Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:46Петък

  06 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Неонатолози от цялата страна се събраха на конференция в Бургас

  11-10-2019 0 203

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Михаил КОЛЕВ

   

  Неонатолози от цялата страна се събраха на конференция в Бургас. В рамките на два дни те ще обсъдят актуалните проблеми в тяхната област. Участие ще вземат близо 150 специалисти, сред които лекари-неонатолози, педиатри, акушерки, медицински сестри. Конференцията се организира от Българската асоциация по неонатология и Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. За първи път морският град е домакин на форум от такъв мащаб.

  „Благодарение на тези конференция сплотеността на гилдията в цялата страна е изключително висока. В тези два дни ще се разискват проблемите на недоносените деца, както и тези с вродените инфекции, свързани с майчиния организъм и бремеността. Това са много сериозни проблеми сред нашите среди. Ще предоставим и допълнителна информация за лечението и на други болести“, заяви пред медиите проф. Мая Кръстева, началник на Неонатологичното отделение в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив и председател на Българската асоциация по неонатология.

  проф. Мая Кръстева

  Тя допълни, че след две години предстои да се организира Национален конгрес на неонотолозите в България и конференцията в Бургас е плавна стъпка към него.

  Тазгодишният постер (доклад) на срещата ще представи случай на изключително рядко генетично заболяване и е изготвен от Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас, в съавторство с Националната генетична лаборатория и Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

  „Макар, че реално в практиката си ние сме срещали и други такива пациенти. Но тогава не сме успели да конкретизираме и да кажем, че този случай с клинична изява се отнася към даденото заболяване. Докато в този случай, това е втори такъв, който се диагностицира в България. В световната литература има още 2 такива на сестри от турски произход, които не са доказани като вродена генетична малформация“, заяви д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ-Бургас.

  Д-р Стилияна Томова

  По нейни думи едно такова заболяване е несъвместимо с живота, тъй като засяга нервната система Оттам е невъзможно да се осъществяват основни жизнени функции като дишане, движения и пациентите загиват в доста ранен период.

  „Освен нервната система, интересното в този случай е, че то е съчетано с множество фрактури на крайниците. Всъщност точно това предопределя краткото преживяване и до някаква степен това допринася за невъзможността за диагностициране. Защото те за съжаление завършват фатално своето съществуване в доста ранен етап след раждането си“, допълни още тя.

  Ако заболяването бъде диагностициране навреме отново няма шанс пациентът да оживее, но има смисъл доказването и диагностицирането на малформацията.

  „Най-често то се получава в следствие на родствени бракове. Натрупват се гени и това предизвиква тежкото състояние. Смисълът е превенция на следваща бременност“, каза още д-р Томова.

  На срещата присъства и зам.-кметът по Здравеопазване, социални дейности и спорт при Община Бургас д-р Лорис Мануелян. Той приветства присъстващите, като заяви, че това е първата конференция в Бургас, но се надява, че няма да бъде последна.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.