Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:17Събота

  25 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Несебър чества 125 години от освещаването на храма си "Св.Успение Богоридично"

  16-05-2019 0 380

  Снимка:

  Кметът на Несебър Николай Димитров и представителна група от общината посетиха гръцкия град Неа Месемврия. Визитата бе по покана на кмета на община Халкедона  Йоанис Цукнидас  и председателя на културното дружество на кметство Неа Месемврия   Малама  Калараки.

  Повод за поканата са честванията, посветени на 125-тата годишнина от освещаването на несебърския храм „Св. Успение Богородично“ и на 100- годишнината от подписването на Ньойския договор.

  В състава на делегацията от Несебър  бяха народният певец Данислав Кехайов, танцьори от ООШИ и фолклорна група „Вардарка“.

  Тридневните тържества  започнаха с приветствие на кметовете  на общините Халкедона и Несебър, г-н Цукнидас и г-н Димитров. В изказванията си те  подчертаха  дълбоките  културни и  емоционални  връзки между двата града, които  са плод на исторически процес, протекъл в следствие на унизителния Ньойски договор. Клаузите на този договор принуждават големи маси от хора да напуснат родните си места и да се установят в нова родина.

  Изселниците в Гърция пренасят не само името на града, но и традициите, обичаите и силната емоционална свързаност с Несебър, които продължават и до днес.

  Кметът на Несебър Николай Димитров  в своето изказване акцентира върху    значимостта на културното  сътрудничество между двата града. Той подчерта  любовта, предадена от предците, за които Несебър остава скъп и свиден; за гордостта на наследниците им  с културно-историческото му наследство, с приемането му в ЮНЕСКО като световна  културна ценност, с чудотворните му икони, който очароваха света. Дори папа Франциск при скорошното си посещение в България бе дарен с копие на несебърска икона.

  В благодарственото си слово Николай Димитров изрази своето задоволство от топлия прием и заяви, че днешния празник е началото на големите тържества по повод 125-тата годишнина от освещаването на несебърския храм, които ще продължат на 14 и 15 август в Несебър.

  Материализацията на носталгията по старата родина, наслоена и предадена на поколенията, е видна в репликите на знакови несебърски  паметници на културата,  които оформяха  както сцената,  така и центъра на града.

  Кулминацията на тържествата в града бяха изпълненията на ФГ „Вардарка“ и Данислав Кехайов, които вдигнаха публиката на крака и я увлякоха в ритмите на българско хоро.

  Заедно с народни представители от Солун, областния управител на Солун и неговия заместник, кметът на Несебър се включи в ежегодното литийно шествие с  иконата на Богородица по улиците на Неа Месемврия.

   Втората вечер Димитров бе удостоен с плакет с емблемата на  Община Халкедона и лично послание от кмета-домакин, както и с втори плакет  посветен  на тържествата  за Богородица Мегарска, връчен  от културното  дружество на Неа Месемврия.

  Активното културно сътрудничество между двата града бе поставено  преди осем години, когато чудотворната несебърска икона на Богородица бе пренесена за поклонение в Неа Месемврия. Там тя остана две седмици и беше тържествено върната обратно в дома си - в храм „Св. Успение Богородично“.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75584
  gbp Британска лира GBP 2.22001
  chf Швейцарски франк CHF 1.74254
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder