Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:33Сряда

  16 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Несебър с нова крачка към запазване на културното си наследство

  08-02-2018 0 1649

  Снимка:

  Съвместен проект с Община Къркларели обновява три улици в Стария град


  Георги РУСИНОВ


  Община Несебър направи поредна крачка към запазване на културното наследство на града. Съвместен проект с турската община Къркларели обновява три улици в Стария град. Това са „Митрополитска“, част от „Мена“ и „Месамбрия“. Стойността на проекта е за близо 1 милион лева, като двете общини си разделят разходите в размерите на по половин милион лева.

  От Община Несебър заявиха, че този проект е много важен за тях, не само защото се намира в град със световно наследство, а и защото се явява допълнителен етап от реализацията на общата идея на общината да унифицира всички паметници на културата на територията на Стария град, да върже всички елементи от културно-историческото наследство в една обща картина. С това освен запазването на културното наследство се цели и развитието на туризма на територията на общината.

  Малко преди символичната първа копка кметът на Община Несебър Николай Димитров заяви, че по план проектът е със срок до октомври, но поясни, че се надява строително-монтажните работи да приключат преди 10-15 май, когато влиза в сила забраната за строителство. „Целта е да се посрещнат туристите, без да има някакви скрити изненади“, коментира той. Партньорството с Община Къркларели Димитров оцени като добро. „При разговорите ми със зам.-кметът Айдемир Чан се разбрахме, че тепърва ще продължим нашето сътрудничество по нови проекти. Обнадежден съм, че чрез нашето партньорство ще подобрим съхранението на културното наследство и да подобрим визията на град Несебър, град който затвърждава своето име в паметниците на световното културно наследство“, уточни градоначалникът.

  За проекта Димитров поясни, че е разделен на два етапа, като това е първата част от изпълнението. „По втората част ще кандидатстваме, когато се отвори новата програма по трансгранично сътрудничество. Надяваме се пак да работим съвместно с нашите партньори от Къркларели“, обясни той. В първата част на проекта ще бъде подновена тротоарната настилка, уличната ще бъде подменена с каменна, такава каквато е по улиците на „Духовния път“, за да има единна визия.

  Градоначалникът заяви, че се работи сериозно по популяризирането на културното наследство на Несебър. „Имаме и един проект с Община Одрин, той е на друг етап и е за популяризиране на културното наследство, но е в съвсем друга насока и не е свързан със строително-монтажни работи“, поясни Димитров.

  Зам.-кметът на Община Къркларели Айдемир Чан също изрази задоволството си от съвместната работа с българските си партньори. „Освен този проект сега, имахме проект и за една ботаническа градина, който вече реализирахме с Община Несебър. Втория етап е на застрояване на ограда и поставяне на осветление. Разбира се, изключително сме доволни, че работим с колегите от Несебър и се надяваме, че както работим добре до момента, да продължим и занапред по други проекти“, обясни Чан.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71204
  gbp Британска лира GBP 2.19694
  chf Швейцарски франк CHF 1.73605
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder