Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:03Понеделник

  10 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ново НПО се гласи да помага на държавата срещу войната на пътя

  15-02-2018 0 1125

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

   

  Новосъздаденият Институт за пътна безопасност, който е само на 64 дни вече се готви да е партньор на държавата срещу войната на пътя. На среща с бургазлии членовете на управителния съвет Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ-София и Михаил Попов поговориха за бъдещата дейност на организацията. Присъстваха и шефът на КАТ-Бургас Неделчо Рачев и пресаташето на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева, които също изразиха мнението си по въпроса с пътната безопасност и мерките, които бургаската полиция предприема.

  Богдан Милчев се похвали, че най-много членове организацията има в Бургас. Според него това не е случайно – областа е на 4-то място по пътни произшествия в страната. Комисар Рачев обаче уточни, че това е така, заради туристическия сезон, когато много хора от вътрешността са по морето.

  Накратко Милчев представи целите на организацията. „Целта не е да дадем работа на някого, ние всички имаме други занимания и професии. Искаме да помагаме на държавата, защото в последните години тя не може да се справи с проблема. Сред нашите членове има такива, които цял живот се занимават с пътната безопасност“, заяви той. Според него обаче държавата публично не търси помощ от неправителствени организации.

  Основният проблем Милчев обяви като системен, а не законодателен. „В момента десет институции отговарят за пътната безопасност в България, включително и Агенция за закрила на детето. Това не помага. Практиката в Европа показва обединяване в един орган, който е отговорен, защото иначе ставаме свидетели на размиване“, поясни бившият шеф на КАТ-София. Според него в момента МВР е твърде много натоварено с отговорността за пътната безопасност. Той е на мнение, че освен всичко друго е необходима и реформа в административния процес. „В момента държавата не се справя със системните нарушители на пътя“, категоричен бе Милчев.

  Институт за пътна безопасност ще провежда срещи с членовете си в цялата страна, а на 24-ти февруари се събират в София на общо събрание.

  От новосформираното НПО са на мнение, че вдигането на глобите от страна на КАТ не е решение за справяне с проблема. Анкета, която организацията е провела показва, че според хората най-големият проблем с войната на пътя е слабият контрол. Това бе подкрепено и от част от присъстващите на срещата бургазлии. Жена нападна практиката в някои Фейсбук групи да съобщават за местоположението на патрулки и камери.

  Комисар Рачев на свой ред обаче обясни, че въпреки черната статистика в Бургаска област, то местната полиция прави всичко възможно да предотвратява произшествията като провежда обучения сред учениците в училищата и децата в детските градини. „Институция, която иска да прави обучения намира начин. КАТ-Бургас от дълги години работи с училищата и детските градини“, отвърна Рачев на обвиненията на Милчев, че обучения не се провеждат сред децата. Гласът на бургаската полиция Цветелина Рандева допълни, че е необходимо да се работи най-вече с родителите на децата и тяхното отношение към тях. „Не може след като ние сме провели обучението по пътна безопасност, майката да си хване детето под ръчичка и диагонално и на червен светофар да пресича пътя, защото бързала. Какъв е смисълът тогава?“, обясни тя.

  Срещата продължи в разговори и с останалите членове и граждани, които бяха дошли да се запознаят с дейността на новата организация.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.19547
  chf Швейцарски франк CHF 1.73098
   
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder