте тогава?

  - „Ку-ку” е телевизионен феномен, който създаде много популярни лица в България. Борихме се за свобода на словото, за реализация, за всичко онова, което в началото изглеждаше наивно, но вярвахме, че тази борба може да се води и понякога успявахме. После се разбра, че много хора не са били с чисти помисли. Заявяваха едно, после се видя, че е съвсем друго. Комсомолските секретари, доносниците, ченгетата бяха около нас. Част от тези хора мислеха, че могат да ни контролират, но духът от бутилката бе изтърван.

  - След „Ку-ку” дойде „Каналето”, после „Шоуто на канала”. Сега всичко е в Златния фонд на телевизията. Накъде Ви поведе течението след последното предаване?

  - Всяко едно предаване беше с водещи позиции. Бях и продуцент. Дадохме си малко почивка, тъй като усилията бяха доста големи. Имам идеи за нови телевизионни проекти, които ще бъдат реализирани в най-скоро време.

  - А възможно ли е да се съберете отново заедно, както направиха „Тоника” преди години, да забравите за всичко, което се е случвало през годините и да изненадате публиката с едно голямо шоу?

  - Няма невъзможни неща. Всичко може да се случи. Въпрос на желание и договаряне.

  - Разбрахте ли кой е най-жестокият неписан закон в шоубизнеса?

  - Най-жестоко е, когато подценяваш публиката, независимо от това дали играеш на площада, в концертната зала, театъра или дискотеката. Тодор Колев от бара до големите роли в киното и театъра си остана Тодор Колев. Трябва да си искрен до край.

  - Чрез имитацията, другия Ваш неоспорван талант, дадохте живот на доста популярни личности - Сталин, Иван Костов, Андрей Райчев, Жорж Ганчев, Иван Славков. По този повод се сещам за една мисъл на Юлия Огнянова, в която казва:  „Да имитираш някого и нещо е нужен двойно повече талант и свръхдоза интелигентност“ – и какво още според Тончо Токмакчиев?

  - Приемам имитацията повече като шарж, карикатура. Една по-различна моя представа. За мен по-важно е да усетиш вътрешното състояние на героя, а не толкова физическата прилика. Така да го направиш, че в един момент зрителят да повярва и да каже – да, това е Иван Костов или който и да е друг.

  - Повече приятели или врагове спечелихте с този си талант?

  - Не съм се замислял, но ако става дума за талант, не може всички да харесват всичко. Ех, Жорж Ганчев понякога се мръщеше, но това е нормално.

  - А какво бихте казали на политик, загубил чувството си за хумор?

  - Няма какво да му казвам. В момента когато загуби чувството си за хумор, той губи представа за себе си. Животът го слага там, където му е мястото. Колкото и далавери да прави, един ден балонът се пука.

  - Наред с успехите и славата останахте ли верен на семейството, вече имате и внуци? Какво Ви дава семейният комфорт?

  - Когато накрая дръпнеш чертата, явно това се оказва най-важното. Семейството това е майсторството на компромиса. Когато човек взема решения, свързани със семейството, трябва много да внимава. В това отношение мога да кажа, че съм късметлия. Нели е най-прекрасната и добра съпруга.

  - Какво харесвате най-много от живота, който водим днес?

  - Най-вече свободата на избора.

  - А какво недоумявате?

  - Недоумявам, че много хора продължават да чакат някой друг да им реши проблемите. Не се усмихваме, не се радваме, няма го домашното възпитание. Пълно е с боклуци. Градовете ни са изписани с графити. По санираните блокове виждаме всевъзможни надписи. Надраскани влакови композиции. Такава мания ми е непонятна. Преди време журналисти се възмущаваха от това как българи отишли в Япония, за да издраскат един паметник, а това, че цяла България е залята с графити, изписани от малоумни и надрусани хора – това не ги впечатлява.

  - Лекуват ли остросатиричните думи?

  - Поне дават повод за размисли, но колко лекуват, не знам. Нямам обяснение.

  - Това, че сте лесно разпознаваем на улицата, ограничава ли по някакъв начин свободата Ви?

  - Всяко нещо си има плюсове и минуси. Така е и с популярността. Понякога е приятно, друг път не, но така се е случило. Всеки си носи кръста.

  - Продължете изречението: „Внуците ни ще живеят по-добре само тогава, когато …“

  - … когато са възпитани добре, когато са образовани, когато са добри.

  - Нация без духовност е …

  - … стадо!

  - И в края, коя е ку-ку новината за изминалата 2018 година за България?

  - Те са много… но от известно време насам все искат да ни внушат, че едно време се е живеело много добре. И това ни го казват хората, които навремето обещаваха светло бъдеще, а сега казват, че сме имали забележително минало. Едва ли навремето е било цветя и рози. И тук ми се иска да припомня една мисъл на Иля Еренбург, известен руски поет и журналист, който казва: „С всичко лошо се свиква, само началото е малко по-трудно“.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7505
  gbp Британска лира GBP 2.17726
  chf Швейцарски франк CHF 1.78046
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.