Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:00Понеделник

  21 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Несебър с нова крачка към запазване на културното си наследство

  08-02-2018 0 1340

  Снимка:

  Съвместен проект с Община Къркларели обновява три улици в Стария град


  Георги РУСИНОВ


  Община Несебър направи поредна крачка към запазване на културното наследство на града. Съвместен проект с турската община Къркларели обновява три улици в Стария град. Това са „Митрополитска“, част от „Мена“ и „Месамбрия“. Стойността на проекта е за близо 1 милион лева, като двете общини си разделят разходите в размерите на по половин милион лева.

  От Община Несебър заявиха, че този проект е много важен за тях, не само защото се намира в град със световно наследство, а и защото се явява допълнителен етап от реализацията на общата идея на общината да унифицира всички паметници на културата на територията на Стария град, да върже всички елементи от културно-историческото наследство в една обща картина. С това освен запазването на културното наследство се цели и развитието на туризма на територията на общината.

  Малко преди символичната първа копка кметът на Община Несебър Николай Димитров заяви, че по план проектът е със срок до октомври, но поясни, че се надява строително-монтажните работи да приключат преди 10-15 май, когато влиза в сила забраната за строителство. „Целта е да се посрещнат туристите, без да има някакви скрити изненади“, коментира той. Партньорството с Община Къркларели Димитров оцени като добро. „При разговорите ми със зам.-кметът Айдемир Чан се разбрахме, че тепърва ще продължим нашето сътрудничество по нови проекти. Обнадежден съм, че чрез нашето партньорство ще подобрим съхранението на културното наследство и да подобрим визията на град Несебър, град който затвърждава своето име в паметниците на световното културно наследство“, уточни градоначалникът.

  За проекта Димитров поясни, че е разделен на два етапа, като това е първата част от изпълнението. „По втората част ще кандидатстваме, когато се отвори новата програма по трансгранично сътрудничество. Надяваме се пак да работим съвместно с нашите партньори от Къркларели“, обясни той. В първата част на проекта ще бъде подновена тротоарната настилка, уличната ще бъде подменена с каменна, такава каквато е по улиците на „Духовния път“, за да има единна визия.

  Градоначалникът заяви, че се работи сериозно по популяризирането на културното наследство на Несебър. „Имаме и един проект с Община Одрин, той е на друг етап и е за популяризиране на културното наследство, но е в съвсем друга насока и не е свързан със строително-монтажни работи“, поясни Димитров.

  Зам.-кметът на Община Къркларели Айдемир Чан също изрази задоволството си от съвместната работа с българските си партньори. „Освен този проект сега, имахме проект и за една ботаническа градина, който вече реализирахме с Община Несебър. Втория етап е на застрояване на ограда и поставяне на осветление. Разбира се, изключително сме доволни, че работим с колегите от Несебър и се надяваме, че както работим добре до момента, да продължим и занапред по други проекти“, обясни Чан.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66016
  gbp Британска лира GBP 2.23971
  chf Швейцарски франк CHF 1.66128
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.