Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:55Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Никой не иска да направи паметника на Коджакафалията

  12-07-2019 0 1282

  Снимка:

  - От Община Бургас анулираха поръчката, заради липса на интерес

  - Предстои нов конкурс за скулптура на благодетеля на града

  - Това са двата най-обявявани конкурса, за жалост без резултат

  Петя ДОБРЕВА

   

  Никой не иска да направи паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията. За поредната обявена от Община Бургас обществена поръчка с предмет: “Проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия през първата половина на ХХ век паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията" не се е явил нито един кандидат. Срокът за подаване на документи за участие в конкурса бе удължен от администрацията, въпреки това в деловодството не е постъпило заявление от фирма, желаеща да се включи в надпреварата. Това е довело и до прекратяване на процедурата. И поставя под въпрос направата на репликата на съществувалия паметник на Коджакафалията.

  Не по-различно е и положението с конкурса за изработване на скулптура на благодетеля на Бургас. От Община Бургас предстои да обявят за пореден път обществена поръчка за избор на изпълнител. Какъв ще е резултатът от този конкурс е въпрос на време да се разбере.

  Така на практика седем години след като бе повдигната темата за паметника на Коджакафалията и взетото решение от Общинския съвет - резултат все още няма. Това са двете най-много пъти обявявани обществени поръчки от Общината, които обаче така и не са финализирани.

  Началото с темата за паметник на Коджакафалията започна преди седем години.

  През 2012 година Общинският съвет на Бургас реши терен в обособено УПИ II кв. 139 по плана на Централна градска част в района между улиците “Цар Симеон I" и булевард "Стефан Стамболов", отреден за озеленяване, да бъде предоставен за изграждане на паметник от Инициативен комитет, представляван от общинския съветник Георги Дражев.

  Близо две години по-късно в обявения от Община Бургас открит конкурс за идеен проект за паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията, който трябва да бъде изработен от траен материал (бронз, камък или смесена техника), бяха подадени два проекта - първият бе на скулптора Радостин Дамасков, с членове на екипа Златина Дамаскова, архитект Галина Милкова и архитект Владимир Милков, а вторият - на Янко Пенев. Комисията по избора оцени първия проект с 19 точки. Второто проектно предложение на Янко Пенев не бе допуснато до оценка и класиране от журито поради несъответствие с показателите за комплексна оценка на проекта, посочени в обявлението за откриване на процедурата. Така конкурсът бе прекратен.

  През 2015 година, неправителствени организации от Бургас (Дружество на художниците, Черноморски институт, сдружение "Морски сговор", Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Драматичен театър "Адриана Будевска", гражданско дружество "АРС" и издателство "Бряг") изпратиха до Община Бургас писмо с предложение за отреждане на място за изграждане на нов паметник, който да е реплика на съществуващия в Бургас през първата половина на ХХ век паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията. В писмото бе посочено още, че ако идеята бъде одобрена е необходимо да се определи финансиране и да се проведе конкурс. 

  Предложението на организациите бе входирано като докладна записка за разглеждане в ОбС. За паметника бе отреден терен в УПИ II, кв. 19 по плана на комплекс "Братя Миладинови" за възстановяване на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията.

  Въпреки че конкурсът на Общината за скулптура на благодетеля на Бургас бе прекратен, на свое заседание от 28-и април 2015 година ОбС - Бургас реши за реализацията на проекта, предложен от скулптора Радостин Дамасков, който участва в надпреварата, да се инициира кампания за събиране на средства от дарители, за проектиране и изграждане на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията. Инициативен комитет с председател Руслан Карагьозов, тогава общински съветник от ГЕРБ, започва дарителска и информационна кампания, като бе открита сметка за събиране на средства за изграждане на паметника. Нужните за направата на монумента средства обаче така и не бяха събрани по време на кампанията. И проектът на Радостин Дамасков остана нереализиран.

  В изпълнение на това решение на 27-и януари 2016 година Община Бургас стартира открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия през първата половина на ХХ век паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията". В установения срок постъпиха три проектни предложения: от "Трансстрой еко" ООД, "Екоарт инженеринг" ООД и ДЗЗД "Александър Георгиев – Коджакафалията – 2016". С решение № 1632/17.06.2016 г. на първо място бе класиран проектът на ДЗЗД "Александър Георгиев – Коджакафалията – 2016". Поръчката бе прекратена и решението за избор на изпълнител бе отменено, поради появилите се противоречия сред инициаторите за възстановяване на паметника, свързани с начина на използване на запазените части от неговия оригинал.

  Община Бургас информира дружествата, класирани на първо и второ място, че имат възможност да потвърдят валидността на подадените от тях оферти за участие в процедурата. Това обаче не бе направено, което доведе до невъзможност за продължаване на процедурата.

  В бюджета на Община Бургас за 2018 година бяха предвидени средства  за изграждане на един паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията. Заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Аниева входира тогава докладна записка с предложение - да се стартира процедура за проектиране и изграждане на паметник на Коджакалията или да се стартира процедура за проектиране и изпълнение на репликата на съществуващия до средата на миналия век паметник на дарителя на Бургас.

  Докладната записка предизвика дебати в залата, които бяха прекратени с решение за започване на процедура по проектиране и изграждане и на двата паметника.

  Три години след взетото от Общинския съвет решение за това нито една от обявените от Община Бургас обществени поръчки не е финализирана. Причината е, че до този момент в конкурса за проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия през първата половина на ХХ век паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията не се е явила нито една фирма.

  По отношение на другия конкурс, „Открит конкурс за идеен проект на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията, от траен материал (бронз, камък или смесена техника)" също няма решение. През 2018 година в него участва единствено Радостин Дамасков. Жури в състав:  председател - Петър Парушев (началник-отдел "Култура" в Община Бургас б.а.) и членове - Анелия Ангелова - юрисконсулт в Дирекция „Обществени поръчки" в Община Бургас, Ненчо Русев - представител на Управителния съвет на Дружеството на художниците в Бургас, архитект Венета Иванова - Община Бургас, Николай Дубаров - главен експерт, художник в Община Бургас отхвърли представения от Дамасков проект за паметник. В резултат на това авторът пусна жалба до Комисията за защита на конкуренцията.

  Така седем години, след като бе сложено началото с инициативата за изработване на паметник на благодетеля на Бургас, такъв все още няма. Не е направена и реплика на паметника му, който е съществувал до средата на 50-те години на миналия век.

  В града обаче се намират предприемачи, които финансират изработването на други паметници, които са монтирани в централната градска част. Успешно бе реализиран и организираният от Общината Симпозиум за малка градска пластика.

  За жалост желаещи да участват в конкурсите и да увековечат и чрез изкуството щедростта на Коджакафалията до този момент няма.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.