Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:40Събота

  25 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Нов поглед към древната история на Айтос

  22-07-2019 0 1805

  Снимка:

  На географската карта на България Айтос е отбелязан като град, още когато Бургас е отбелязан на същата тази карта като рибарско селище. Но, това разбира се, са факти от по-ново време. А в историческите съчинения на мнозина от старите автори се срещат изключително любопитни сведения за Айтос. В течение на вековете, през Айтос са преминали множество европейски пътешественици, посланици, изследователи и военни дейци, които също оставят своите бележки за Айтос и Айтоския край в книги и исторически томове. Запазени са и описания на много военни походи и битки, които са ставали край древния Айтос. Това разказва в книгата си „Древният Айтос", краеведът и географ Петър Панчев.

  „Съществуващият още от римско време град е имал и „разкошно украсени бани, които са били „най-добри за лечение в целия свят”, бил е „чудесно градче” с прочути пазари и панаири, имал е свои крепости и замъци, служел е за пример по отношение на просветното дело  и е имал добре развито земеделие, скотовъдство и пчеларство.

  От тук са преминали Александър Македонски и персийският цар Дарий, римският консул Марк Лукул, латинският император Хенрих и византийската  императрица Ирина, цар Иван Александър , шведският крал Карл ХІІ, турски султани, фелдмаршал Дибич Забалкански и още много други исторически личности. Сред тях са дукът на Милано Антонио Висконти, престоял шест месеца като пленник в крепостта „Аетос“, барон Йохмус Катиньола, полският княз Христофор Збараски, полският дворянин и воевода на град Хелмно Ян Гнински, английският дипломат Рико и професорът от Оксфордския университет Бж. Сибторп, френският дипломат Шарл дьо Пейсонел, учените Ами Буе, Феликс Каниц, Константин Иречек, Карел Шкорпил, Симон Сейже, голям брой полски посланици в Цариград  и др."

   „Древният Айтос"

  Петър Панчев години наред търси следите от миналото на родния си град, за да го събере в няколко исторически книги, от древността до днес. На древната история на Айтос и Айтоския край, представена в описанията на старите автори, европейските пътешественици, изследователи, посланици и военни дейци, е посветено второто издание на „Древният Айтос" - една изключително интересна книга, препълнена с исторически факти и събития, която всеки айтозлия трябва да прочете.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.