Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:33Понеделник

  24 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 19° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Научни доклади за европейските крайбрежия се появиха на страниците на наше списание

  10-04-2018 0 420

  Снимка:

   През май 2017 година в Приморско беше поставено началото на Европейски симпозиум - важна периодична научна проява, посветена на изследването, опазването и мениджмънта на биоразнобразието по европейските крайбрежия. Симпозиумът бе организиран от Опимос и Екопан в сътрудничество с БАН, Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Приморско клуб ЕАД. За успеха на проведената авторитетна научна проява ключова роля изиграха институционалната и финансова подкрепа на Община Приморско, Българо-американската кредитна банка, Фондация „Кредо Бонум”, Фондация „Виа Понтика”, „Биоинформ Консулт” ООД, Сдружение „Морски сговор” и „Приморско клуб” ЕАД, отбелязани на титулната страница на изданието.

  Международната научна общност (изтъкнати изследователи от 11 страни) посрещна с одобрение, съпричастие и високо оцени навременността на българската инициатива за европейските крайбрежия като оригинална и новаторска идея, която разкрива определени възможности за целенасочено международно сътрудничество. С актуалността на своята тематика проявата в Приморско подхрани подобни научни срещи и в някои от страните участнички. Така например, Република Турция още през същата година обяви, че организира аналогичен международен форум в Измир.

  Това развитие наложи Организационният комитет да организира бързото издаване на научните резултати от Приморско и въвеждането им в научно обръщение. Преди седмица 28 подбрани научни доклади от всичките участвали 65 (5 пленарни, 26 презентации и 36 постера), бяха издадени и се пристъпи към тяхното разпространение. Докладите са публикувани в отделно книжно тяло като приложение на авторитетното българско научно списание „ACTA ZOOLOGICA BULGARIA“.

  Впечатлява приносния характер на докладите за състоянието на крайбрежието на Сицилия, каспийското крайбрежие, българското, турското и румънското черноморско крайбрежие.

  Списанието се издава от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при БАН и осигурява пълноценен достъп до световната информационна система за биоразнообразие, екология и еволюция. Високият му импакт фактор (0,413, измерен през 2016 г.) осигурява популяризирането на българската инициатива и запазва приоритета на форума в Приморско. Това става важна характеристика на бъдещите негови периодични прояви и ги утвърждава в престижни изследователски форуми. Това е пътят да се издига ролята на българската наука и да се превръща във водеща по проблематиката за европейските крайбрежия.

  Желанието на всички участници в форума от 2017 г. в Приморско, бе той да се проведе отново още през тази, 2018 година. Единодушна бе оценката, че условията, които предлага града Приморско и хотелски комплекс Магнолиите са отлична среда за конгресен и конферентен туризъм.

  Организационният комитет е взел решение, следващият симпозиум „Изследвания, опазване и мениджмънт на биоразнобразието по европейските крайбрежия“ да се проведе в Приморско, Приморско клуб ЕАД през месец май 2019 г. Решението произтича от това, че трябва да се популяризира и да се подготви внимателно следващата проява, която вероятно ще привлече повече участници и страни.

  Очевидна е потребността от държавна подкрепа при бъдещото развитие на тази перспективна идея на българската наука по тематика, която има значение за целия Европейски съюз.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder