Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:56Четвъртък

  23 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Не искам театърът да се превърне в пуканки за евтина консумация

  „Свободната практика ми дава свобода, но не и сигурност“

  15-12-2019 0 177

  Елен Колева-актриса:
  Снимка:
  Интервю на Димитър Илиев

  Елен Колева е родена на 31 март 1984 г. Зодия Овен. Завършва НАТФИЗ през 2007 г. специалност „Актьорско майсторство” в класа на проф. Димитрина Гюрова. Още по време на следването се снима в редица късометражни и пълнометражни филми „Последната спирка”, „Ден и нощ”, „Църква за вълци” и др. Преди година открива влечението си към гмуркането и завършва курс за водолази. През пролетта на 2013 участва в третия сезон на Dancing stars и завършва на трето място в състезанието, а ролята, която я изстрелва към успеха е във филма „Шивачки”, с която печели наградата за най-добра актриса за 2007 година. През този сезон играе с успех ролята на Милкана в „Майстори” на Рачо Стоянов. Неотдавна гостува в Бургас с комедията „Направо от асансьора” с режисьор Иван Радоев-син.

  Не обича да издава тайни от задкулисието на театъра. Предпочита публиката да види магията, а не едни обикновени хора с техните проблеми, чувства и емоции, с техния живот, понякога труден, друг път – не. От както се помни, все е под прицела на завистта, за което няма отговор.

   

  - Театрална и филмова актриса, играла сте класически и модерен балет, завършвате школа с профил „Пиано” ,пишете поезия. С цената на какво постигате тези успехи?

  - Цената е висока, но аз никога не съм гонила тези успехи и не съм знаела какво точно ще ми струва това. Вижте, по отношение на работата цената не е висока, но по отношение на известността е много висока. Това са два различни полюса. Обичам тази професия, баща ми беше актьор, но нямах представа колко жестокост, завист, колко несправедливости ще срещна по този път. Знам, всеки греши, но в момента царува така нареченият жълт вестник. Това е нещо, което храни хората, за съжаление. И в един момент се измества фокусът не върху актрисата, а върху продукта, който жълтата преса създава и името ти се превръща в отделен живот. Ето това е високата цена.

  - Театърът днес по-различен ли е от театъра, за който сте мечтали като студентка?

  - Не е по-различен. В момента публиката търси по-смилаеми неща. Тя предпочита да гледа комедии, без много-много да се задълбочава. Рядко се срещат заглавия от рода на „Майстори” на Рачо Стоянов, в която играя в ловешкия театър. Наскоро мои познати ми казаха: „Искаме повече комедии“. „Защо“ - питам аз. „Ами животът ни е тежък, защо трябва да се натоварваме излишно…“. Темата е безкрайна, така че нека продължим нататък.

  - Какво ви е нужно днес като актриса, за да се чувствате комфортно от това, което правите и да бъдете удовлетворена?

  - Две основни неща. Първо, да си удовлетворен като творец да получаваш роли, които искаш да играеш и второ, да получаваш съответното възнаграждение, за да живееш добре. Театърът не е банка, театърът е призвание, трябва да си наясно, че от тук пари не се печелят. Получаваш колкото да оцеляваш… това е истината.

  - През този сезон играете един от най-красивите женски образи в българската драматургия – Милкана в „Майстори”. Смятате ли, че това е роля, която най-добре кореспондира с емоционалната ви нагласа?

  - Не …. Донякъде е близка, донякъде значително далече, защото Милкана е живяла по време на матриархат, когато жената трябва да си знае мястото и нейното мнение не трябва да бъде чуто, по начина, по който съвременните жени изживяват себе си. Аз като жена съм доста пряма и дори понякога заставам в позицията на мъж, но като жена гледам да отстоявам. Въпреки това аз също нося част от нейната мекота.

  - Смятате ли, че с ролята на Милкана давате заявка за все по-търсена актриса оттук нататък?

  - О, дай боже, надявам се. Както се казва – „който има уши, нека чуе, който има очи, нека види.”(смее се)

  - Това, че сте актриса на свободна практика дава ли ви нужната свобода и сигурност?

  - Дава ми нужната свобода, но не и сигурност. Нямаш редовна месечна заплата, както в държавния театър. Оцеляваш само ако има повече спектакли, в които да играеш. Ако те са повече добре, ако не…

  - Ако зависи от вас, в какво не бихте позволили да се превърне театърът днес?

  - Не бих позволила да се превърне като место без високи художествени критерии, които малко по малко започнаха да се понижават и да изчезват. Не може всеки да се качва на тази свещена сцена и да заявява, че е актьор или актриса, както става в киното. Театърът изисква друга подготовка и не може да я получиш, ако нямаш образование.

  Не трябва да допускаме тази професия да се превърне в пуканки за евтина консумация.

  - За кого играете повече – за себе си, за публиката, или …?

  - Тръгвам от себе си. Правя това, защото обичам да го правя. Ако сцената не те обича и нямате взаимна химия, рано или късно нещата се провалят. Така, че първоначално го правя за себе си. Мисля, че публиката го усеща и приема.

  - Къде са повечето съмишленици, в държавните театри или в частните трупи?

  - Не ги разделям. Всичко е до човек и до личност. Мога да намеря съмишленици навсякъде.

  - Как се създава частен театър?

  - Частен театър се прави от смели, „шантави” и много талантливи хора, това е важното. Всичко друго идва впоследствие.

  - Кое е първото нещо, което правите преди спектакъл?

  - Да се усамотя. Често съм със слушалки, имам своя музика, която слушам. Имам нужда от личното си пространство, за да се настроя. Не вярвам, че актьорът идвайки от улицата може веднага да се качи на сцената. Трябва поне един час да си със себе си, за да се настроиш, да се концентрираш.

  - Кой е първият човек, когото каните на премиера?

  - Нямам определен човек, когото каня винаги, но държа най-много на мнението на моята майка. Тя е моят най-голям критик.

  - Къде ви понася вечерта след като аплодисментите стихнат?

  - Определено и със сигурност винаги към дома.

  - Явно домът е и мястото, където пишете. Смятате ли, че човек създава поезия от много насъбрана болка?

  - Определено. Без болка много трудно може да създаваш поезия. Болката може да е сладка, да е красива, но поезията изисква дълбочина, а дълбочината се крие в болката. Осъзнаваш истини, които никога не си подозирал. Някои хора ме наричат мазохистка. Все ми казват: „ти все драми търсиш“. Не търся драми, търся съществени неща.

  - А какво е тя за вас – любов, защита, забавление?

  - Нито едно от трите. Поезията ми помага да се опозная коя съм аз самата. Често пиша неща, които не издавам, но когато мине време, четейки това, което съм написала, ми помага и зарежда отново.

  - Най-верният спътник на поета?

  - Самотата! Няма как да пишеш поезия заобиколен от говорещи и всякакъв вид хора. Нужна е самота.

  - Какво е за вас нравствен стриптийз?

  - Нравствен стриптийз се получава, когато разголваш душата си с цел да споделиш това, което те измъчва. Оголвайки душата си, ти всъщност може да помогнеш на някого да се спаси от отчаянието.

  - Каква роля играете в живота – главна, второстепенна или миманс?

  - Разбира се, че главна. Аз съм по главните роли (смее се). Просто не ми отиват други.

  - Без какво не може да живеете днес?

  - О, боже, какъв сложен въпрос … едното без което не мога да живея, е кучето, което осинових. Намерих го на улицата, прибрах го и сега съм безкрайно привързана. Трудно мога да се разделя с него.

  - Разбирате ли кога изчезват приятелите? 

  - Е как да не го разбирам, но аз съм свикнала, вярвам, че на всеки етап от живота на човек идват нови приятели. Който остане - окей, който не – нека си тръгне.

  - Имате ли врагове и как общувате с тях?

  - Ако враговете ми са на високо равнище, ще изпитам дори уважение, но трябва да са на ниво. Ако не са, не им обръщам внимание.

  - Това, че личният ви живот попада често в устата на хората забавлява ли ви, или ви носи огорчения?

  - Единствено само огорчения. Все попадам на неща, които са измислени, скалъпени от ниско образовани хора, неинтелигентни, наричайки себе си журналисти. Но понякога съм се забавлявала и от абсурдността на нещата.

  - Ако пред вас стоят много пари, главна роля и холивудски актьор, към какво ще посегнете първо?

  - Към ролята, но зависи каква е или, не … чакайте (смее се) ще посегна към ролята и към холивудския актьор и според кой е актьорът и коя е ролята, ще реша кое от двете (смее се).

  - Кои са магнитните полета на Елен Колева?

  - Хората ги привлича моята изключителна прямота, искреността, която съм запазила. Но и досега не съм разбрала защо понякога хората се плашат от мен.

  - Продължете „Красотата ще спаси света само тогава, когато …“

  - Когато осъзнаем, че тя е вътрешно качество, а не само външна обвивка.

  - И в края – най-кратният стих, който ви идва в момента …

  - Това е от първите ми опити в поезията. Казва се „Христос”

  Бях кралица в своето падение

  Бях Мария-Магдалена във своя възход

  Сега съм Елена, само Елена

  Защото отново намерих сърцето ти

  И се върнах при теб!

  - Ето един добър финал … и кога да ви очакваме отново в Бургас?

  - Всеки път, веднъж в месеца до края на сезона играем „Направо от асансьора” - френска комедия с режисьор Иван Радоев-син.

  - Не ви разбрах, направо от асансьора, накъде?

  - Е как накъде. Направо към театъра … (продължава да се смее)

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.