Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:47Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Несъответствия в новата наредба за насърчаване на спорта разпалиха страстите в комисия

  20-05-2018 0 1036

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Несъответствия в новата Наредба за насърчаване на спорта в Община Бургас разпалиха страстите по време на редовното заседание на правната комисия. Председателят й Костантин Луков си изпусна нервите заради първоначалния вид на наредбата и заяви, че ако е бил учител и е трябвало да оценява този труд, е щял да пише двойка. Той поясни, че е правил доста промени и че се е наложило цяла глава от наредбата да отпада заради несъответствия.

  Целта на новата наредба е да бъде прецизирана и подобрена процедурата по предоставянето на финансово подпомагане за  дейността на спортните клубове, синхронизиране с нормативните изисквания за предоставяне на държавни помощи, гарантиране на законосъобразно и целесъобразно разходване на публични средства, справедливо подпомагане на спортните клубове по индивидуални и колективни спортове.

  Началникът на отдел „Спорт“ към Община Бургас Веселина Деведжиева се обърна към членовете на комисията в опит да защити труда на екипа си като заяви, че Община Бургас е първата община, която приема подобна наредба и че е свършена много работа, включително и наемането на експерти от Министерство на спорта и Министерство на финансите. Тук обаче Луков я прекъсна с думите: „Знам аз колко много работа сте свършили за три месеца“.

  Изглежда Луков се подразни от факта, че Деведжиева се опита да защити работата си и още по-импулсивно заяви, че в такъв случай ще оттегли своя проект с промените и щял да остави наредбата така, че да й се смеят всички. Тук началникът на отдел „Спорт“ само каза, че с това си държание Луков омаловажава чуждия труд.

  Председателят на постоянната комисия по спорт Калчо Белов също присъства на заседанието и се обърна към Луков с думите, че не може всички да са велики като него и му благодари за труда, който е положил.

  След края на заседанието потърсихме мнението на страните по казуса. Калчо Белов поясни, че екипът на Деведжиева и юристите са свършили огромна работа, която е факт. „Имаше срокове, които трябваше да бъдат спазени. Наредбата се прави от експерти, трябваше просто и юрист, но юристите на общината са много ангажирани и нямаше възможност по-дълго и обстойно да огледат нещата. Луков и колежката от правния отдел свършиха един определен обем от работа, просто станаха малко по-късно нещата. Изчистиха наредбата от грешки от правна гледна точка. Нищо драматично няма. Просто единият е с по-голям коефициент на палене, но това е нищо“, обясни Белов като допълни, че в крайна сметка вносителят на докладната записка е възприел промените, направени от Луков.

  Веселина Деведжиева бе на мнение, че несъответствията е можело да се коригират нормално. „Както видяхте, ние възприехме промените на Луков, защото имаше технически грешки, но нас времето ни притискаше. Това са 3 месеца работа. Това е огромен труд. Ние бързахме, за да можем навреме да оценим клубовете и да си вземат парите, защото към настоящия момент състезанията вече свършиха и те не могат да си получат парите“, каза тя. Деведжиева допълни, че благодарение на Община Бургас, която първа ще приема такава наредба, останалите общини ще имат готов пример за ползване. „Тук се използва много методика, прави се статистика. Работим с над 70 вида спорт в община със 100 клуба. Изключително трудно е да се угоди на всички, да не ги делиш на индивидуални и колективни“, допълни тя.

  Костантин Луков от своя страна заяви, че драмата е, че първоначално проектът е страдал от пороци. „В наредбата чисто и просто бяха вкарани текстове от Закона за държавните помощи, който казва какви цели и каква материя регламентира. Това е един регламент на ЕС, който касае пазара на ЕС и там има една забрана за даване на големи помощи. Тук, в първоначалния проект, беше вкарана цяла глава, където направо бяха взети нормите от Закона за държавните помощи и сложени в наредбата. Това обаче не се допуска от Закона за нормативните , и второ, в Закона за държавните помощи няма изричен текст от законодателя, който делегира правомощия на ОбС да приема наредба по този въпрос. Наредбата се приема на основание Закон за физическото възпитание и спорта, където има изричен текст“, изчерпателно обясни той.

  Луков допълни още, че в текста, където се говори за минималните помощи, си има ред, който администрацията ще си спази. „Там регламентът и законът казват, че може да се дава такава минимална помощ. Ние гледаме да можем да помогнем на тези, които не са със стопанска цел, защото по Закона за физическото възпитание и спорта се дават средства за стимулиране на детско-юношески школи, туризъм, хора с потребности“, поясни председателят на правната комисия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder