Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:50Вторник

  19 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Несебър присъства от близо 20 века в световната картография

  16-08-2019 0 296

  Снимка: Черноморски фар

  Михаил КОЛЕВ

   

  Авторът на изложбата д-р Стефан Пейков бе изключително развълнуван от откриването на експозицията Несебър в картографски архиви и колекции II – XXI век“, както и от големия интерес към нея. Тя може да бъде разгледана в Артиум центъра на морския град. Д-р разкри, че идеята му е продукт на 14-годишна работа из световните архиви и в частни колекции, в които е присъствал Месемврия/Несебър.

  Д-р Стефан Пейков

  „Оказа се, че градът присъства почти 2000 години в световната картография и то с червено мастило, което е знак за изключително важно пристанище и за град, който е в дипломатически отношения с много европейски държави, една от които е Генуезката република. Присъствието на Несебър в световното културно картографско наследство е един изключително интересен факт, който трябва да се популяризира и пропагандира. Мястото на Несебър като световно културно наследство е вписано в тези карти толкова убедително, че то не се нуждае от допълнителни потвърждения“, каза още д-р Пейков.

  Той допълни, че е много радостен от присъствието на проф д-р инж. Теменужка Бандрова, вицепрезидент на Световната картографска асоциация и проф. д-р Милан Конечни, президент на световната картографска асоциация. За него тяхното участие в откриването на галерията е доказателство за значимостта на експозицията.

  „Щастлив съм, че изложбата вече е поканена в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Приветствието на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов е доказателство, че и българската армия има участие в създаването картографското наследство на Несебър. Това е една галерия, която може да бъде послание за целия свят и пример за останалите общини в страната, не само тези по Черноморието, за пътя, който трябва да се върви за участие в европейската и световна картография“, заяви д-р Стефан Пейков.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.