Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:51Събота

  24 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Нов път отпушва трафика от и за Меден рудник

  22-04-2019 0 5970

  Снимка:

  Вероятно мост ще прави връзката над блатиста част

  До дни внасят докладната записка за стартиране на процедурите

   

  Силвия ШАТЪРОВА

  Георги РУСИНОВ

   

  Ново алтернативно трасе ще свързва най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ с Бургас. Това стана ясно по време на заседанието на постоянна комисия по устройство на територията към ОбС-Бургас. На заседанието присъстваха главният архитект на общината Веселина Илиева и заместник-кметът по строителство Чанка Коралска. Арх. Илиева анонсира, че предстои внасянето на извънредна докладна записка, с която идеята да започне да се реализира. Тя обясни на членовете на комисията, че алтернативно трасе се изследва от известно време и е предвидено в Общия устройствен план(ОУП) на Бургас.

  „Именно в ОУП има едно предвидено продължение на Източна районна, през територията северно от пречиствателната станция и излиза на пътя за Созопол, малко под новата индустриална зона. Предвидено е включване след бензиностанция „Лукойл“, през Комлушка низина(б.а. водната територия зад индустриалната зона), където беше бившата пясъчна кариера. Тук са и продуктопроводите на Лукойл“, поясни арх. Илиева.

  Тя добави, че е направено едно предварително обследване и проучване, с което става ясно, че тази пътна връзка може да бъде реализирана. Сега предстои да се разработи парцеларен план, за да се докажат габарити и местоположение с варианти проучени в прединвестиционни проучвания. Главният архитект добави, че трябва да се направят много важни геологични и геодезични обследвания на терена, на наклоните. Това е важно, за да се прецени видът на кръстовищата в бъдещото алтернативно трасе и вероятната етапност на тяхното реализиране в двата участъка – този при околовръстното в комплекса и този до бензиностанция „Лукойл“.

  „Първоначалното предложение бе за кръгови кръстовища, но това подлежи на едно последващо проучване. Подготвяме заданието в по завършен вид и в понеделник или вторник ще можем да внесем докладната като извънредна, за да може максимално бързо да сте запознати. В района има и проектно трасе на един бъдещ голям обход по ОУП“, каза още главният архитект.

  Част от съветниците изразиха притесненията си, че чрез кръгово ще се прекъсне пътят за Созопол. Илиева обаче им отговори, че все още това не е ясно и е продукт на бъдещо проучване. Тодор Колев от ГЕРБ пък попита как пътят ще минава през блатистите зони, на което главният архитект отвърна, че най-вероятно ще е необходимо да се изградят съоръжения и насипи като най-вероятно някъде по трасето ще има и мост. За това разбира се ще е необходимо становище и от РИОСВ-Бургас.

  Заместник-кметът Чанка Коралска обясни, че идеята сега е общинските съветници да гласуват дали да бъдат отпуснати средства за прединвестиционно проучване, които ще бъдат заложени в докладната, тъй като за момента няма предвидени такива. Това е необходимо, защото самият парцеларен план, за да се възложи и разработи, трябва да има такова готово прединвестиционно проучване. Според Коралска необходимата за това сума ще е може би около 50 000 лева.

  „Черноморски фар“ научи, че тези дни се очаква докладната записка да бъде входирана от кмета Димитър Николов, за да бъде разгледана на сесията на ОбС-Бургас в края на месеца. Има възможност обаче тя да не е готова до тогава тъй като процедурите, които трябва да бъдат изпълнени по установяването на собствеността и изготвянето на парцеларен план са доста тромави.

  Темата е изключително актуална напоследък заради течащите ремонти по единствения вход и изход към комплекса – булевард „Захари Стоянов“. Още със стартирането им преди две седмици започнаха да се образуват тапи в района. Дори и в почивните дни не липсваха такива, видяха наши репортери.

  От общината неведнъж призоваваха гражданите на Меден рудник да използват повече градския транспорт, но дори и той става жертва на трафика. Проблемът е, че заради ремонтите в момента реално няма бус ленти и автобусите и маршрутките се движат в другите платна като всички останали участници в движението. Това пък доведе до неизпълняване на графиците по разписание. Затова свидетелстваха и таблата по спирките, които не показваха информация за пристигащите линии. Така, че бургазлиите, живеещи в Меден рудник, ще трябва да се въоръжат с търпение поне за още известно време, пътувайки от и за комплекса.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76758
  gbp Британска лира GBP 2.16226
  chf Швейцарски франк CHF 1.79549
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.