Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:02Вторник

  25 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 17° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Неоправдани очаквания: Ръстът за летния сезон в региона е едва 3.18

  11-11-2017 0 706

  Снимка:

  През летния туристически сезон областта е била посетена от 1 451 450 чуждестранни граждани, сочи анализът на Бургаската регионална туристическа камара. Постигнат е ръст от 3.18% спрямо предходната година. Част от държавите, чиито туристи почиват у нас, като Германия, Чехия, Англия Франция Швеция и други бележат ръст.
  „Доброто представяне на големите европейски туроператори, чрез които България реализира голяма част от туристическия ръст, е в основата на успеха. Това обаче не е заслуга на страната, а преориентиране на пазарите», коментира Иван Иванов, председател на БРТК.
  В анализа се подчертава, че туристическият поток в областта е разнообразен, благодарение на големите 4- и 5-звездни СПА- и балнеокомплекси. Засили се конгресният, спортен, фестивален и детско-юношески туризъм, които помагат за разнообразност от националности. Но основният приход от туристически услуги остава на летния туризъм. Той заема между 85-90%. Затова се съсредоточава дейността на фирмите от юни до септември.
  Има съществена промяна в профила на туристите от Великобритания, Дания, Нидерландия, Норвегия, Швеция и Финландия. Младежите и хората от най-ниския сегмент вече са малцинство. Все повече са семействата и средната класа, които записват пътуванията си значително по-рано, разполагат и харчат повече средства, но са и доста взискателни.
  Пакети за индивидуални туристи
  За дестинации като Обзор, Свети Влас, Несебър, Равда, Поморие, Созопол, Приморско, Китен и Царево положителен показател е и увеличаване на средната цена на стая в евро на ден. Това доведе до рязка промяна на стратегиите и въпреки сключените договори, да се оферират пакети за индивидуални туристи. Най-бързо и обективно реагира българският пазар. Никога досега в тези южни селища собствениците на хотели и ресторанти не са достигали такива стойности на приходите от българския гражданин. Нашенецът е станал доста взискателен, а на моменти дори капризен. Заплаща, но изисква неща, които вече е виждал по света. Това налага преразглеждане приоритетите и политиката на обслужване. 
  Неоправдани очаквания
  През май се говореше за ръст от 15 – 20%, но реалността се оказа различна.
  От декември до април се извършиха масови резервации на чуждестранните пазари за дестинация Южно Черноморие поради намаляване цената на пакета, а през  май на пазари като Чехия, Словакия, Германия и други почти не бяха продадени  пакети. Закъсня подготовката на сезона. Активният туристически сезон за хотелите 3- 4 и 5 звезди започна през първата десетдневка на юни.
  Удължаването на сезона е химера
  Нищо не е направено например за гражданите на ЕС след 55-годишна възраст, макар че в ЕС ежегодно се провеждат изложения  с конкретни програми за тях, не се привличат и различни отбори, които да провеждат тренировките си у нас. Това са възможности за удължаване на сезона. 
  Нискотарифните компании биха помогнали за повече туристи, но това ще бъдат предимно индивидуални туристи, от които само известна част от тях ще бъдат платежоспособни и които се нуждаят от информация, внимание, обслужване – всеки със своите специфични изисквания и очаквания като националности.
  Това налага хотелиери, ресторантьори и общини да се подготвят за третата десетдневка на март, 2018 г. за посрещането, настаняването и обслужването им.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder