Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:57Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Несебър отбеляза 180 години от рождението на Левски

  18-07-2017 0 1365

  Снимка:

  Венци в чест на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата пред паметника му в Южния парк днес поднесоха от името на Община Несебър заместник-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев и от името на Общински съвет – Несебър съветниците Георги Манолов и Петър Тодоров. Цветя поднесоха от „Музей Старинен Несебър“, както и граждани, дошли да се изразят своята почит към великия син на България.

  Прочувствено слово, посветено на Апостола на свободата,  бе произнесено от представители на отдел „Несебър-Световно наследство“, а след това бе обявено и прочетено отличеното есе от конкурса за литературна творба по повод 180-ата годишнина от рождението на Левски на тема по цитат на Ботев: „И твой един син, Българийо“. Автор на произведението е Дарио Хлебаров от X клас  към СУ „Любен Каравелов“.

   „Какво е мотивирало Левски да посвети живота си на кауза, която може да му коства всичко? - "Ако печеля-печели цял народ. Ако загубя-губя само себе си". Любовта към отечеството и народа си той издига над всичко, готов на лична саможертва. Смел стратег, хуманист и революционер, неговата борба не е напразно, а има възвишена цел.

  Колко хора биха се жертвали за щастието на другите днес? Вглъбен в собствените си проблеми и борба за оцеляване, българинът днес гради живота си, воден от лични  интереси. Думата „саможертва“ е непозната. Думите „морал“ и „ценности“ - забравени и без стойност. Каква голяма разлика в качества, ценени вчера и днес! Поглеждайки към жертвата на героя нека да забравим за малко егоизма. Нека обърнем поглед към вечните ценности и светлия пример, който ни е оставил.“, се казва в  един от силните моменти в есето и води към размисъл за времето на възрожденеца Левски и съвременните идеали.

  С още една проява днес ще се отбележи годишнината от рождението на великия българин - от 21 часа, на амфитеатъра ще бъде прожектиран филмът от поредицата „НЕзабравимата България“ -  „Лъвский: Европеец в Българско“ в присъствието на режисьора на лентата Искрен Красимиров. След това ще има дискусия за паметните мигове и личности на България. Ако метеорологичните условия не позволяват провеждане събитието на открито, то ще се състои в „Яна Лъскова“.

  Васил Иванов Кунчев е български националреволюционер, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е председател на БРЦК и идеолог на Национално-освободителното движение, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder