Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:57Четвъртък

  27 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Несебър има своята роля и име в световната култура

  Всяко едно място в Стария град е изпълнено с положителна енергия

  26-08-2018 0 916

  Николай Димитров - кмет на Несебър:
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Силвия Шатърова

  - Г-н Димитров, кое ще е първото, което ще направите след края на това лято?

  - Ние имаме амбиция да се сме целогодишна туристическа дестинация, но това е много трудно, поради много фактори. Успяваме да поддържаме целогодишен календар, много симпозиуми и конгресен туризъм правим. Развиваме и капиталовата програма.

  - С книгата „Кметовете на Несебър“, която бе представена преди дни, чувствате ли се част от съвременната история на града?

  - Аз съм част от нея заради длъжността, която заемам, но е важно да се знае 140-годишната история на града през погледа на кметовете и книгата я показва чрез труда, който са полагали  градоначалниците и екипите им през годините.

  - С кое от постигнатото се гордеете най-много?

  - Ние се гордеем с детските градини, с новата сграда на културния център, защото малко такива сгради са построени в България през последните години. Това обаче е свързано с приемствеността, с проекти, които са започнати и продължават.

  - В навечерието на празника на града подписахте споразумение за сътрудничество с грузински град и град от Западните Балкани, с колко градове Несебър поддържа тесни икономически, обществени и културни връзки?

  - С доста градове, защото Несебър има своята роля и име в световната културно-историческа ценност и поддържаме връзки с много градове от Европа, Русия, Западни Балкани. Подписахме споразумение с Мцхета, който е първата столица на Грузия и град от световно културно наследство. Сключихме договор с град Валандово, откъдето са дошли много жители в Несебър и сега има много техни потомци тук. От там са исторически имена като Ичко войвода, Апостол Войвода. Тепърва ще правим контакти с немски градове, приключи „Милан къп академи“. Длъжни сме да затвърждаваме името на Несебър като част от културното наследство.

  - На Несебър, като единствения град под егидата на ЮНЕСКО, му приляга да стане културна столица на Европа, бихте ли работили за такъв амбициозен проект?

  - Нямаме такива амбиции, това са големи полюси и градове, ние си правим своята програма в рамките на нашия капацитет, а за културна столица на Европа влияят и други фактори и подходи.

  - Докъде стигнаха в развитието си онези амбициозни проекти, които обявихте в края на миналата година - за летния театър, за аквариума?

  - За Летния театър имаме идеен проект, за аквариума сме на етап работен проект, но самата зона, където ще бъде, е отвоювана от морето и там процедурите са тежки, преминават през МРРБ и Геозащита. В момента ги предвижваме, за да получим предварително съгласие за строителство.

  - Като какъв определяте този туристически сезон?

  - Има експерти, те дават мнения.

  - Вие имате тези на бизнеса, с който контактувате ежедневно?

  - Сезонът започна малко слабо и късно заради световното първенство по футбол. В момента има много туристи, наблюдава се ръст, но не е такъв, какъвто се коментира в публичното пространство.

  - Кои туристи са най-многобройните?

  - Има туристи от различни места, благодарение на контактите, които развихме с Полша, 70% от полските туристи идват от района, с който поддържаме връзки. Участваме на полските туристически борси - Катовице, Хожув. Това е нова дестинация, която ние разработваме, искаме да върнем  чешките и унгарски туристи.

  - По време на представянето на книгата стана ясно, че Генуа е имала консулство в Несебър, как мислите, че  може да се използва този исторически факт в полза на съвременен Несебър?

  - Нека да направим проучването и тогава ще мислим.

  - Проф. Павлов предложи да монтирате плоча на баснописеца Езоп, за когото легендите казват, че е роден в Несебър. Това сигурно би увеличило туристопотока и интереса към града?

  - Хубаво е да има история, ние просто вадим факти, например с монсеньор Ронкали искахме да изкараме една история. Той е бил на мисия тук десет години и милион и половина са давани на Несебър. Има много факти, които можем да покажем.

  - Кое е Вашето любимо място в Несебър?

  - Целият Стар град. Всяка сутрин минавам през него. Всяко едно място в Стария град е красиво и позитивно, изпълнено с положителна енергия, заради много храмове и духовност.

   

  В интервюто са използвани и въпроси на други медии.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.18277
  chf Швейцарски франк CHF 1.75995
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.