Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:48Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Не просто спорт - за много айтозлии баскетболът е начин на живот

  03-06-2018 0 1268

  Снимка:

  Баскетболът е спорт с традиции в Айтос. През 2018 година се навършват 60 години от първите стъпки на баскетболната игра в града ни. През 1958 година преподавателят по френски език, г-н Вълков, за първи път сформира група за обучение на деца по баскетбол. След него, от 1960 до 1963 година г-н Тумбев е основният треньор по баскетбол, а щафетата от него поема току-що завършилият НСА, специалност баскетбол, Иван Топалов, в годините от 1965 до 1969.

  От 1971 година главен треньор в школата по баскетбол на „Вихър” - Айтос става Драгомир Иванов. Радостин Гугалов и Веселин Владев са в треньорската професия през 90-те години. Под ръководството на Веселин Владев са постигнати и най-големите успехи на айтоската баскетболна школа - Айтос става Републикански вицешампион през 1992 година и заема четвъртото място на Републиканско първенство през 1993 година.  След прекъсване, през 2017 година дейността на Баскетболен клуб „Вихър” е възобновена с амбицията, желанието и привързаността на треньорите Драгомир Иванов, Дечо Коешинов, Веселин Владев.     

  С право може да се каже, че баскетболът е един от най-силните спортове за Айтос през годините - със свое игрище, отлични треньори, детски, мъжки и женски отбори, които жънат победи. През 1973 година мъжкият отбор на „Вихър” Айтос участва в квалификации за влизане в „Б” Републиканска баскетболна група срещу отбора на „Розова долина” - Казанлък, а след откриването на Спортната зала, през сезон 1974/1975 г., е вече участник в „Б” Републиканска баскетболна група до 1986 година. Най-доброто класиране на мъжкия отбор е трето място в  „Б” Републиканска баскетболна група през сезон 1983/1984 година с треньор Панайот Влаев. През всичките тези години баскетболните отбори са много популярни сред гражданите. Баскетболът е не просто спорт, за много от айтозлии този спорт е начин на живот.

  В годините на съществуването на айтоския баскетбол има много участия и медали от Републикански първенства. Айтос е имал състезатели в националните отбори на България във всички възрастови гарнитури. От Айтос са тръгнали към големия баскетбол Злати Костов, Димитър Салчев, Веселин Владев, Дечо Коешинов.

  Тази богата история дава надежда на възродения Баскетболен клуб „Вихър", че Айтос отново ще има силен и развиващ се баскетбол. Това е желанието на състезателите, на Община Айтос и на мнозинството от айтозлии. Клубът има амбицията детско- юношеската школа отново да създаде личности, с които градът ни да се гордее.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder