Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:19Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 25° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ново НПО се гласи да помага на държавата срещу войната на пътя

  15-02-2018 0 838

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Новосъздаденият Институт за пътна безопасност, който е само на 64 дни вече се готви да е партньор на държавата срещу войната на пътя. На среща с бургазлии членовете на управителния съвет Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ-София и Михаил Попов поговориха за бъдещата дейност на организацията. Присъстваха и шефът на КАТ-Бургас Неделчо Рачев и пресаташето на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева, които също изразиха мнението си по въпроса с пътната безопасност и мерките, които бургаската полиция предприема.

  Богдан Милчев се похвали, че най-много членове организацията има в Бургас. Според него това не е случайно – областа е на 4-то място по пътни произшествия в страната. Комисар Рачев обаче уточни, че това е така, заради туристическия сезон, когато много хора от вътрешността са по морето.

  Накратко Милчев представи целите на организацията. „Целта не е да дадем работа на някого, ние всички имаме други занимания и професии. Искаме да помагаме на държавата, защото в последните години тя не може да се справи с проблема. Сред нашите членове има такива, които цял живот се занимават с пътната безопасност“, заяви той. Според него обаче държавата публично не търси помощ от неправителствени организации.

  Основният проблем Милчев обяви като системен, а не законодателен. „В момента десет институции отговарят за пътната безопасност в България, включително и Агенция за закрила на детето. Това не помага. Практиката в Европа показва обединяване в един орган, който е отговорен, защото иначе ставаме свидетели на размиване“, поясни бившият шеф на КАТ-София. Според него в момента МВР е твърде много натоварено с отговорността за пътната безопасност. Той е на мнение, че освен всичко друго е необходима и реформа в административния процес. „В момента държавата не се справя със системните нарушители на пътя“, категоричен бе Милчев.

  Институт за пътна безопасност ще провежда срещи с членовете си в цялата страна, а на 24-ти февруари се събират в София на общо събрание.

  От новосформираното НПО са на мнение, че вдигането на глобите от страна на КАТ не е решение за справяне с проблема. Анкета, която организацията е провела показва, че според хората най-големият проблем с войната на пътя е слабият контрол. Това бе подкрепено и от част от присъстващите на срещата бургазлии. Жена нападна практиката в някои Фейсбук групи да съобщават за местоположението на патрулки и камери.

  Комисар Рачев на свой ред обаче обясни, че въпреки черната статистика в Бургаска област, то местната полиция прави всичко възможно да предотвратява произшествията като провежда обучения сред учениците в училищата и децата в детските градини. „Институция, която иска да прави обучения намира начин. КАТ-Бургас от дълги години работи с училищата и детските градини“, отвърна Рачев на обвиненията на Милчев, че обучения не се провеждат сред децата. Гласът на бургаската полиция Цветелина Рандева допълни, че е необходимо да се работи най-вече с родителите на децата и тяхното отношение към тях. „Не може след като ние сме провели обучението по пътна безопасност, майката да си хване детето под ръчичка и диагонално и на червен светофар да пресича пътя, защото бързала. Какъв е смисълът тогава?“, обясни тя.

  Срещата продължи в разговори и с останалите членове и граждани, които бяха дошли да се запознаят с дейността на новата организация.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.