Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:16Петък

  24 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Новият стадион в Бургас - готов през 2022 година

  17-07-2019 0 1228

  Снимка: Черноморски фар

  Михаил КОЛЕВ

   

  Новият стадион в Бургас ще е готов до пролетта на 2022 година. Това заявиха по време на заседанието на спортната комисия към Общинския съвет - авторът на проекта архитект Веселина Илиева и проектантът архитект Емил Бурулянов. На заседанието на комисията присъстваха и фенове на „Нефтохимик“, които искаха да разберат повече подробности около строежа на новото съоръжение, както и какво смята да прави Общината с другите два стадиона в града - „Лазур“ и „Черноморец“.

  Както вече е всеизвестно, самият стадион ще бъде разположен в близост до комплекс „Меден рудник“. Той ще е с капацитет от 4350 седалки, разпределени в три трибуни. Възможно е обаче да бъдат изградени и още 1000 места.

  Малкият капацитет на стадиона не се понрави на някои от присъстващите запалянковци, които коментираха, че цялата ситуация е „Кон за кокошка“, при което общинският съветник Румен Ангелов им отговори, че „по-хубаво е да имаме нещо, отколкото нищо“.

  Стойността за проекта за стадиона е 10 млн. лева, като отделно ще бъдат вложени и 2-3 млн. лева в прилежаща инфраструктура – изграждане на паркинг, преместване на електропровод и други.

  Очаква се до средата на септември тази година всички детайли около проекта да бъдат изчистени и той да бъде в завършен вид. След това предстои да бъде обявен конкурсът за избор на фирма, която да изгради новия стадион на Бургас. Архитект Илиева поясни, че строителството най-вероятно ще започне през пролетта на 2020 година.

  Общинските съветници в постоянната комисия по спорт се обединиха около мнението, че вариантите за решаването на проблема със спортните бази в града са два: построяването на нов стадион, както и отчуждаването на имотите на „Лазур“ и „Черноморец“. Според тях обаче процедурата по отчуждаване би отнела доста време и затова тази идея не е чак толкова приемлива.

  Привърженикът на „Нефтохимик“ Иво Събев също се включи в дискусията, заявявайки, че феновете на тима не виждат два пътя за справянето с проблема, а магистрала.

  „Бургас няма нужда от три стадиона. В Европа има доста грандове, които играят на едно съоръжение. Градът ни трябва да се стреми да има един стадион и по възможност този, който е в по-добро състояние към момента, да бъде поддържан. Ние ще помогнем и ще работим с Вас (общинските съветници) за постигането на една цел – да имаме силен спорт, защото ние тачим не само футбола, но и много други спортове“, каза още Събев.

  По информация на феновете за продажбата на „Лазур“ собственикът на имота Митко Събев е искал 25 млн. лева. Пред тях пък кметът Димитър Николов е заявил, че при цена от 10-12 млн. лева, Общината би купила стадиона в едноименния бургаски комплекс. Желанието на привържениците е успоредно със започването на строежа на новия стадион, Община Бургас да следи ситуацията с този в „Лазур“ и при добра оферта той да стане общинска собственост.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.