Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:46Събота

  23 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 21° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Несебър отбеляза 180 години от рождението на Левски

  18-07-2017 0 900

  Снимка:

  Венци в чест на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата пред паметника му в Южния парк днес поднесоха от името на Община Несебър заместник-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев и от името на Общински съвет – Несебър съветниците Георги Манолов и Петър Тодоров. Цветя поднесоха от „Музей Старинен Несебър“, както и граждани, дошли да се изразят своята почит към великия син на България.

  Прочувствено слово, посветено на Апостола на свободата,  бе произнесено от представители на отдел „Несебър-Световно наследство“, а след това бе обявено и прочетено отличеното есе от конкурса за литературна творба по повод 180-ата годишнина от рождението на Левски на тема по цитат на Ботев: „И твой един син, Българийо“. Автор на произведението е Дарио Хлебаров от X клас  към СУ „Любен Каравелов“.

   „Какво е мотивирало Левски да посвети живота си на кауза, която може да му коства всичко? - "Ако печеля-печели цял народ. Ако загубя-губя само себе си". Любовта към отечеството и народа си той издига над всичко, готов на лична саможертва. Смел стратег, хуманист и революционер, неговата борба не е напразно, а има възвишена цел.

  Колко хора биха се жертвали за щастието на другите днес? Вглъбен в собствените си проблеми и борба за оцеляване, българинът днес гради живота си, воден от лични  интереси. Думата „саможертва“ е непозната. Думите „морал“ и „ценности“ - забравени и без стойност. Каква голяма разлика в качества, ценени вчера и днес! Поглеждайки към жертвата на героя нека да забравим за малко егоизма. Нека обърнем поглед към вечните ценности и светлия пример, който ни е оставил.“, се казва в  един от силните моменти в есето и води към размисъл за времето на възрожденеца Левски и съвременните идеали.

  С още една проява днес ще се отбележи годишнината от рождението на великия българин - от 21 часа, на амфитеатъра ще бъде прожектиран филмът от поредицата „НЕзабравимата България“ -  „Лъвский: Европеец в Българско“ в присъствието на режисьора на лентата Искрен Красимиров. След това ще има дискусия за паметните мигове и личности на България. Ако метеорологичните условия не позволяват провеждане събитието на открито, то ще се състои в „Яна Лъскова“.

  Васил Иванов Кунчев е български националреволюционер, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е председател на БРЦК и идеолог на Национално-освободителното движение, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
   
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.