Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:19Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Най-ценното в шарана

  06-12-2018 0 528

  Снимка: ThinkStock/Getty Images

  Шаранът е много вкусна риба и е единствената, която не отстъпва по вкусови и полезни качества на останалите морски обитатели, дори и от тези, които се внасят от Европа.

  Най-ценното в месото на шарана е мазнината. Изследванията, направени от специалисти в Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, безспорно доказват наличието на незаменимите ненаситени мастни киселини Омега 3-6-9 в мазнините на шарана.

  Те укрепват имунната и сърдечно-съдовата система, подобряват състоянието на кожата и косата. Това каза в интервю за БТА д-р Тачо Пашов, председател на Националната асоциация на рибопроизводителите в България (НАРП). 

  Експертът отбеляза, че в Китай преди хиляди години шаранът е бил първата риба, която местните са одомашнили, и не защото е бил лесен за отглеждане, а заради полезните вещества, вкусовите му и хранителни качества. Д-р Пашов посочи, че от години НАРП настоява отговорните институции да задължат чрез закон или наредба търговците да изписват на етиката и имената на фермата или стопанството, от които е добита рибата.

  Отгледан по правилна технология и правилен начин шаранът може да "спори" за най-вкусната риба, каза д-р Пашов.

  Басейновото му отглеждане е възможно най-близкото до природното му състояние, а вкусът се доближава най-много и по нищо не отстъпва до този на свободно живеещата риба, допълни той. По думите на експерта шарани, отглеждани в садкова ферма и шарани, отглеждани в басейново стопанство, имат различен вкус и хранителни качества, заради различните технологии и фуражи за отглеждане.

  Консуматорът трябва да бъде запознат, откъде се доставя тази риба, смята д-р Пашов. Той отбеляза, че у нас имало ферми, които използвали изключително специализирани фуражи, те били пълноценни, в тях имало всички необходими витамини и протеини, за да е качествен шаранът.

  Той расте балансирано откъм мазнини, кости, месо, докато други стопанства го хранят само със зърнени фуражи, което не е незаконно, но качеството на месото е съвсем друго, коментира експертът. Искаме тази анонимност да се прекрати и консуматорът да знае какво яде, каза председателят на Националната асоциация на рибопроизводителите в България.

   

  Източник: БТА

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder